Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Момчиловци - за границите и българския дух

Неделя, 15 Май 2016 / Места
1265
  • За разлика от много от селата в Родопите, младите не напускат Момчиловци

Родопското село получи признанието „Духовен и здравен център на туризма“

 

Решихме да разкажем за село Момчиловци по повод новината, че е получило признанието „Център на българския здравен и духовен туризъм“ (решението е след аргументиран положителен отговор от 12 академици, професори, доценти и лекари, съобщи БГНЕС). И защото официалният сертификат е напълно заслужен.

Селото се намира в котловина в Средните Родопи близо до минерален извор и е едно от най-големите в региона със своите 1150 жители. Освен голямо и живо, е изключително живописно, с богата култура и интересна история. И за разлика от много от селата в България, тук няма да видите съборени и запустели стари къщи, разбити улици и олющена сграда на кметството. 

 

 

Момчиловци е сгушено в планината на около 1100 м надморска височина. На 15 км от Смолян, на около 100 км от Пловдив и на около 250 км от София. И само на 15 км от Пампорово, което го прави интересно за всякакъв вид туризъм. 

Като много от населените места в Родопите, Момчиловци има интересна история, свързана с годините на турско робство. Според легедните селото е кръстено на Момчил Войвода - първият борец срещу османските нашественици на Балканите през 14-ти век. Успяло е да запази типичните родопски традиции и бит.

 

 

Едно от първите села, отворило домовете си за селски туризъм преди повече от 20 години – тук почти всяка от старите каменни къщи ще ви предложи подслон, а стопаните й ще ви покажат и научат на местните обичаи, разказват хора, които веднъж посетили района, са оставили частичка от сърцето си там, за да се връщат отново.

 

Зимата или лятото

 

Някои търсят спокойствие по време на ски ваканцията, други са влюбени в лятната красота на Родопите. За първите са местностите Хайдушки поляни и Картола, където е изграден ски комплекс, а за вторите – природните феномени Дупчов камък и Кърджалийски камък. Има пешеходен маршрут до Роженската обсерватория, няколко пешеходни екопътеки и велопътека.

Освен живописната природа, хората се връщат там заради сърдечните жители на Момчиловци – трудолюбиви и добронамерени като повечето родопчани, те винаги са готови да разказват местните легенди и да ви нагостят с пататник и качакамак. Говорят на чист български език, а селото е изцяло християнско. Вярват, че една от причините да съхранят вярата си, са трите кръста на източното, западното и северното възвишение на селото, които заедно с 24 параклиса, ограждащи селото, ги пазят от всякакви злини.

 

 

А най-голямата гордост на местните е църквата „Св. Св. Контантин и Елена“. Тя е построена през 1836 година по турските канони – тогава църквите се вграждали донякъде в земята, защото не трябвало да са по-високи от къщите. По-късно е издигната камбанарията, считана за каменоделски шедьовър.

 

 

Именно тук на 21 май, когато е и празникът на селото, ще бъде тържеството за официалното връчване на сертификата за здравен и духовен туристически център. На тържествената литургия ще присъстват и официални гости, но като казахме здравен...Задължителна спирка на всички гости на Момчиловци е лековитото аязмо „Свети Илия“. Намира на юг от връх Свети Илия, в западния край на селото и повече от век дава надежда и изцеление на хората. А кисело мляко с марка "Момчиловци" се произвежда чак в Китай.

 

 

 

Да копаеш нивата с тескере

 

По време на Априлското въстание селото е изнудвано и плаща пари на въоръжени "кабадайлии" от няколко околни помашки села. Поводът бил, че уж в тефтерите на Перущинската църква се намерил списък на комитите от селата Горно и Долно Дерекьой (Момчиловци и Соколовци). На 10 април 1878 година селото е завзето от бунтовниците на Станислав Сенклер – британец, нарекъл се Хидает паша, който провокира мюсюлмански метежи спрямо християните в Средните Родопи. Тогава хората потърсили закрилата на капитан Петко Войвода.

 

 

Берлинският конгрес през лятото на 1878 година потвърдил оставането на селото в Турция. Новата граница минавала на 7-8 км от Момчиловци. После комисия определила границата така, че голяма част от земите на хората останали от другата страна на браздата. До Съединението през 1885 година хората стопанисвали земята си свободно, но след това трябвало да пресичат от другата страна с тескерета, а добитъкът им минавал през митницата с всички изискващи се формалности. В резултат на всичко това много от хората от Горно и Долно Дерекьой (Соколовци) се изселили от другата страна и така се появило ново село - Проглед.

При избухването на Балканската война през 1912 година, 35 души от Дерекьой (не е ясно Горно или Долно) отиват доброволци в Македоно-одринското опълчение. Малко след обявяването на войната от селото и постовете около него избягали всички турски жандарми, а след войната селото остава в България. Името Момчиловци получава през 1934 година по предложение на писателя Васил Дечов, за да се увековечи делото на Момчил войвода.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Момчиловци, духовен и здравен туризъм

Street of Hope

Насилие в дом за деца взе главата на шефа на ДАЗД

Сряда, 24 Януари 2018 / Гласът на детето
    Премиерът Бойко Борисов внесе предложение за освобождаване на Офелия Кънева заради липсата на реакция по сигнал за агресия в дом за деца в Габрово   Премиерът Бойко Борисов е внесъл предложение за освобождаване на председателя на Държавната агенция за закрила на детето [...]

Озарената педагогика: Философията

Събота, 25 Юни 2016 / В клас
  Създаваме на децата среда да израснат и да учат така, че да намерят своя път към хармонията   Посоката на озарената педагогика е към смяна на образователната система. Само че както споменах по-рано, хората си представят смяната на образователната система по различни начини. Ние [...]