Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ще оцелеят ли коралите?

Неделя, 09 Юли 2017 / Места
2036
  • newsela.com

Големият бариерен риф остана извън списъка на застрашените обекти на ЮНЕСКО

 

Най-голямата коралова система, дом за огромен животински свят, образуван преди 20 млн. години, Големият бариерен риф е “събрал” 900 острова и 2900 рифа с дължина от 2600 км и площ от близо 350 хиляди км.

Нарича се бариерен, защото защитава плитките крайбрежни води от Тихия океан и по този начин оцеляват многобройните животински видове в него. Той е обитаван от над 600 вида корали, над 300 вида китове и делфини, които са защитени от закона, но разнообразието не спира до тук. Големият бариерен риф приютява още 217 вида птици, 6 вида морски костенурки, 17 вида морски змии и 1500 вида риби.

 

 

Този природен феномен е причина всяка година в Австралия да идват 2 млн. туристи, които оставят по около 4 млрд. долара в икономиката на страната. Оставят обаче и следите си върху кораловата система.

Най-голямата заплаха за живота на Големия бариерен риф са климатичните промени. По-високите океански температури водят до обезцветяване на коралите и до тяхната смърт. Коралите живеят в симбиоза с микроорганизми (водорасли), които им дават енергия и обработват необходимите им хранителни вещества. Те са много чувствителни към промените в температурата и най-малкото отклонение може да доведе до измиране на микроорганизмите, което води до обезцветяване на коралите.

 

Коралите не са растения, а животни

 

Коралите са многоклетъчни организми със сложна анатомия, чийто основен компонент е полипът. Той има централен отвор, който служи едновременно за поглъщане на хранителни вещества и за отделяне на отпадните продукти от „храненето“. Твърдите коралови полипи секретират калциев карбонат и образуват скелети, които изграждат отделните структури в общности. Размножават се по два начина. Безполовото размножаване става чрез пъпкуване или делене и води до идентични копия на първоначалните полипи. Половото размножаване става главно чрез разпръскване на хайвер и води до образуване на голям брой ларви, които се превръщат в полипи и образуват колонии.

 

 

На какво се дължи цвета им

 

Мъртвите скелетни структури на твърдите корали са бели, но живите корали са полупрозрачни животни, които дължат оцветяването си на водораслите, с които живеят в симбиоза. Тази симбиоза е полезна и за двата участника: коралите получават повечето си хранителни вещества от продуктите на фотосинтезата на водораслите, а водораслите получават дом и азот, фосфор и въглероден диоксид, необходими за живота им.

 

Смъртта на коралите

 

Според последните данни около 29% от плитководните корали на Големия бариерен риф са загинали от избелването през 2016 г., в сравнение с предишните оценки от 22 процента, като най-голяма е смъртността в северните части на рифа. Последното обезцветяване е четвърто поред. Най-засегнатата област е северно от курорта Порт Дъглас, където 70% от повърхностните корали са загинали.

В добавка към окисляването на океана, за смъртта на микроорганизмите допринася замърсяването от пестиците, използвани в селското стопанство. Другият проблем, за който алармират природозащитниците, е въглищният прах. Въглищата са второто основно перо в износа на Австралия. Правителството планира да подкрепи с още 4 млрд. долара минната индустрия в страната, а корабите, пренасящи въглища, преминават целогодишно над водите на Големия бариерен риф.

 

 

През 1975 година Големият бариерен риф беше официално обявен за най-голямата морска защитена площ в света. През 1981година паркът бе включен в списъка на световните обекти на ЮНЕСКО, като едно от най-великите естествени богатства в света. Но заради големите щети върху коралите ЮНЕСКО заплаши, че ще постави Големия бариерен риф сред застрашените обекти в своя Списък на световното културно и природно наследство.

 

Австралийското правителство обаче успешно лобира ЮНЕСКО да не поставя Големия бариерен риф сред тези застрашени обекти, като в замяна обеща да предостави доказателства за напредък в усилията за съхраняването на природното чудо. Това означава и предприемане на мерки, с които страната да се включи към борбата с глобалното затопляне.

Оздравяването на коралите може да се случи при възстановяване на оптималните за живота им условия, но ако допуснем да изчезнат, няма как да успеем да ги възстановим в рамките на един човешки живот. Някои масиви корали в Големия бариерен риф например достигат 7 метра в диаметър и са на възраст повече от 700 години.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

корали, Големият бариерен риф, Австралия, ЮНЕСКО

StreetBoard

Гласът на шофьора

Неделя, 22 Септември 2019 / Истории от града
Миролюба Бенатова за новата си работа - като стажант    - Много са се подобрили услугите в България. Казва ми го немски гражданин, когото возя от Полиграфията до Аерогарата. Говорим на английски и той споделя, че е впечатлен. - Ето, преди не можех да си говоря с шофьорите, а сега [...]

21 комуникационни точки след третите избори за 2021г.

Понеделник, 15 Ноември 2021 / Общество
Все още няма финални резултати, но и частичните данни са много показателни   1. Слаба активност. Хората са уморени, сякаш обезверени, че промяна може да има. Но трябва да разберат, че с отказ от гласуване няма да променят нищо. Само ще улеснят партийните активисти. Цупенето в ъгъла може [...]