Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Да спечелите е по-лесно, отколкото да останете богати

Сряда, 28 Декември 2016 / Кариера
1038
  • unsplash.com

 

В нашия свят има безкрайна война между творците и просяците

 

Тези правила за това как да се справим с парите не са просто съвети за подобряване на качеството на живота. Ако искате да имате пари, те трябва да бъдат запомнени със сърцето, психически усвоени, тествани през вашия собствен опит и използвани в практиката. Парите не са коренът на всяко зло, както много хора твърдят. Парите са просто символ, който показва колко много от времето, емоциите и качествения си потенциал сте били в състояние ефективно да инвестирате в заобикалящия ни свят. Парите са енергия и липсата им показва, че на определено ниво от живота ви има недостиг на качества, които може да ви помогнат да поддържате тази енергия в баланс.

Ето продължението (втора част):

 

  • Никога не купувайте, когато има повече купувачи отколкото продавачи, никога не продавайте, когато има повече продавачи отколкото купувачи.

 

Когато има повече купувачи, отколкото продавачи, вие вероятно ще платите повече, отколкото бихте платили, когато продавачите са повече от купувачите. Почти всички купуват и продават така, както прави тълпата.

Когато следвате тълпата, не може да очаквате да направите повече пари в сравнение с момчето точно до вас в навалицата. Следването на тълпата е най-честата причина за фалити. Всички имаме стадно чувство и се опитваме да направим нещата по най-лесния и удобен начин. Повечето от нас се страхуват да поемат отговорност за истинския си потенциал, особено ако си мислим, че така ще изглеждаме странно или арогантно в очите на другите. Ние позволяваме на останалите (роднини, съседи, медии) да контролират решенията ни за това как да харчим парите си. Когато става дума за пари, тълпата винаги губи.

Ако искате да победите, вие трябва да следвате цените, а не тълпата (цените се променят циклично, няколко хора знаят това и го използват). В политиката, ако се обедините с мнозинството, вие в повечето случаи ще спечелите, при правенето на пари обаче това не върши работа.

Купувайте, когато тенденцията е всички да продават и продавайте, когато тенденцията е всички да купуват. Купете слънчевите си очила през зимата, а зимната си екипировка – през лятото. Цените се променят, но хората не се интересуват за това и често купуват, когато е скъпо и продават, когато е евтино – те живеят за днес без да имат идея какво да очакват от бъдещето. Този, който иска да направи пари, трябва да бъде песимист по време на икономическия бум и оптимист по време на финансова криза. Винаги купувайте от песимистите и винаги продавайте на оптимистите.

 

  •  - Парите имат нужда от движение

 

Движението на финансовите активи, има много по-голяма стойност, отколкото техния размер. Каква е възвращаемостта от вашите парични активи? Годишна? Месечна? Седмична? Една от главните причини хората, а и бизнеса, да се провалят в печеленето на пари е фактът, че много от техните активи са остарели и не се движат. Същото е с вашия талант и потенциал – ако искате да направите нещо творческо (рисуване, грънчарство, писане на поема и т.н.) дълго време, но никога не сте опитвали, вие имате огромно количество заседнала енергия, която трябва да бъде освободена/реализирана.

Да направите нещо творческо ще ви даде шанса да покажете вашата емоционална енергия. Творческата работа не трябва задължително да бъде свързана с приходи, творческата работа дава тласък на енергията ви и ако тази енергия, както и емоциите ви, се инвестира ефективно, това ще ви доведе до печеливши резултати. Всички ние имаме твърде много творчески желания, които просто лежат някъде отзад по рафтовете. Знаете ли защо наричат акули хората, които са много добри в бизнеса? Хрилете на акулата имат нужда от постоянен поток от вода, затова акулите никога не спират и винаги имат нужда да се движат във водата. Парите се нуждаят от това да са в постоянно движение и да работят за вас. В природата това, което не се използва, закърнява и умира.

Стойността на вашия потенциал е в това как можете ефективно да произведе нещо или да доставите услуга, не е в цената, която ще поставите. Има много хора, които имат способност да печелят пари, но те никога не са започвали да го правят. По-добре е да имате двигател с размера на малко коте, който работи, отколкото такъв с размера на слон, който не работи. Осигурете движение на своите пари и енергия.

 

  • - Не се страхувайте да вземете заем, когато парите ще бъдат използвани да произведете нещо.

 

Трябва да имате куража да поискате пари, ако имате нужда от тях, за да произведете нещо. Много хора имат огромни страхове, когато става въпрос за кредити или искане на заеми. Те разчитат само на парите, които изкарват. Те навлизат в океана на бизнеса с много малка лодка и се опитват да се придържат много близо до брега. С течение на времето те ще осъзнаят, че до брега има много повече скали и шансът да потънат е по-голям, отколкото навътре в морето.

Ако наистина искате да печелите пари, не трябва да избягвате риска. Без риск вие вероятно ще запазите активите, натрупани от вашите предци, но никога няма да можете да създадете собствено богатство. Ако искате пари в живота си, вие трябва да имате кураж и когато поемете риск, трябва да се чувствате добре от това. Ако не можете да спите, защото дължите пари на някой, тогава не трябва да влизате в бизнеса или дори да се опитвате да забогатявате.

Почти всички богати хора ще ви кажат, че преди да натрупат пари, са взели пари назаем, за да осъществят своята голяма идея.

Парите сами по себе си са безполезни – ще получите печалба от използването на оборудване, ще бъдете добър търговец, или рекламен лидер. Комбинацията, която наистина създава печалба, е пари плюс ум.

Така че, ако имате добра идея да произвеждате нещо, следващата ви стъпка трябва да е да намерите парите. Ако можете да получите пари, без да задлъжнявате, това е най-добрият вариант. Ако не разполагате с тази възможност, тогава трябва да ги вземете назаем, но взимайте заем само, за да произвеждате. Трябва да имате и част от парите за този бизнес, разбира се, ако се налага да вземете 100% от тях назаем, това означава, че просто не сте готови все още да правите пари.

 

  • - Не взимайте заеми, за да се показвате.

 

Много хора, както и бизнесмени, попадат във финансови кризи, защото нарушават това правило и не разбират разликата между пари за развитие и пари за демонстрация. Развитието означава истински растеж на вашите възможности да направите нещо, докато показването е просто да украсите вашата способност да направите нещо. Парите трябва да се използват, за да откриете нови възможности за растеж, особено когато имате капацитет да се справите с търсенето. Показването е просто привличане на вниманието без способност наистина да направите нещо с тях. В живота всичко се развива, ние не можем вечно да прохождаме, когато растем, ние имаме нужда от по-голямо място да реализираме нашия потенциал.

Показването просто създава илюзия, че сме стигнали до по-голямо място, за да реализираме нашия потенциал, но в действителност ние все още сме деца. Има хора, които използват първите си печалби, за да си купят хубава кола, вместо да инвестират печалбата в това, което правят, и не след дълго може да открият, че нямат с какво да заредят резервоара на скъпата си кола. Всички, които са забогатели, са смятали, че по-важно е да развият бизнеса си вместо да живеят луксозно (охолният живот идва като бонус, когато творчески и ефективно инвестирате енергията си). Повечето от „богатите“ знаменитости, които гледате по телевизията, са фалшиви, те са просто пионки в нечия машина за пари. Може да изглежда, че те са богати сега, но ще бъдат ли богати след време и каква цена ще трябва да платят за сегашното си самохвалство?

Много по-лесно е да стигнем до върха, отколкото да останем на върха. Ако заемате пари, за да спечелите, това е чудесно, но ако го правите, за да задоволите гордостта си, вие сте в беда.

 

  • - Ако можете да си го позволите, не заемайте пари.

 

Следването на това правило може да звучи като да станете безсърдечен човек, но какво наистина се случва, когато давате пари на вашето семейство и приятели? Истината е, че скоро след като получите малко пари, вие ще се натъкнете на проблеми, веднага ще привлечете всички видове паразити. В нашия свят има безкрайна война между творците и просяците. Основната идея на това правило е, че творците трябва да се пазят от просяците.

Когато имате пари в банковата си сметка, това не означава, че трябва да поставите и сърцето си в сейф, вие просто трябва да се научите как да казвате „Не“. Оставете бизнеса за даване на заеми, на тези, които знаят повече за него - банкерите. Помнете, че винаги е по-добре да инвестирате, отколкото да заемате. Ако ваш приятел ви моли за заем за бизнеса си, винаги е по-добре да купите акции в компанията, отколкото да му дадете назаем. Спрете да нарушавате физичните закони - енергията не изчезва, тя се превръща от едно качество в друго. Разменете парите си за възможността да произвеждате повече, а не просто да ги дадете на някой. Когато давате пари назаем на вашето семейство и приятелите си, вие смесвате емоциите с бизнеса и това никога не е добре. Запомнете – ако искате да загубите приятел, дайте му пари назаем.

Ако не можете да избегнете даването на пари назаем, вие трябва да заемате не повече от 20% от свободните си пари. И трябва да го опишете в книжата си като загуба. По този начин, ако никога не си получите парите обратно, ще сте били готови за това, а ако ги получите, ще бъде добра изненада. Когато заемате пари на някой, вие всъщност отслабвате доверието на този човек в неговите собствени способности и уважение към себе си. Ние трябва да даваме, а не да заемаме пари на тези, които правят всичко възможно, за да се развиват и да реализират пълния си потенциал.

 

  • - Винаги поставяйте емоционалното си състояние над парите.

 

Има една поговорка: „Ако проблемът може да бъде решен с пари, това не е проблем, това е разход". Вашата способност да сте емоционално стабилни ще ви даде много по-голям шанс да имате нови идеи за това как да спечелите във време на криза. Обаче не бъркайте емоционалната стабилност с това да не се интересувате от парите. Парите, като всяка енергия, се нуждаят от признание и внимание. Важно е да инвестирате потенциала си със страст, за да си върнете парите, които заслужавате за произведените стоки или услуги.

Помнете, че може да паднете, но не е добре да оставате на земята прекалено дълго, страдайки за провала си. Нашият живот има своите цикли: "има време да хвърляме камъни и има време да ги съберем". Важно е да бъдем гъвкави и да можем да се адаптираме към промените в околната среда. Едно дърво, което е твърдо по време на буря, има много по-малко шанс за оцеляване, отколкото това, което може да се огъва в различни посоки (но когато бурята си е отишла, не забравяйте да се изправите отново и да насочите към слънцето зелените си листа). Всяка буря ще мине рано или късно, всичко зависи от това колко добре можете да насочите енергията на емоциите си към нещата, които трябва да бъдат направени по време на турбуленция. Вярно е, че парите не могат да купят щастие, но знанието как правилно да си взаимодействате с тях може да ви отвори много възможности да реализирате потенциала си.

 

Повечето от тези правила се базират на работата на Хърбърт Касън. Книгите му са оцелели на изпитанието на времето (той е живял в началото на 20-ти век), неговото знание е все още жизненоважно днес и се счита за уникален и много ефективен инструмент за "избраници" (онези, които са достатъчно смели, за да прилагат правилата, за да се справят с парите и да правят бизнес). Повечето от препоръките на днешните „финансови гурута“ са базирани на написаното в книгите на Хърбърт Касън (Herbert Н. Cassоn).

 

LifeScriptDoctor

 

Първа част: Как да сме на върха на финансовата вълна

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пари, инвестиции, богатство, бизнес

StreetBoard

Борисов подаде оставката на кабинета

Неделя, 13 Ноември 2016 / Общество
"За нищо не съжалявам, трябва да се оцени грешката, която сме направили, или поредица от грешки", заяви премиерът    Премиерът Бойко Борисов изпълни обещанието си и обяви, че ще подаде оставка след загубата на кандидата на ГЕРБ на изборите за президент. Според предварителните прогн [...]

Заетостта се върна на нивата отпреди кризата. И пазарът на труда се изчерпа

Понеделник, 12 Септември 2016 / Общество
Все още остава голям броят на трайно безработните обаче     Броят на работещите българи достига нивата отпреди кризата през второто тримесечие на тази година. Според данните на националната статистика те нарастват до 3.581 млн. души. Ръстът на заетите обаче се забавя, делът на дъл [...]