Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Клетъчно хранене

Четвъртък, 24 Май 2018 / Хранене и Здраве
594
  • pixabay.com

Как работи тялото и защо толкова се говори за суперхрани

 

Червените кръвни клетки се подменят изцяло на всеки четири месеца, тези на кожата – на 30 дни, а тези на тънките черва се сменят за по-малко от седмица. Всеки ден тялото ни подменя между 50 и 70 милиарда клетки.

Ако се храним правилно и с пълноценна храна, този процес протича нормално или някъде нещо се разваля и започва да боли. Ако в менюто ни има храни или подправки с противовъзпалително действие, като куркумата например, клетките ни стават по-здрави и по-силни от тези, които заменят.

Затова е важно да се храним с такива храни, които „зареждат“ клетките, като например плодове и зеленчуци с фитонутриенти, семена и морски дарове, съдържащи полезни мастни киселини и аминокиселини. Клетките се обновяват с качествени нови, когато се храним с разнообразни храни с различни цветове.

Оранжевият пигмент в морковите и сладките картофи (бетакаротен), се превръща във витамин А, който е важен за стомашно-чревния тракт, дробовете и кожата.

Зелените храни като аспержи, спанак, водорасли са богати на витамини от групата B, които са полезни за нервната система и увеличават усвояването на Omega-3 киселините.

Най-често храните, които съдържат много витамин С, са червени като чушките, доматите и горските плодове. Те пък подпомагат производството на колаген, който помага за регенерацията на кожата и костите.

Така модерните в последно време суперхрани, са храни, които съдържат големи количества и по много видове разнообразни полезни вещества. Повечето от тях подсилват имунната система, което е ключово за способността на тялото ни да се справя с нежеланите патогенни организми. Изследвания показват, че суперхраните дават на тялото ни в пъти повече незаменими мастни киселини, аминокиселини, белтъчини, витамини, минерали, ензими...

Най-известните от тях са годжи бери, пчелен прашец, алое, коприва и водораслите, някои от които са единствената храна, която тялото ни може да усвои напълно.

Колкото повече се върви по веригата на производството на храната, толкова повече се унищожават качествата й – почвите са изтощени и замърсени, животинските продукти се третират с вредни вечещества, а накрая качествата на храната намаляват още повече заради топлинната обработка.

Всички активни ензими, които се съдържат в суровата храна, се разрушават при температура над 50 градуса. В същото време ензимите са изключително важни за химичните реакции, нужни за разграждането и усвояването на веществата.

Затова се препоръчва поне 50% от всяко хранене да съдържа сурови храни – плодове, зеленчуци, ядки, кълнове.





Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

клетъчно хранене, суперхрани, витамини, минерали, ензими, здравословно хранене

StreetBoard

Няма ляво и дясно, а добро или лошо управление

Вторник, 02 Август 2016 / Общество
Моделът ляво-дясно е характерен за Западна Европа през 18 и 19 век, но е безвъзвратно остарял за ценностите и проблемите на съвременното ни общество. В днешно време, при това не само у нас, понятията ляво и дясно в политиката и икономиката са объркани. Ляво-дясно е един опростен модел на елеме [...]

В спиралата на бедността

Вторник, 31 Май 2016 / Общество
  2,6 млн. души живеят в дълбока бедност и без помощ от държавата     Около 2,6 млн. българи живеят в дълбока бедност, защото по никакъв начин не са обхванати от статистиката и държавата не ги подпомага. Това обяви икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Г [...]