Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Полезните бактерии

Петък, 31 Август 2018 / Хранене и Здраве
854
  • picjumbo.com

 

Как пробиотиците се грижат за здравето ни?

 

За ползата от пробиотиците е писано много и това не е случайно – микроорганизмите в тялото ни са от изключително значение за доброто здраве.

Една от многото ползи, които носят, е синтезирането на различни витамини от група В и витамин К. Друга жизненоважна задача, която изпълняват, е участието им в процеса на преработка на храните, които ядем, разграждайки твърдите растителни влакна, което след това прави възможно извличането на ценни хранителни вещества и енергия от тях.

Нашият микробиом (екосистемата от бактерии) представлява смесица от бактерии, вируси и гъбички (полезни и вредни), които обитават основно храносмилателната ни система, както и лигавицата на устата, белия дроб, носа, тънките черва и стомаха.
Известни са над 4 000 вида, но изследователите продължават да откриват още. Различните части на тялото са дом за различни полезни миктоорганизми. Бактериите бифидус например са открити предимно в дебелото черво и в много по-малко количество – в тънките черва.

Там, където тънките черва преминават в дебелото черво, всеки милиметър от гънките им съдържа един трилион (1 000 000 000 000) членове на този микробиом. Тук те улавят микроскопични частици от храната, която сме консумирали, и я преобразуват в енергия, а отпадъците се абсорбират в стените на дебелото черво. Без тези микроби клетките от стените на дебелото черво биха загинали поради липса на енергия, тъй като не получават пропорционална квота от енергията, произвеждана другаде в тялото.

 

Добрата чревна микрофлора


Трябва да се храним с богата на растителни влакна (фибри) диета – ядки, семена, зеленчуци (както сурови, така и топлинно преработени, и то в големи количества), плодове, леща, боб и др.
Важно е да приемаме пребиотични храни като недозрели зелени банани, земна ябълка, аспержи, цикория (корен), суров чесън, лук и суров праз. Те осигуряват храна за полезните бактерии.
От време на време в обичайна ситуация и винаги след прием на антибиотици се препоръчва да се приемат за известно време хранителни добавки, съдържащи пробиотици.Бифидобактериите

 

Те са над 30 вида и са сред основните полезни бактерии, открити в дебелото черво. Помагат за поддържане по-доброто здраве на чревните стени. Постигат го отчасти посредством производството на мастната киселина с къса верига бутират, която играе важна роля за поддържане на здрави лигавиците на стомашно-чревния тракт. Бутират е открит също в качественото масло. Бифидобактериите са от изключително значение и защото подпомагат имунната система като цяло.

Бифидобактерията Breve произвежда оцетна и млечна киселина, които допринасят за потискане развитието на вредните бактерии.
Бифидобактерията Longum помага за подобряване на чревното здраве и може да бъде от особена полза за хората в напреднала и на средна възраст.
Бифидобактерията Infantis изпълнява уникална роля в човешката микроекология (Тези три бактерии се съдържат в продукта AquaSource Bifidus).

При раждането стомашно-чревният тракт е стерилен и поради това е отворен за колонизиране от микроорганизмите в обкръжението на новороденото. При кърмените бебета до отбиването им първоначалната микробиална флора е доминирана от бифидобактериите и най-вече – от В. Infantis, като лактобацилус са в по-малко количество, а стрептококите и колиформните бактерии са още по-малобройни. При изкуствено хранените бебета бифидобактериите обикновено не са представени в големи количества. Вместо това чревната флора е смесица от лактобацилус, колиформни бактерии и стрептококи. Децата и възрастните хора, които не са били кърмени, може никога да не достигнат нормалната квота от В. Infantis (или да са я изгубили след провеждането на един-два курса с антибиотици по-нататък в живота си), затова вземането й във вид на добавка също би било от полза за тях.

 

Лактобацилите

 

Имa пoвeчe oт 50 видa лaĸтoбaцили. Xpaнитe, ĸoитo ca фepмeнтиpaли, ĸaтo ĸиceлo мляĸo и xpaнитeлнитe дoбaвĸи cъдъpжaт и тeзи бaĸтepии. 

Lactobacillus acidophilus е сборно наименование на цяло семейство от бактерии, считано за най-полезно за здравето на тънките черва. Подобрява усвояването на хранителните вещества и не допуска развитието на болестотворни бактерии, като пречеи на залавянето им за стените на червата, променя РН и кислородното съдържание и произвежда вещества убийци за останалите „лоши“ бактерии. Според британски проучвания бактерията намалява оплакванията на хора с лактозна недостатъчност (трудно разграждат млечни продукти). Ограничава страничните действия при антибиотично лечение – предпазва от развитието на гъбична инфекция, диария, поддържа имунитета (Съдържа се в продукта AquaSource Acidupfilus).

Изследване на български учени показва, че Lactobacillus bulgaricus с успех се прилага при лечението и на аутизъм. Бактерията, съдържаща се в киселото мляко, може да предотврати гастрити, язви, стомашен карцином, лимфом на стомаха, още един страшен тумор. Изследвания показват, че при прием на полезната бактерия от хора с дребни доброкачествени тумори, след определен период образуванията изчезват (съдържа се във всички комплексни добавки с пробиотици, добавката LactoFlor BioPlus например съдържа всички изброени полезни бактерии).

Много проучвания показват, че поддържането на добра микрофлора в червата понижава риска от рак на дебелото черво и поддържа електролитния баланс в организма. Добрите хранителни добавки съдържат едновременно пробиотици и пребиотици (които подпомагат растежа на добрите бактерии).

 

Вижте още:


Клетъчно хранене

Зеленият чай - чудо в чаша

Защо пчелният прашец е суперхрана?

Защо водораслите са суперхрана?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пробиотици, бактерии, микроорганизми, чревна микрофлора, здраве, имунитет

StreetBoard

Прокуратурата: Не е премината границата при ареста на Иванчева

Четвъртък, 19 Април 2018 / Общество
Всичко било документирано със специални разузнавателни средства, твърдят от Специализираната прокуратура   Главният прокурор Сотир Цацаров попита дали твърдението, че при ареста на кмета на „Младост“ са били преминати границите е позиция на целия кабинет. Повод са думите на [...]

Историйка за смисъла

Събота, 16 Декември 2017 / Истории от града
Прадядо е на Емма. И има жена, която след повече от половин век семеен живот усеща липсата на целувката сутрин   Вече две години заедно чакаме да вземем хлапетата от детска градина. Аз прибирам дъщеря си, той-правнучката. Даже не си спомням кога вежливите кимания преляха в кратки разгов [...]