Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Евтините заеми днес стават скъпи дългове утре

Събота, 15 Юли 2017 / Общество
769
  • pixabay.com

За последните 10 години общият държавен дълг на България се увеличи с над 150%

 

Когато се оценява размерът на дълга, е добре да се знае, че той не се преценява само като брутна величина спрямо БВП. Важна е също нетната позиция, която се изчислява като размер на държавния дълг минус фискалния резерв.

За последните 10 години нетният дълг на България е нараснал с над 300%. А имаше време, когато фискалният резерв превишаваше държавния ни дълг, докъм 2008-а година, 2009-2010 бяха почти изравнени, след което от 2011-а година се забелязва отчетлива тенденция на непрекъснато увеличение на държавния дълг, за сметка на фискалния резерв.

Освен това дългът трябва да бъде преценяван и от гледна точка на предстоящите падежи. А между 2022г. до 2024г. България трябва да плати по вече натрупани дългове общо около 10 млрд. лева. В момента общият ни дълг е вече над два пъти повече от фискалния ни резерв.

Нетно фискалния ни резерв покрива едва половината от общия държавен дълг на България. Според Миинистерството на финансите държавният дълг на България е около 12 милиарда евро, а близо 13 милиарда лева е фискалния ни резерв до средата на 2017г. В същото време продължаваме да усвояваме еврофондове и теглим нови външни заеми.

Лошото е, че "евтините" заеми днес стават скъпи дългове утре.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

държавен дълг, фискален резерв, евтин заем

Street of Art

Кафето отваря вратата на грипа

Събота, 26 Октомври 2019 / Хранене и Здраве
В студеното време трябва да спим повече и да пием повече чай   Ползите от кафето за здравето и настроението отдавна са доказани, но някои здравни експерти предупреждават, че в студеното време все пак трябва да внимаваме с горещата разсънваща напитка. Причината е, че в големи колич [...]

И пържолата от месо, и животното цяло

Четвъртък, 18 Юли 2019 / Хранене и Здраве
Израелска компания създаде месо в лабораторни условия   Лабораторно създадена пържола – такава здравословна алтернатива предлагат от израелска компания в отговор на притесненията относно влиянието на месото върху човешкия организъм, както и за хуманното отношение към животните. Ко [...]