Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Полезните бактерии

Петък, 31 Август 2018 / Хранене и Здраве
694
  • picjumbo.com

 

Как пробиотиците се грижат за здравето ни?

 

За ползата от пробиотиците е писано много и това не е случайно – микроорганизмите в тялото ни са от изключително значение за доброто здраве.

Една от многото ползи, които носят, е синтезирането на различни витамини от група В и витамин К. Друга жизненоважна задача, която изпълняват, е участието им в процеса на преработка на храните, които ядем, разграждайки твърдите растителни влакна, което след това прави възможно извличането на ценни хранителни вещества и енергия от тях.

Нашият микробиом (екосистемата от бактерии) представлява смесица от бактерии, вируси и гъбички (полезни и вредни), които обитават основно храносмилателната ни система, както и лигавицата на устата, белия дроб, носа, тънките черва и стомаха.
Известни са над 4 000 вида, но изследователите продължават да откриват още. Различните части на тялото са дом за различни полезни миктоорганизми. Бактериите бифидус например са открити предимно в дебелото черво и в много по-малко количество – в тънките черва.

Там, където тънките черва преминават в дебелото черво, всеки милиметър от гънките им съдържа един трилион (1 000 000 000 000) членове на този микробиом. Тук те улавят микроскопични частици от храната, която сме консумирали, и я преобразуват в енергия, а отпадъците се абсорбират в стените на дебелото черво. Без тези микроби клетките от стените на дебелото черво биха загинали поради липса на енергия, тъй като не получават пропорционална квота от енергията, произвеждана другаде в тялото.

 

Добрата чревна микрофлора


Трябва да се храним с богата на растителни влакна (фибри) диета – ядки, семена, зеленчуци (както сурови, така и топлинно преработени, и то в големи количества), плодове, леща, боб и др.
Важно е да приемаме пребиотични храни като недозрели зелени банани, земна ябълка, аспержи, цикория (корен), суров чесън, лук и суров праз. Те осигуряват храна за полезните бактерии.
От време на време в обичайна ситуация и винаги след прием на антибиотици се препоръчва да се приемат за известно време хранителни добавки, съдържащи пробиотици.Бифидобактериите

 

Те са над 30 вида и са сред основните полезни бактерии, открити в дебелото черво. Помагат за поддържане по-доброто здраве на чревните стени. Постигат го отчасти посредством производството на мастната киселина с къса верига бутират, която играе важна роля за поддържане на здрави лигавиците на стомашно-чревния тракт. Бутират е открит също в качественото масло. Бифидобактериите са от изключително значение и защото подпомагат имунната система като цяло.

Бифидобактерията Breve произвежда оцетна и млечна киселина, които допринасят за потискане развитието на вредните бактерии.
Бифидобактерията Longum помага за подобряване на чревното здраве и може да бъде от особена полза за хората в напреднала и на средна възраст.
Бифидобактерията Infantis изпълнява уникална роля в човешката микроекология (Тези три бактерии се съдържат в продукта AquaSource Bifidus).

При раждането стомашно-чревният тракт е стерилен и поради това е отворен за колонизиране от микроорганизмите в обкръжението на новороденото. При кърмените бебета до отбиването им първоначалната микробиална флора е доминирана от бифидобактериите и най-вече – от В. Infantis, като лактобацилус са в по-малко количество, а стрептококите и колиформните бактерии са още по-малобройни. При изкуствено хранените бебета бифидобактериите обикновено не са представени в големи количества. Вместо това чревната флора е смесица от лактобацилус, колиформни бактерии и стрептококи. Децата и възрастните хора, които не са били кърмени, може никога да не достигнат нормалната квота от В. Infantis (или да са я изгубили след провеждането на един-два курса с антибиотици по-нататък в живота си), затова вземането й във вид на добавка също би било от полза за тях.

 

Лактобацилите

 

Имa пoвeчe oт 50 видa лaĸтoбaцили. Xpaнитe, ĸoитo ca фepмeнтиpaли, ĸaтo ĸиceлo мляĸo и xpaнитeлнитe дoбaвĸи cъдъpжaт и тeзи бaĸтepии. 

Lactobacillus acidophilus е сборно наименование на цяло семейство от бактерии, считано за най-полезно за здравето на тънките черва. Подобрява усвояването на хранителните вещества и не допуска развитието на болестотворни бактерии, като пречеи на залавянето им за стените на червата, променя РН и кислородното съдържание и произвежда вещества убийци за останалите „лоши“ бактерии. Според британски проучвания бактерията намалява оплакванията на хора с лактозна недостатъчност (трудно разграждат млечни продукти). Ограничава страничните действия при антибиотично лечение – предпазва от развитието на гъбична инфекция, диария, поддържа имунитета (Съдържа се в продукта AquaSource Acidupfilus).

Изследване на български учени показва, че Lactobacillus bulgaricus с успех се прилага при лечението и на аутизъм. Бактерията, съдържаща се в киселото мляко, може да предотврати гастрити, язви, стомашен карцином, лимфом на стомаха, още един страшен тумор. Изследвания показват, че при прием на полезната бактерия от хора с дребни доброкачествени тумори, след определен период образуванията изчезват (съдържа се във всички комплексни добавки с пробиотици, добавката LactoFlor BioPlus например съдържа всички изброени полезни бактерии).

Много проучвания показват, че поддържането на добра микрофлора в червата понижава риска от рак на дебелото черво и поддържа електролитния баланс в организма. Добрите хранителни добавки съдържат едновременно пробиотици и пребиотици (които подпомагат растежа на добрите бактерии).

 

Вижте още:


Клетъчно хранене

Зеленият чай - чудо в чаша

Защо пчелният прашец е суперхрана?

Защо водораслите са суперхрана?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пробиотици, бактерии, микроорганизми, чревна микрофлора, здраве, имунитет

StreetInside

Как да спорим правилно

Вторник, 25 Октомври 2016 / Към себе си
  Всички двойки спорят. Това, което различава щастливите от останалите двойки, е начинът, по който спорят и разрешават конфликтите по между си   В действителност, според експерта  Джон Готман, най- силният показател за това дали една връзка ще бъде успешна или не се крие [...]

В Матрицата ли сме?

Петък, 14 Октомври 2016 / На предела
Симулация ли е светът, в който живеем?    Канадско-американският милиардер и главен изпълнителен директор на основаната от него компания „Спейсекс” Илон Мъск е един от най-големите привърженици на теорията, че хората живеят в симулативна Вселена. Според хипотезата, коят [...]