Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Клетъчно хранене

Четвъртък, 24 Май 2018 / Хранене и Здраве
861
  • pixabay.com

Как работи тялото и защо толкова се говори за суперхрани

 

Червените кръвни клетки се подменят изцяло на всеки четири месеца, тези на кожата – на 30 дни, а тези на тънките черва се сменят за по-малко от седмица. Всеки ден тялото ни подменя между 50 и 70 милиарда клетки.

Ако се храним правилно и с пълноценна храна, този процес протича нормално или някъде нещо се разваля и започва да боли. Ако в менюто ни има храни или подправки с противовъзпалително действие, като куркумата например, клетките ни стават по-здрави и по-силни от тези, които заменят.

Затова е важно да се храним с такива храни, които „зареждат“ клетките, като например плодове и зеленчуци с фитонутриенти, семена и морски дарове, съдържащи полезни мастни киселини и аминокиселини. Клетките се обновяват с качествени нови, когато се храним с разнообразни храни с различни цветове.

Оранжевият пигмент в морковите и сладките картофи (бетакаротен), се превръща във витамин А, който е важен за стомашно-чревния тракт, дробовете и кожата.

Зелените храни като аспержи, спанак, водорасли са богати на витамини от групата B, които са полезни за нервната система и увеличават усвояването на Omega-3 киселините.

Най-често храните, които съдържат много витамин С, са червени като чушките, доматите и горските плодове. Те пък подпомагат производството на колаген, който помага за регенерацията на кожата и костите.

Така модерните в последно време суперхрани, са храни, които съдържат големи количества и по много видове разнообразни полезни вещества. Повечето от тях подсилват имунната система, което е ключово за способността на тялото ни да се справя с нежеланите патогенни организми. Изследвания показват, че суперхраните дават на тялото ни в пъти повече незаменими мастни киселини, аминокиселини, белтъчини, витамини, минерали, ензими...

Най-известните от тях са годжи бери, пчелен прашец, алое, коприва и водораслите, някои от които са единствената храна, която тялото ни може да усвои напълно.

Колкото повече се върви по веригата на производството на храната, толкова повече се унищожават качествата й – почвите са изтощени и замърсени, животинските продукти се третират с вредни вечещества, а накрая качествата на храната намаляват още повече заради топлинната обработка.

Всички активни ензими, които се съдържат в суровата храна, се разрушават при температура над 50 градуса. В същото време ензимите са изключително важни за химичните реакции, нужни за разграждането и усвояването на веществата.

Затова се препоръчва поне 50% от всяко хранене да съдържа сурови храни – плодове, зеленчуци, ядки, кълнове.

 

Вижте още:

Полезните бактерии

Зеленият чай - чудо в чаша

Защо пчелният прашец е суперхрана?

Защо водораслите са суперхрана?





Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

клетъчно хранене, суперхрани, витамини, минерали, ензими, здравословно хранене

StreetBoard

11,4% от българите с тревожни разстройства

Неделя, 09 Октомври 2016 / Общество
Сред първите симптоми за наличието на проблеми са безсънието, честата умора, лошото настроение, раздразнителността   11,4% от българите страдат от тревожни разстройства. Това показват данни на Световната здравна организация, съобщава „Дарик“. 6,2% от българите страдат о [...]

Всяка капка има значение

Сряда, 07 Юни 2017 / Общество
Съвсем скоро всеки четвърти човек на планетата няма да има вода за пиене   Изчерпването на водните ресурси по света ще доведе до това, че към 2050 г. четвърт от световното население ще усеща хроничен недостиг на вода, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутереш, цитиран от ТАСС и [...]