Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Има данни за живот в атмосферата на Венера

Вторник, 03 Април 2018 / На предела
440
  • Не всички астрономи смятат, че Венера е безжизнена

Сондата „Акацуки“ откри възможни следи от съществуването на микроби в гъстите сярно киселинни облаци в горните атмосферни слоеве на Венера, където съществуват максимално благоприятни условия за наличието на живот. Това заявяват американски учени в статия, публикувана от списание Astrobiolog, цитирано от БГНЕС. 

„Венера остава потенциално обитаема в течение на най-малко 2 милиарда години след образоването си, което е много повече, отколкото водата е продължавала да съществува на Марс, където днес търсим живот. По тази причина можем да говорим, че животът е можел да възникне на Венера и да се адаптира към новите условия“, заяви Санджай Лимайе от университета на щата Уисконсин в Медисън. Има ли живот в ада Венера, въпреки сходните със Земята условия за формиране, коренно се отличава от нашата планета по своя външен облик. Атмосферата на „Утринната звезда“ е нажежена до 462 градуса по Целзий, на нея няма вода. Нейната повърхност е покрита с вулкани, а атмосферата се състои от въглероден диоксид и сярна киселина.

За момента сред учените няма единодушие, как Венера е успяла да се лиши от своите водни запаси да се превърне в гигантски парник. Но не всички астрономи смятат, че Венера е напълно безжизнена. Леонид Ксанфомалити, известен планетолог от Института за космически изследвания на РАН, отдавна смята, че на втората планета от Слънчевата система има многоклетъчни форми на живот. Той твърди, че те могат да се видят на снимките на съветските сонди от серията „Венера“. Останалите учени не са съгласни с него, отбелязвайки, че тези „насекоми“ са създадени от артефакти в методиката на обработка на снимките. Санджай Лимайе и неговите колеги смятат, че животът на Венера не трябва да търси на повърхността на тази планета, където условията са много сурови, а на голяма височина, в горните слоеве на атмосферата.  

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

планети, космос, Венера, данни за живот

StreetBoard

Демокрациите се опраскват или се разлагат неусетно

Четвъртък, 21 Юли 2016 / Общество
Разпадът е резултат от мълчаливо съгласие между прилагащите демокрацията и безсилната пасивност на гражданите, казва Христо Иванов      Вчера в Правна комисия почти тихомълком от проекта за изменения в Закона за съдебната власт е отпаднало обявяването на членството в тай [...]

Тихият Ангел

Вторник, 13 Февуари 2018 / Истории от града
  На 103 години почина Дядо Добри, Светецът от Байлово, който просеше, за да дарява на храмовете   Вярата днес сякаш е сираче за което всички говорят, но никой не го прибира в дома си. Доброто пък е някак далечно и недостижимо, като небето. Дядо Добри достигна висините, но остави [...]