Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ще оцелеят ли коралите?

Неделя, 09 Юли 2017 / Места
1064
  • newsela.com

Големият бариерен риф остана извън списъка на застрашените обекти на ЮНЕСКО

 

Най-голямата коралова система, дом за огромен животински свят, образуван преди 20 млн. години, Големият бариерен риф е “събрал” 900 острова и 2900 рифа с дължина от 2600 км и площ от близо 350 хиляди км.

Нарича се бариерен, защото защитава плитките крайбрежни води от Тихия океан и по този начин оцеляват многобройните животински видове в него. Той е обитаван от над 600 вида корали, над 300 вида китове и делфини, които са защитени от закона, но разнообразието не спира до тук. Големият бариерен риф приютява още 217 вида птици, 6 вида морски костенурки, 17 вида морски змии и 1500 вида риби.

 

 

Този природен феномен е причина всяка година в Австралия да идват 2 млн. туристи, които оставят по около 4 млрд. долара в икономиката на страната. Оставят обаче и следите си върху кораловата система.

Най-голямата заплаха за живота на Големия бариерен риф са климатичните промени. По-високите океански температури водят до обезцветяване на коралите и до тяхната смърт. Коралите живеят в симбиоза с микроорганизми (водорасли), които им дават енергия и обработват необходимите им хранителни вещества. Те са много чувствителни към промените в температурата и най-малкото отклонение може да доведе до измиране на микроорганизмите, което води до обезцветяване на коралите.

 

Коралите не са растения, а животни

 

Коралите са многоклетъчни организми със сложна анатомия, чийто основен компонент е полипът. Той има централен отвор, който служи едновременно за поглъщане на хранителни вещества и за отделяне на отпадните продукти от „храненето“. Твърдите коралови полипи секретират калциев карбонат и образуват скелети, които изграждат отделните структури в общности. Размножават се по два начина. Безполовото размножаване става чрез пъпкуване или делене и води до идентични копия на първоначалните полипи. Половото размножаване става главно чрез разпръскване на хайвер и води до образуване на голям брой ларви, които се превръщат в полипи и образуват колонии.

 

 

На какво се дължи цвета им

 

Мъртвите скелетни структури на твърдите корали са бели, но живите корали са полупрозрачни животни, които дължат оцветяването си на водораслите, с които живеят в симбиоза. Тази симбиоза е полезна и за двата участника: коралите получават повечето си хранителни вещества от продуктите на фотосинтезата на водораслите, а водораслите получават дом и азот, фосфор и въглероден диоксид, необходими за живота им.

 

Смъртта на коралите

 

Според последните данни около 29% от плитководните корали на Големия бариерен риф са загинали от избелването през 2016 г., в сравнение с предишните оценки от 22 процента, като най-голяма е смъртността в северните части на рифа. Последното обезцветяване е четвърто поред. Най-засегнатата област е северно от курорта Порт Дъглас, където 70% от повърхностните корали са загинали.

В добавка към окисляването на океана, за смъртта на микроорганизмите допринася замърсяването от пестиците, използвани в селското стопанство. Другият проблем, за който алармират природозащитниците, е въглищният прах. Въглищата са второто основно перо в износа на Австралия. Правителството планира да подкрепи с още 4 млрд. долара минната индустрия в страната, а корабите, пренасящи въглища, преминават целогодишно над водите на Големия бариерен риф.

 

 

През 1975 година Големият бариерен риф беше официално обявен за най-голямата морска защитена площ в света. През 1981година паркът бе включен в списъка на световните обекти на ЮНЕСКО, като едно от най-великите естествени богатства в света. Но заради големите щети върху коралите ЮНЕСКО заплаши, че ще постави Големия бариерен риф сред застрашените обекти в своя Списък на световното културно и природно наследство.

 

Австралийското правителство обаче успешно лобира ЮНЕСКО да не поставя Големия бариерен риф сред тези застрашени обекти, като в замяна обеща да предостави доказателства за напредък в усилията за съхраняването на природното чудо. Това означава и предприемане на мерки, с които страната да се включи към борбата с глобалното затопляне.

Оздравяването на коралите може да се случи при възстановяване на оптималните за живота им условия, но ако допуснем да изчезнат, няма как да успеем да ги възстановим в рамките на един човешки живот. Някои масиви корали в Големия бариерен риф например достигат 7 метра в диаметър и са на възраст повече от 700 години.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

корали, Големият бариерен риф, Австралия, ЮНЕСКО

Street of Art

ЕК обмисля отмяна на лятното часово време

Петък, 27 Октомври 2017 / Хранене и Здраве
Ползите за икономиката от смяната на времето са незначителни на фона на рисковете за здравето   ЕК разглежда предложения за отмяна на лятното часово време. Това потвърдиха от европейската институция, цитирани от БТА. Европейската директива от 2001 г. е осмата поред законодателна норма [...]

Татарски метъл в София

Вторник, 11 Април 2017 / Под прожектора
Младата фолк метъл група „Грай“ идва за пръв път в България   Руските фолк метъли „Грай“, водени от фронт дамите Ирина Зибина и Аля Лита, ще гостуват за първи път на родна земя. Руснаците ще забият на 29 септември 2017г. (петък) в столичния клуб Live & Loud, [...]