Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Сватба на остров Бали

Събота, 02 Април 2016 / Места
2438
1 / 4

Красимир Георгиев и Дарина Гаджурова са психолози. Краси използва в терапията си различни дихателни техники и хипноза, а Дарина се занимава и с йога. Обичат да пътуват и да откриват по нещо от себе си на всяко ново място. За приключението да се оженят в Индонезия ни разказва Дарина:

 

От колко време сте заедно и какво ви събра?

Една приятелка от Велико Търново ми беше разказвала за семинари по дишане, и за рождения ми ден ми подари ваучер за такъв семинар. Аз не успях да се организирам веднага, но в крайна сметка, няколко месеца по-късно отидох. Там се запознах с Краси, след което не поддържахме никаква връзка. Няколко месеца по-късно се наложи да се преместя в нова квартира и започнах да го виждам постоянно – в магазина, на улицата, по път към работа, от рейса, още когато отивах на оглед на апартамента, той седеше точно пред входа. Един ден Краси ме покани да гледаме метеоритен дъжд и така, постепенно започнахме да се срещаме и нарочно, а не само случайно.

 

 

Защо решихте да се ожените точно на о-в Бали – спонтанно ли беше решението или заминахте с това намерение?

Краси ми предложи да се омъжа за него в много тежък за мен момент в живота ми, когато бях болна, безработна, тъжна и обезверена. Каза ми, че иска да ми покаже, че независимо какво преживявам, мога да разчитам на него и заедно да си сбъднем мечтите. Тогава аз му казах, че искам сватба на остров! Много на шега и малко на сериозно. Не продължихме разговора, казахме си, че няма да бързаме и няколко месеца по-късно, един ден той просто ми се обади и каза: „Купувам билети за Бали, кажи ми кога ще можеш да си вземеш отпуска!!“ Въпреки че трябва да подчертая, че ние избрахме да направим само хиндуистки ритуал, а не граждански брак, за да не лишаваме родителите ни от възможността да са до нас в този момент. И двамата с Краси не сме запалени последователи на християнската религия и сме много по-съпричастни към хиндуизма, още повече че не сме кръстени, решихме че трябва да следваме сърцето си. Иначе защо о. Бали - Краси е ходил преди няколко години и си е казал, че иска да се върне, а това беше хубава възможност за него да изпълни целта си.

 

 

Какво ви даде пътешествието до там?

Аз свързвам Бали с безкраен релакс...място където всичко е живо и хармонично, някак си равният ритъм на 12 часа ден, 12 часа нощ, на постоянна температура, неизброимото количество пресни плодове, джунглата, водата, слънцето, хората, близостта с природата и традициите на това място всичко предразполага към психическо отпускане, балансиране, центриране...

 

Разкажи ни за сватбените традиции на острова.

Ами ние искахме традиционна Хиндуистка сватба, като разбира се, нямаше как да изпълним абсолютно всички ритуали. Преливахме вода от моите в неговите ръце, имаше 7 огнени обръча, дарове за боговете и други екзотични неща, но като цяло основните неща бяха доста сходни с нашите, все пак тяхната философия е много интересна. Те не вярват в разводите. Вярват, че хората избират да извървят пътя си заедно и по време на този път, всеки играе 7 основни роли. Ако има проблем в брака, то значи има проблем /разминаване в някоя от тези 7 роли. Всяка жена влиза в ролята на: майка (когато се грижи), дъщеря (когато иска подаръци), сестра (когато подкрепя), учител (когато дава съвети), ученик (когато се вслушва в съветите), приятелка (когато слуша и споделя) и единствено, когато си легнат в леглото, тя играе ролята на съпруга! Ролите за мъжа са респективно същите. Когато има проблем във взаимоотношенията между хората, значи няма съответствие в някоя от тези области, някой е изморен или пък играе само едната роля, докато другият компенсира всичко останало. Винаги се търси баланс и пълнота във взаимоотношенията между съпруг и съпруга, защото те разглеждат тази връзка не като брак, а като партньорство, което има 7 измерения, партньорство, от което зависи как човек ще се чувства в живота си. Ако съпруга и съпругата се разбират, те ще имат живот в просперитет, спокойствие и успех. Семейството е най-най-важното нещо там. Всички тези традиции бяха в голям синхрон с нашето собствено разбиране за взаимоотношенията ни, затова се решихме да го направим и наистина ни пасна много. Чувствахме се абсолютно на място!

 

 

 

Може ли да се каже, че това пътуване промени нещата в живота ви?

Да е променило живота ни, не бих казала, но нас самите – със сигурност. Разшири много мирогледа ни. Пътуването ни до там не беше просто почивка, а превърна знанията ни от теория в практика. Успяхме наистина да видим и да изживеем какво значи да нямаш почти нищо и да си искрено щастлив, да не се тревожиш, да знаеш, че животът ще се погрижи за теб - щом си жив, значи трябва да бъдеш. Че дори и когато нещата изглеждат зле, те все пак вървят по план (просто не по твоя!!) и че няма грешки в този живот.

 

 

 

Кое е важното, за да е здрава една връзка?

Да има чуваемост, доверие и уважение. Всичко друго може да се преодолее, ако тези три неща съществуват между двама човека. В крайна сметка никой не е идеален, но според мен е лична отговорност да избереш да живееш с човек, който вади най-доброто от теб и който е в синхрон с твоите вярвания и възгледи за живота, с който вървите в една посока. Иначе всеки дърпа в различна страна и някак си...не може да има развитие...

 

 

Как разбираш щастието?

Като ежедневно оценяване на всичко, което имаме в живота си. Ако се събуждам и съм здрава, имам човек до себе си, с който се разбирам, и той също е здрав, ако имам покрив над главата си и храна, значи нямам истинска причина за притеснение и страдание. Всички други желания идват от ума. Много ме впечатли как почти никой на о. Бали не работи за месечна заплата. Хората се събуждат, поднасят дарове на боговете в малки палмови щайгички, които пълнят с неща, които те самите обичат (цигара, сладко бонбонче, ориз и т.н.) и излизат на работа – каквото изкарат днес, това ще сложат на масата. Те се доверяват много повече на съществуването, много по-спокойни са, въпреки че нямат нашата „сигурност“, са много по-радостни, въпреки че животът им изобщо не е толкова уреден, колкото нашия!

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

сватба, Бали, любов

StreetInside

Разчистете живота си, за да привлечете изобилието

Събота, 15 Декември 2018 / Към себе си
  Богатството не винаги се измерва с пари. Измерва се с удовлетворение   Бъдете честни и се замислете къде е емоционалната бъркотия в живота ви. Ако имате финансови притеснения, вероятно проблемът не е свързан със заплатата ви, а с нагласата към парите. Може би виждате пазаруванет [...]

Какво отключва тревожността и паническите атаки?

Неделя, 01 Септември 2019 / Към себе си
  Тревожността и паническите атаки се отключват, когато човек влезе в конфликт със самия себе си. Това е конфликт на съзнателно и на подсъзнателно ниво. В такъв конфликт нашите цели, нужди и желания на съзнателно ниво са влезли в конфликт с нашите цели, нужди и желания на подсъзнателно [...]