Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Защо е вредно служителят да е напълно съгласен с мениджъра?

Неделя, 25 Август 2019 / Кариера
651
  • unsplash.com

Много често служителят иска да се хареса и нагоди към управителя.

Затова може да ви подкрепя и да не противоречи на вашите идеи или нов подход в работата. 

За да бъде в добри отношения с вас. Да бъде в позиция на харесван. 

И за да не си навлече вашия гняв или неодобрение, в голям процент от случаите не казва какво наистина мисли или с какво не е съгласен. 

И така в прекалено много случаи, служителят, за да бъде харесван и одобрен, се съгласява с всяко нещо, което идва от управителя/ мениджъра.

Но ако управителят не е видял добре ситуацията и е взел не добро решение, то съгласието на служителя единствено подхранва проблема.

И така шефът се чуди как така той (или тя) е прав – и как най-умните и верните му хора са съгласни с него, пък нещата не вървят.

Защо не вървят нещата в бизнеса? 

Защото позицията и посоката може да не е най-добрата или дори грешна.

Но чувайки ехото от мнението на служителите, които искат да се харесат (защото техните водещи мотиватори са заплатата / да им бъде сигурно в работата / да имат подкрепа от хората над тях / страх да не влизат в конфликти) управителят не може да усети, че грешката идва от него, подкрепяна от най-верните служители.

Повечето управители живеят в несигурен свят, заради това, че не действат по основополагащи и непроменливи бизнес принципи като мисия и визия … 

А и ако нямат предвидими системи – маркетинг, продажби, обслужване на клиента, поддържане и повишаване качество на работата и други …

Ако липсва качествена система за подбор и задържане на хората в екипа, липса или неефективни обучения, които да развиват силните им страни … 

Накратко…. повечето управители разчитат на инстинкта и интуицията си.

И това е супер ок до един момент. Но след това става опасно.

И управителят разбира, че има проблем или когато стане прекален хаос, или когато бизнесът влезе в застой, или очевидно, ако бизнесът гълта вода и бавно или бързо затъва.

Основополагащ бизнес НЛП принцип: 

Ако парите все не достигат независимо дали е криза или е добър пазар, то значи бизнес моделът е счупен. 

В същото време, ако има служител или служители, които не се съгласяват, тези служители може да са дразнещи, дори да звучат обидно, обаче ако се вслушате в тях, често пъти може да видите реалните проблеми.

Така във фирмите, с които работим и консултираме дългосрочно, с разработения от мен НЛП бизнес модел за развитие на бизнеса и човешките ресурси, намираме и много от решенията. 

Като първо достигаме до сърцевината на проблемите.

И това става точно, когато се вслушваме в служителите и търсим тяхното несъгласие и идеи за решение. (Разбира се и за достигането до сърцевината на проблема си има правилен подход, защото иначе може да предизвикате революция)

Но с правилния подход, служителите ни „показват“ реалните проблеми. И след това е сравнително лесно да се намерят печеливши и работещи решения. 

Зад привидното заяждане се крие и решението на реалния проблем. Който не се вижда, когато си горе. Защото когато си горе на върха, работейки на това ниво с управители на други фирми, не се вижда какви са проблемите на по-долното ниво … и на по-долното …

А на нас ни трябва тази информация, за да си настроим бизнеса към пазара и клиента. Защото от там идват и приходите, и печалбите и бизнес развитието.

Защото всичко в бизнеса е скачени съдове и трябва внимателно да следим всички преплитания и как те влияят на целия процес и развитието на бизнеса.

Аз и Кристиана работим по разработен от мен НЛП бизнес модел за развитие на бизнеса и човешките ресурси. 

С него диагностицираме и решаваме проблеми за фирми в различни сектори – счетоводство, управление на проекти, търговия, козметика, финанси и други …

Автор: Алекс Попов, НЛП треньор и бизнес консултант

 

Вижте още: 

Фил Филипов, който спасява „болни“ фирми

Да спечелите е по-лесно, отколкото да останете богати

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

бизнес, служители, мениджъри, управление

StreetBoard

Един ден вкъщи

Вторник, 17 Май 2016 / Истории от града
  С три деца винаги е весело, особено когато са момчета, а две от тях – близнаци   Георги е на 7 години, а Ангел и Христо са на 1 година и 7 месеца. А Галя Христозова е една много щастлива майка, която не се смята за герой. Ето как минава един техен ден, описан от Галя [...]

КАТ ще събира неплатените глоби и от пътниците в проверяваните коли

Сряда, 05 Юли 2017 / Общество
  Граждански организации искат агенция за безопасност на движението   Граждани и неправителствени организации, поискаха да се създаде Държавна агенция за безопасно движение по пътищата, за да се сложи край на агресията и безнаказаността. Причината е, че жертвите на пътя стават вс [...]