Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Токсичните хора

Неделя, 03 Септември 2017 / Към себе си
3316
  • gratisography.com

Пет типа личности, от които трябва да се отървете веднага

 

Свързването с правилните хора е решаващо за щастието ни. Може би сте чували думите на Джим Рон, че човек е нещо средно между петте типа хора, с които прекарва най-много време.

Околните оказват влияние върху начина ни на живот, независимо дали ги харесваме или не. Затова е добре да избираме приятелите и близките си хора разумно, за да насърчим положителни и здрави взаимоотношения. За съжаление имаме ограничено време за пълноценен и смислен живот, така че както трябва да се отървем от вредните навици, които пилеят времето ни, така трябва да се отървем и от хората, които съсипват живота ни.

 

Токсичните хора са като безалкохолните напитки – те убиват бавно.

Когато пиете газирана вода, не изглежда вероятно това да ви причини непосредствена вреда и със сигурност няма вероятност да ви убие. Ако пиете газирана вода всеки ден обаче, вероятно вие забележите негативни ефекти върху здравето си.

По същия начин токсичните хора бавно изчерпват жизнената ни енергия. Колкото повече енергия изразходваме в комуникацията си с тях, толкова по-стресирани и празни се чувстваме.

Някои от тях създават такава негативна енергия, че могат да ни превърнат в токсични хора без да го осъзнаваме. Може да обичате да пиете Кока Кола от време на време, но ако го правите ежедневно, това може да ви причини диабет или затлъстяване. Общуването с токсични хора може да изглежда нормално в началото, но в крайна сметка ще дойде момент, в който ще се почувствате изморени и използвани.

 

Петте типа хора, които трябва да избягвате

 

Никой не започва отношения с очакването, че те ще „източат“ неговата продуктивност и щастие. Но ако не внимаваме, токсичните хора лукаво се вмъкват в живота ни и използват умствената енергия, търпението и щастието ни, без дори да забележим. Около нас има безкрайно много подобни хора, самите ние вероятно също сме били такива в определени периоди от живота си. Но ако е вярно, че човек е сбор от петте типа хора, с които се заобикаля, жизнено важно е да се освободим от тези пет типа личности.

 

Клюкарят

 

Клюкарите са коварна сила и има поне по един такъв във всяка организация. Те ви карат да се чувствате като човек, на когото споделят деликатна информация. Изглежда, че всичко, което правят, е да събират и разпространяват клюки за останалите. Когато някой иска да говори с вас за друг зад гърба му, това почти винаги е токсична ситуация. Това не носи никаква полза за вашия живот, но ако днес този човек обсъжда с вас някой колега, може да сте сигурни, че утре ще говори зад вашия гръб. Това са хората, които ви хващат в обедната почивка, за да злословят за останалите. И ако ги окуражите да правят това, рано или късно колегите ви ще си помислят, че сте като тях. Такъв тип комуникация не ви носи никаква полза, но може да ви създаде проблеми, така че защо ви е?

 

Манипулаторът

 

Манипулаторите знаят какво искат и ще ви използват, за да го получат. Не ги е грижа за вашите мисли и чувства. Изглежда, че колкото повече време прекарвате с тях, толкова по-малко власт имате над собствената си съдба. Дръжте прекалено дълго този човек близо до себе си и в крайна сметка ще правите каквото той иска, вместо да живеете собствения си живот.

Повечето хора не правят нещо без да имат цел, разликата е, че манипулаторите се стремят да постигнат своето за сметка на всички около себе си. Манипулацията може да приема различни форми, но класическият метод на манипулаторите е да се правят на жертви.

Например, имам приятел, който е в подобна връзка. Неговата приятелка е контролираща и злоупотребяваща, а всеки път, когато изглежда, че той ще се измъкне от негативната ситуация, тя го манипулира да остане. Всеки път, когато се опитва да я напусне, тя се прави на болна, за да го накара да я съжали. Той започва да се грижи за нея, за да я накара да се почувства по-добре и в крайна сметка тя постига своето.

 

Съдията

 

Толкова много култури се градят около срама, а хората-съдии се възползват от нашето неудобство, за да откраднат енергията ни. Независимо от това, което казвате, мислите или правите, съдията винаги ще ви критикува.

Този тип хора никога не се опитват да се вслушат в това, което им говорим. Единствената им загриженост е за това, което някой е или не е направил. Колкото повече време прекарвате с такива хора, толкова по-депресирани ще бъдете. Никога няма да можете да ги направите щастливи и ако тяхното мнение влияе върху самооценката ви, сте обречени на нещастие. Когато имате отношения с такъв човек, винаги ще бъдете обвинявани.

Ето още един пример: Предприемач, който много обича съпругата си, но тя е вечно недоволна, че той работи много и не се прибира рано вкъщи, въпреки че именно тези негови усилия им осигуряват добрите условия на живот и са платили дома им. Без значение колко се опитва да я направи щастлива, тя е прекалено погълната от търсенето на вина, за да може да го оцени.

 

Човекът, който преувеличава

 

Хората, които преувеличават, не могат да оставят един проблем малък. За тях всичко изглежда като края на света, често използват изрази като „Никога не правете ...“ или „Винаги сте били...“. Тези хора не осмислят стъпките, които другите правят, за да решат някакъв проблем, а гледат единствено крайния резултат и поставят етикети за всяка допусната грешка.

Представете си, че работите в екип с колеги и подготвяте важна презентация. Човек от семейството ви се разболява и се налага да влезе в болница. Изпускате крайния срок за предаването на вашата част от проекта, но до финалния срок на презентацията остава още седмица.

Повечето хора биха разбрали обстоятелствата и някои от тях биха могли да ви помогнат да завършите работата си в тази ситуация, но не и „преувеличителят“. Той ще представи изпуснатия краен срок като ужасен проблем, който показва липсата ви на отдаденост в работата и отношенията с колегите в екипа.

 

Вечно оплакващия се

 

Да бъдеш достатъчно уязвим, за да говориш за чувства, може да бъде ценно в отношенията, но понякога хората прекаляват. Има много хора, които обичат да говорят за чувствата си, но никога не правят това конструктивно. Вечно оплакващият се човек непрекъснато ви разказва как се чувства от нещо, но никога не предприема никакви действия, за да се справи с лошата ситуация в живота си.

Мърморкото идва с личен проблем, който трябва да бъде разрешен. Той ще ви разказва дълго и изтощително за ужасната си връзка или за злия си шеф, но нито ще скъса с гаджето си, нито ще си потърси нова работа.

Всяко предложение, което правите за това как може да подобри живота си, се посреща с резистентност. Стандартните отговори, които получавате, когато се опитвате да им помогнете, са "Не мога да направя това ..." и "Вече опитах това ..." .


Направете си услуга и се обградете с добра компания

 

Когато допускате токсични хора в живота си, вие допускате депресиращи, дразнещи и емоционално изтощителни преживявания. Може и да звучи жестоко да отблъснете тези хора от себе си, но ако те имат отрицателен ефект върху вас, трябва да го направите. Имате ограничено време и енергия, за да живеете пълноценно, не позволявайте на околните да ви лишат от потенциала ви.

 

Anna Chui, Lifehack.org

Вижте още:

Как да разпознаем енергийните вампири 

Как да се справим с негативизма 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

токсични хора, енергия, енергийни вампири, отношения

Street of Hope

Социално мислене

Събота, 26 Май 2018 / Гласът на детето
Работата в групи може да помогне на децата да разберат как да взаимодействат по-ефективно с другите   Програмите за преподаване на социално мислене са предназначени за децата, които имат проблеми с общуването. Социалното мислене учи децата как да разберат какво могат да мислят и чу [...]

Училищата ще могат да въвеждат нови учебни предмети

Сряда, 01 Юни 2016 / В клас
  Ще има и иновативни учебни заведения, но засега без допълнителни пари     Дългоочакваното модернизиране на училищното образование изглежда на една крачка разстояние. МОН е на път от догодина да даде свобода на всяко българско училище да въведе нови методи на преподаване, н [...]