Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Защо интровертите са такива, каквито са

Неделя, 28 Август 2016 / На предела
2270
  • unsplash.com

 

Има физически различия в мозъка им, заради които предпочитат тихите дейности пред тези с високо напрежение

 

Предпочитате ли често да прекарате тиха вечер с любимото си занимание вместо  да отидете на поредното социално събитие? Обичате ли компанията на един близък приятел  вместо шумната компания на  много хора? И още, предпочитате ли да не напускате безопасната зона на личен комфорт, пред това да поематe рискове? Звучи ви познато? Ако е така, тогава може би сте интроверт и  вероятно вече сте на ясно с това. Това, с което може би не сте наясно, е, че има физически различия в мозъка ви, които ви карат да предпочитате тихите дейности пред тези с  високо напрежение.

Карл Юнг въвежда терминитe интроверт и екстраверт, за да опише контрастиращите типове личности и да обясни различния начин, по който различните хора се изпълват с енергия и намират стимули. Той счита, че екстравертите черпят своята енергия от техните социални взаимодействия и външния свят и имат склонност да се чувстват некомфортно и тревожно, когато са сами.

От друга страна, интровертите са в състояние да попълнят своите енергийни нива, когато се намират в тиха среда. За разлика от екстравертите, те намират натоварената с общуване дейна среда за свръх стимулираща и прекалено ангажираща.

 

Ролята на допамина

 

Интровертност и екстравертност са двете противоположности на един и същ спектър. Всички се движим нагоре и надолу в този спектър в зависимост от външни и вътрешни фактори , но човек е склонен да предпочита един или друг тип личностна ориентация.

Има една основна разлика между мозъците на интровертите и екстравертите и тя е начинът, по който реагират на невротрансмитера допамин.

Допаминът е невротрансмитер, който помага да се контролират мозъчните центрове отговорни за изпитване на награда и удоволствие. Допаминът също така е отговорен за регулиране на моторните  и емоционални реакции, като ни дава възможност не само да видим наградата от това, но и да предприемем съответните действия ориентирани към нея. Допаминовият дефицит води до болестта на Паркинсон, както и към склонност към пристрастяване.

Допаминът е този, който ни мотивира за постигане на външни цели и получаване на външните награди. Например, допаминът може да мотивира един човек да спечели повече пари, социален престиж, привличане на подходящ партньор. Когато допаминът се освобождава, всички ние ставаме по-бдителни към заобикалящата ни среда, по- приказливи и по-мотивирани да предприемаме дейности, които могат да се възприемат понякога като рискови.

Когато един екстраверт очаква социално събитие например, той се чувства добре и енергичен, докато интровертът ще се чувства свръх стимулиран.

 

Ацетилхолин и интровертност


Ацетилхолинът е свързан с удоволствието, както и допамина, за разлика от него обаче, той кара човек да се чувства добре, когато се насочва навътре. Той ни дава умението да се съсредоточим единствено върху една индивидуална задача за продължителен период от време. Тъй като е по-лесно да се обърнат навътре, и когато е налице ограничено външно стимулиране, интровертите ще предпочетат спокойната обстановка.
Защо интровертите са склонни да премислят всичко? Когато мозъкът на един екстраверт приема информация от външния свят, тя пътува по „кратък” път, който минава през различни области на мозъка, където се обработват допир, вкус, звук и зрението.

Когато интровертите получават стимули от външния свят, пътят на тази информация е много по-дълъг. Информацията преминава през много области на мозъка, участващи в емпатията, емоционалното мислене, самоанализа, речта, планирането, избора на идеи и действия  и т.н.и т.н. Поради тази  причина на интровертите им отнема значително повече време за да реагират, говорят и вземат решения.       

Според публикувано проучване в списание Neuroscience, интровертите имат по-голямо и по-масивно сиво вещество в префронталния кортекс. Префронталният кортекс е мястото в мозъка, което е свързано с абстрактното мислене и вземането на решения. Екстравертите, от друга страна, имат тънко грам вещество в същата област, но това им помага да живеят  за мига, за разлика от интровертите, които са принудени да отделят мното повече енергия и ресурс.

Сега можем да имаме по-доброто разбиране, че има физически различия в мозъка ни, които предопределят нашите предпочитания и в частност карат интровертите да предпочитат тихите дейности и самоанализа пред изпълнените с напрежение ситуации.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

интврорерти, екстраверти, мозък, информация, емоции

Street of Hope

Похвалата – начин на употреба

Четвъртък, 07 Декември 2017 / Родители
  Най-ценният дар, който майката и бащата могат да дадат на своето дете, е добрата самооценка   Помогнете на детето си да се почувства ценено – общувайте с него, играйте заедно, четете или просто го слушайте. Също толкова важно е да научим децата да се справят с неуспеха, за [...]

Езикът на насърчаването

Сряда, 20 Юли 2016 / В клас
    “Всъщност веднъж щом Детето се е почувствало уверено в себе си, то повече няма да търси одобрението на авторитета след всяка своя стъпка” Д-р Мария Монтесори       Думите, които използваме в общуването си с децата, са много важни. В класната [...]