Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ключът към щастието

Сряда, 06 Юли 2016 / Към себе си
3869
  • unsplash.com

 

5 прости действия, които правят живота ни по-пълноценен

 

Въпреки нашите различия, всички ние споделяме желанието да живеем пълноценен живот. Това е едно от нещата, което ни прави хора – и тъй като сме социални, ние жадуваме за смисъл във всичко, което правим. Искаме да получим най-доброто от нашите преживявания и затова умишлено търсим целите си в неща, през които можем да преминем.

Въпросът е кой е пълноценният живот за вас. Дали е този, при който изкарвате много пари за всичко, което искате и имате нужда? Или е там, където имате най-добрите отношения с хората, които обичате и останалите около вас? Или е живот в мир, благоденствие и доволство? Следващите пет полезни съвета ще ви помогнат да създадете по-щастлив и по-пълноценен живот.

 

1. Живейте в момента

 

Нашето физическо тяло живее в настоящето, но от гледна точка на ума нещата не се случват често по този начин. Дори и когато ние сме физически тук във всеки момент, повечето от нашите мисли плават надалеч в далечното минало или във въображаемото бъдеще. Поради това ние губим връзка с настоящият момент – с важното сега.

Психолозите вярват че това е причината, заради която толкова много хора се чувстват като че ли са в капана на миналото или са изплашени от бъдещето. Това е причина да чувстваме, че дните са твърде кратки, или че времето никога не ни стига. А това, което пропускаме да забележим в тези малки моменти, които правят нашите спомени – това е нашият живот. Това, което се случва сега, би трябвало да е най-големият ви проблем. Това, което се случва сега има най-голямо влиание върху вас и този, който ще бъдете.

 

2. Не следвайте стадото, вървете натам, накъдето ви води сърцето

 

Светът има нужда от повече смели хора, които могат да отстояват своите собствени решения – хора принципни и решителни, които са готови да изкопаят земята дори, защото знаят, че това е правилното нещо за правене. Хора като Махатма Ганди, Нелсън Мандела и Никола Тесла, които са отстоявали това, в което вярват и са направили велики неща.

Всички ние имаме нужда от различни животи. Всеки един от нас има свои мечти и нужди. За да живеем пълноценно и да станем най-добрата версия на себе си, ние трябва да открием къде лежат нашите истински страсти. Следвайте собствения си път, работете с основната си цел, бъдете лъч светлина в този иначе ослепително тъмен свят.

 

3. Познание за различните форми на успеха

 

В нашия свят, задвижван от парите, е доста често срещано погрешното схващане за измерването на успеха с това колко печелите, колко голяма е вашата къща, или колко е хубава колата ви. Парите са важни – няма нужда да спорим за това. Обаче има и други форми на успеха, които са доказано по-ценни. Успех в отношенията, здравето, или карерата са по-добрият източник на щастие и удовлетворение отколкото финансовото богатство.

 

4. Научете как да използвате препятствията като компаси

 

Това, което стои на пътя, става път. Нещата, които ние наричаме препятствия, не са неща, които трябва да преодолеем. Това са неща, които ще ни насочат в правилната посока, с други думи те са нашите пътепоказатели за успех и удовлетворение.

Големите неща идват преди повратна точка - хората често срещат трудности, преди те да достигнат успех. Следващият път, когато имате проблеми, опитайте се да ги видите като компас, и да го използвате, за да постигнете това, което искате.

 

5. Стремете се към развитие, не към съвършенство

 

На повърхността, както напредъкът, така и съвършенство са добри неща. Въпреки това, едното от тези две неща поражда страх и гибел, а другото отглежда доверие и творчество. Можете ли да познаете кое кое е?

Просто е. Докато стремежът към съвършенство е наистина достоен за възхищение, това не винаги е добре. Перфекционизмът може да парализира, и през повечето време само води до страх, избягване и гибел. Заради това, че искате да направите нещо перфектно, вие се страхувате то да няма недостатъци, така че избягвате задачата, тъй като тя създава твърде голям стрес за вас – в крайна сметка стремежът към съвършенство ви кара да се откажете изобщо.

Развитието, от друга страна, ви позволява да грешите. То набляга на това, че не е необходимо да сте съвършен, стига да постигате напредък всеки ден. И това е наистина добре. Като да печелите от развитието, да се чувствате по-добре, по-уверен и по-доверчив към собствените си умения. И това води към повече щастие и удовлетворение.

 

ARMELA ESCALONA, Lifehack.org

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

щастие, пълноценен живот, успех, съвършенство, развитие, пълноценен живот

StreetView

Саня, китайският Хавай

Неделя, 09 Май 2021 / Места
Хотелски комплекс със сгради-дървета впечатлява туристите   Известен като Китайският Хавай, остров Хайнан е популярна дестинация не само сред местните туристи. Перлата в корононата му в последните две десетилетия е град Саня, популярен с 50-километровата си пясъчна ивица, тропическият к [...]

Забавни родителски провали

Сряда, 01 Ноември 2017 / Приключения
  Да си родител не е лесна работа и тези, които имат деца, добре знаят това   Независимо от нашите най-добри намерения, понякога ситуацията може да стане неудобна, особено когато малките ни грешки са на гърба на децата. BoredPanda предлага колекция с родителски провали, които [...]