Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Остров Тасос – любимото гръцко място на българите

Понеделник, 20 Ноември 2017 / Места
927
  • сн. Светлана Нонова
1 / 3

Все повече наши сънародници купуват имоти в Гърция, за да си осигурят целогодишно място за почивка

 

 

Маслинови горички, кипариси, запазена природа и всички удобства за морски туризъм. Най-дългата плажна ивица на европейска територия и кристална морска вода. Всъщност това са малка част от причините гръцкият остров Тасос да е любимо място за почивка на българите. Приключването на икономическата криза върна на пазара купувачите на ваканционни имоти, а Тасос е едно от местата в Гърция, което привлича най-много български инвестиции. 

Причините за това са три – първата е носталгията, защото все още има много българи, които твърдят, че островът е трябвало да бъде част от българската територия, втората е близостта до България, а третата е, че островът е запазен през годините, съчетавайки дивата природа и цивилизацията по очарователен начин, разказва Светлана Нонова. Тя прекарва на Тасос голяма част от времето си, тъй като фирмата й се занимава с развитието на културни проекти и често консултира българи, които имат желание да купят имоти на острова.

А такива, по думите й, не липсват. Интересът към имотите в Гърция расте заедно с туристите, посещаващи южната ни съседка. На Тасос само в периода април – октомври са преминали над 1 млн. туристи, което е съизмеримо с нивата отпреди кризата, обяснява Светлана Нонова. Една от причините е уникалното съчетание на планина и море на едно място.

 

 

 

Гърция винаги е била привлекателна за български купувачи на имоти, но в последните години има промяна в профила на клиентите, търсещи място за почивка там. „Преди потенциалните купувачи за такива имоти бяха хора, които искаха да оправдаят пари, хора с възможности, които бързаха да се изхвърлят от типа на руските мафиоти и търсеха „мутренски имоти“, докато сега това са сравнително млади хора, които работят в перспективни компании, имат добро, понякога и елитно образование, и които са наясно, че условията за туризъм в Гърция, а дори и целогодишното използване на даден имот са много по-благоприятни отколкото в България“, обясни Светлана Нонова.

Тя разказва, че има огромни разлики в цените на различните имоти в зависимост от мястото, състоянието и вида на имота, но съветва хората да не търсят къщи или апартаменти на първа линия, защото колкото повече се навлиза във вътрешността на острова, толкова по-красива е гледката. 

„Гърците имат една приказка, че първа линия е за моряците и слугините. И не случайно техните акрополи са нависоко – гърците купуват имоти, които имат панорама и зеленина. Така че цените варират в зависимост от местоположението на имота и може да се каже, че тази година цените на имотите скочиха с близо 30%“, обяснява специалистът.

 

 

 

Това е така както заради увеличеното търсене, така и заради възможностите за печалба от ваканционните имоти – не само в Южна, но и в Северна Гърция – Халкидики и остров Тасос вече може да се наемат цели къщи.

Една от най-големите български инвестиции на Тасос е 5-звездният комплекс „Тасос Гранд Ризорт“, построен в скалистата част на острова, като проектът се оценява на около 15 млн. евро. Но има и много индивидуални купувачи – както такива, които търсят апартамент във ваканционно селище, така и други, които предпочитат самостоятелна къща.

Къща с площ около 100 кв. м може да се намери за 150 до 200 хиляди евро, ако е ново строителство, е по-скоро в горната ценова граница.

В повечето случаи българите предпочитат да купуват стари къщи, които са занемарени – такъв имот може да се намери в рамките на 50-80 хил. евро, но трябва да се има предвид, че разходите ще са по-високи, тъй като ще се наложи да се направи ремонт, предупреждава Нонова. 

 

 

„По-предприемчивите българи купуват така наречените маслинови градини. Защото свободната земя в Гърция свърши, там коефициентът на застрояване е доста голям. Когато купите подобен имот, който трябва да отговаря на съответнте условия, за да има право на строеж, вие разполагате с един парцел, на който могат да бъдат развити много неща. Такъв имот дава предимства – простор, рента от маслиновите дръвчета, които са особен вид насаждения и с много малко грижи дават 8 литра първа преса зехтин, а зехтинът на остров Тасос има специални свойства. Маслините нямат нужда от някаква сериозна обработка, събират се лесно и се отпускат субсидии от ЕС. Така че инвестицията носи сигурна печалба от рентата, а тези имоти потенциално до 5 години ще удвоят цената си“, обясни Нонова. В момента такъв имот с площ от около 5 дка може да се купи за около 48 хил. евро, като цяло обаче цените на маслиновите горички са по-високи, а прогнозите на брокерите са, че ще продължат да поскъпват. 

Имайте предвид, че задължително трябва да потърсите услугите на консултант, който познава особеностите на гръцкото право и непрекъснато променящите се данъчни закони. Иначе твърдението, че имотите в Гърция са евтини, а данъците – скъпи е мит, обясни Светлана Нонова и даде пример, че годишният данък за собственик на къща от 200 кв. м е около 600 евро.

 

 

 

Тасос предлага всички възможности за летни забавления – разходка с лодка, гмуркане, водни спортове, разходки из вътрешността на острова, планински спортове и...бране на маслини. Най-бързо и лесно до Тасос се стига от пристанището в Керамоти, където има фериботи често и до късно вечерта, а пътуването трае около 30-40 минути. Не пропускайте да видите и едни от най-красивите гръцки манастири - „Свети Пантелеймон Принос“, „Архангел Михаил“, който се намира на около 50 км от главния град Лименас и Агиа Панагия, който е във вътрешността на острова, а вътре в църквата му има извор. 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

остров Тасос, Гърция, имоти, маслинови гори, почивка, море

Street of Art

Почина Буги Барабата

Неделя, 21 Юли 2019 / Под прожектора
Марио Събев, по-известен като Буги Барабата, е починал тази нощ, съобщиха колегите му в Z-Rock чрез „Фейсбук” страницата на радиото. Той беше основател на групата „Бараби Блус Бенд“ и водещ на шоуто „Буги Тайм“ по Z-Rock. Известният български блус музикант [...]

В България беше извършено успешно лечение на разсейки на рак

Четвъртък, 29 Декември 2016 / Хранене и Здраве
Лекарите от Александровска болница се надяват Здравната каса да отпусне средства за диагностика и успешно лечение на повече хора   За първи път у нас пациент е излекуван от костни метастази на рак на простатата. С тази новина изненадаха лекарите от Александровска болница. Там са готови [...]