Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Евтините заеми днес стават скъпи дългове утре

Събота, 15 Юли 2017 / Общество
309
  • pixabay.com

За последните 10 години общият държавен дълг на България се увеличи с над 150%

 

Когато се оценява размерът на дълга, е добре да се знае, че той не се преценява само като брутна величина спрямо БВП. Важна е също нетната позиция, която се изчислява като размер на държавния дълг минус фискалния резерв.

За последните 10 години нетният дълг на България е нараснал с над 300%. А имаше време, когато фискалният резерв превишаваше държавния ни дълг, докъм 2008-а година, 2009-2010 бяха почти изравнени, след което от 2011-а година се забелязва отчетлива тенденция на непрекъснато увеличение на държавния дълг, за сметка на фискалния резерв.

Освен това дългът трябва да бъде преценяван и от гледна точка на предстоящите падежи. А между 2022г. до 2024г. България трябва да плати по вече натрупани дългове общо около 10 млрд. лева. В момента общият ни дълг е вече над два пъти повече от фискалния ни резерв.

Нетно фискалния ни резерв покрива едва половината от общия държавен дълг на България. Според Миинистерството на финансите държавният дълг на България е около 12 милиарда евро, а близо 13 милиарда лева е фискалния ни резерв до средата на 2017г. В същото време продължаваме да усвояваме еврофондове и теглим нови външни заеми.

Лошото е, че "евтините" заеми днес стават скъпи дългове утре.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

държавен дълг, фискален резерв, евтин заем

StreetView

Олимпийските съоръжения след игрите

Събота, 20 Август 2016 / Места
Само чрез разработване на обектите инвеститорите могат да си върнат парите, които са инвестирали в изграждането на парка за олимпийските игри   След 21 август всички медали ще са спечелени.Вълнението ще се е уталожило и тълпите ще са се разпръснали, тъй като Олимпийските игри 2016 прикл [...]

Разрушението като лукс - най високата сграда в Тайланд

Събота, 03 Септември 2016 / Места
77-етажният небостъргач впечатлява с интересния си дизайн    Тази сграда не е жертва на тероризъм, нито е пострадала от времето. Това е най-високият (засега) небостъргач в Тайланд. Небостъргачът MahaNakhon украси градския пейзаж на Банкок след като беше открит на тържествена ц [...]