Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Защо Стивън Хокинг така и не получи Нобелова награда?

Четвъртък, 15 Март 2018 / На предела
387
  • Астрофизикът Стивън Хокинг е легенда в космологията

Професор Стивън Хокинг, който почина на 14 март на 76-годишна възраст, е смятан за един от най-великите умове на нашето време.

Астрофизикът беше легенда в сферата на космологията. Най-известен е с изследванията и теориите си за черните дупки и относителността, довели до революция в начина, по който виждаме Вселената. Работата му със сър Роджър Пенроуз по общата теория на относителността на Айнщайн показа, че съществува начало на космоса и времето - големият взрив - както и край, чрез черните дупки. 

През 1974 година Хокинг доказва, че черните дупки всъщност не са абсолютно черни, а излъчват енергия под формата на елементарни частици, докато изчерпят енергията си и избухнат. Това явление е известно като "лъчение на Хокинг". Изчислява и максималното количество енергия, което две черни дупки могат да отделят при сблъсъка си, както и че една черна дупка не може да се раздели на две по-малки.

Въпреки славата му и големия му принос към теоретичната физика, най-престижната научна награда в света така и не бе присъдена на британеца. Защо той не получи Нобелова награда?

Отговорът - за разлика от астрофизиката - е съвсем прост.

Теоретичните научни открития трябва да бъдат потвърдени от наблюдавани данни, за да бъдат наградени с Нобелова награда. А не е никак лесно да наблюдаваш черна дупка. Необходими са десетилетия за построяването на техника и инструменти, които да тестват теориите на Хокинг. Нека припомним, че теорията на Айнщайн за гравитационните вълни в Космоса, създадена от него през 20-те години на миналия век, бе доказана чак през 2016 г.

Специално за "лъчението на Хокинг" например още дори не е напълно създадена технология, която да изследва радиацията, предизвикваща изчезването на черни дупки. Създаването ѝ ще отнеме години и ще струва милиони, но чак тогава твърденията на учения ще бъдат окончателно потвърдени.

Макар Хокинг да си отиде от този свят без Нобелова награда, той допринесе изключително много за развитието на науката и не на последно място я популяризира сред няколко поколения. Постиженията му със сигурност няма да бъдат забравени.

 

Expert.bg

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Стивън Хокинг, Вселена, открития, Нобелова награда

StreetBoard

Създателят на интернет очаква края на социалните мрежи

Вторник, 06 Ноември 2018 / Общество
  Тим Бърнс-Лий очаква технологичните гиганти да се сринат заради прекалено голямата концентрация на пари и власт   Създателят на World Wide Web Тим Бърнърс-Лий изказа предположение за скорошен колапс на големи мрежови корпорации, по-специално Google и Facebook. Причината за [...]

Животът на дете е поставен на карта заради бюрокрация

Сряда, 22 Февуари 2017 / Истории от града
9-годишно дете не може да замине на лечение в чужбина, въпреки че има разрешение от Фонда за лечение на деца, а у нас няма такива специалисти   В България няма специализиран екип за бъбречни трансплантации на деца, заяви пред БНР детският нефролог доц. Анелия Буева, която е напуснала О [...]