Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Остров Тасос – любимото гръцко място на българите

Понеделник, 20 Ноември 2017 / Места
650
  • сн. Светлана Нонова
1 / 3

Все повече наши сънародници купуват имоти в Гърция, за да си осигурят целогодишно място за почивка

 

 

Маслинови горички, кипариси, запазена природа и всички удобства за морски туризъм. Най-дългата плажна ивица на европейска територия и кристална морска вода. Всъщност това са малка част от причините гръцкият остров Тасос да е любимо място за почивка на българите. Приключването на икономическата криза върна на пазара купувачите на ваканционни имоти, а Тасос е едно от местата в Гърция, което привлича най-много български инвестиции. 

Причините за това са три – първата е носталгията, защото все още има много българи, които твърдят, че островът е трябвало да бъде част от българската територия, втората е близостта до България, а третата е, че островът е запазен през годините, съчетавайки дивата природа и цивилизацията по очарователен начин, разказва Светлана Нонова. Тя прекарва на Тасос голяма част от времето си, тъй като фирмата й се занимава с развитието на културни проекти и често консултира българи, които имат желание да купят имоти на острова.

А такива, по думите й, не липсват. Интересът към имотите в Гърция расте заедно с туристите, посещаващи южната ни съседка. На Тасос само в периода април – октомври са преминали над 1 млн. туристи, което е съизмеримо с нивата отпреди кризата, обяснява Светлана Нонова. Една от причините е уникалното съчетание на планина и море на едно място.

 

 

 

Гърция винаги е била привлекателна за български купувачи на имоти, но в последните години има промяна в профила на клиентите, търсещи място за почивка там. „Преди потенциалните купувачи за такива имоти бяха хора, които искаха да оправдаят пари, хора с възможности, които бързаха да се изхвърлят от типа на руските мафиоти и търсеха „мутренски имоти“, докато сега това са сравнително млади хора, които работят в перспективни компании, имат добро, понякога и елитно образование, и които са наясно, че условията за туризъм в Гърция, а дори и целогодишното използване на даден имот са много по-благоприятни отколкото в България“, обясни Светлана Нонова.

Тя разказва, че има огромни разлики в цените на различните имоти в зависимост от мястото, състоянието и вида на имота, но съветва хората да не търсят къщи или апартаменти на първа линия, защото колкото повече се навлиза във вътрешността на острова, толкова по-красива е гледката. 

„Гърците имат една приказка, че първа линия е за моряците и слугините. И не случайно техните акрополи са нависоко – гърците купуват имоти, които имат панорама и зеленина. Така че цените варират в зависимост от местоположението на имота и може да се каже, че тази година цените на имотите скочиха с близо 30%“, обяснява специалистът.

 

 

 

Това е така както заради увеличеното търсене, така и заради възможностите за печалба от ваканционните имоти – не само в Южна, но и в Северна Гърция – Халкидики и остров Тасос вече може да се наемат цели къщи.

Една от най-големите български инвестиции на Тасос е 5-звездният комплекс „Тасос Гранд Ризорт“, построен в скалистата част на острова, като проектът се оценява на около 15 млн. евро. Но има и много индивидуални купувачи – както такива, които търсят апартамент във ваканционно селище, така и други, които предпочитат самостоятелна къща.

Къща с площ около 100 кв. м може да се намери за 150 до 200 хиляди евро, ако е ново строителство, е по-скоро в горната ценова граница.

В повечето случаи българите предпочитат да купуват стари къщи, които са занемарени – такъв имот може да се намери в рамките на 50-80 хил. евро, но трябва да се има предвид, че разходите ще са по-високи, тъй като ще се наложи да се направи ремонт, предупреждава Нонова. 

 

 

„По-предприемчивите българи купуват така наречените маслинови градини. Защото свободната земя в Гърция свърши, там коефициентът на застрояване е доста голям. Когато купите подобен имот, който трябва да отговаря на съответнте условия, за да има право на строеж, вие разполагате с един парцел, на който могат да бъдат развити много неща. Такъв имот дава предимства – простор, рента от маслиновите дръвчета, които са особен вид насаждения и с много малко грижи дават 8 литра първа преса зехтин, а зехтинът на остров Тасос има специални свойства. Маслините нямат нужда от някаква сериозна обработка, събират се лесно и се отпускат субсидии от ЕС. Така че инвестицията носи сигурна печалба от рентата, а тези имоти потенциално до 5 години ще удвоят цената си“, обясни Нонова. В момента такъв имот с площ от около 5 дка може да се купи за около 48 хил. евро, като цяло обаче цените на маслиновите горички са по-високи, а прогнозите на брокерите са, че ще продължат да поскъпват. 

Имайте предвид, че задължително трябва да потърсите услугите на консултант, който познава особеностите на гръцкото право и непрекъснато променящите се данъчни закони. Иначе твърдението, че имотите в Гърция са евтини, а данъците – скъпи е мит, обясни Светлана Нонова и даде пример, че годишният данък за собственик на къща от 200 кв. м е около 600 евро.

 

 

 

Тасос предлага всички възможности за летни забавления – разходка с лодка, гмуркане, водни спортове, разходки из вътрешността на острова, планински спортове и...бране на маслини. Най-бързо и лесно до Тасос се стига от пристанището в Керамоти, където има фериботи често и до късно вечерта, а пътуването трае около 30-40 минути. Не пропускайте да видите и едни от най-красивите гръцки манастири - „Свети Пантелеймон Принос“, „Архангел Михаил“, който се намира на около 50 км от главния град Лименас и Агиа Панагия, който е във вътрешността на острова, а вътре в църквата му има извор. 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

остров Тасос, Гърция, имоти, маслинови гори, почивка, море

Street of Hope

Вендетата срещу приемната грижа

Петък, 30 Март 2018 / Гласът на детето
Попитайте едно дете в приемно семейство как приема живота си и после си спомнете за Могилино   Принципно съм сред феновете на "Господари на ефира", защото трябва да има критичен поглед към действителността около нас, но понякога бая пресоляват гозбата и правят откровени манипулации. По [...]

Да останем спокойни е възможно... когато започнем деня си правилно

Събота, 19 Януари 2019 / Родители
Искате да останете спокоен родител? Чудите се как да запазите спокойствие, когато детето ви го губи? Или, когато децата се боричкат (отново)? Дърпам завесата, за да ви покажа инструментите, които съм събирала през годините. Представям ви "Как родителите да запазят спокойствие - пълноценен път [...]