Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Резерватът Селъс в Танзания

Понеделник, 14 Август 2017 / Места
486
  • WWF

Едно от най-ценните места от дивата природа е сред застрашените обекти на ЮНЕСКО заради бракониерския лов на слонове и носорози

 

Резерватът Селъс е едно от последните места със запазена дива природа в Африка. Той е дом на голям брой слонове, гепарди, крокодили, хипопотами и диви кучета. Това е от огромно значение за опазването на природното наследство на Танзания, но животът в него е застрашен от незаконен улов и индустриални проекти, напомнят от Световния фонд за дива природа (WWF). Това е и едно от най-големите места в света, което печели от съхраняването на дивата природа.

Паркът е създаден през 1905 година като ловен резерват. Наречен е на ловеца Фредерик Кортни Селъс, изучавал местния животински свят и допринесъл за запазването на биоразнообразието в региона. Ловен резерват Селъс е най-голямата защитена територия в Танзания и в цяла Африка. Площта му е 54 600 кв./км, което е около 5% от територията на страната. През резервата минава границата между ареалите на два вида антилопа гну и е най-южното местообитане на жирафа масаи. На територията му има над 350 вида птици и над 2000 вида растения.

 

 

Резерватът официално е обект на световното наследство от 1982 г., главно поради популациите на слоновете и черните носорози. Това е единственото място в Южна Танзания, получило статут на световно наследство. Резерватът е известен по целия свят с големия брой слонове и носорози, а преди около 40 години в резервата е имало над 110 000 слона.

Това не е просто важно място за слоновете, това е жизнено важно за икономиката на страната място, отбелязват от WWF. Паркът печели над 6 млн. долара годишно. Парите се разпределят между резервата, националното правителство и над 1,2 милиона души, живеещи в околността. Природните забележителности на Танзания привличат над един милион туристи всяка година.

Всъщност парите, изкарвани от туризъм в защитени територии като национален парк Серенгети, планината Килиманджаро и Занзибар, генерират 17% от БВП на страната.

 

 

Но бъдещето на резервата Селъс е застрашено. До 2014 г. броят на слоновете е спаднал едва на 15 217 - намаление от близо 95 000 от средата на 70-те години на миналия век. През същата година Селъс е включен в списъка на застрашените обекти от световното наследство на ЮНЕСКО, главно поради увеличеното бракониерство и последвалия драматичен спад в обитателите на дивата природа. Между 2010 и 2013 г. в Селъс са убивани по шест слона всеки ден. 

По неофициална информация международната незаконна търговия с диви животни, всяка година надхвърля 20 млрд. долара. Ежедневно в дивата природа незаконно се убиват около 100 африкански слона. Популацията на африканските слонове е намаляла с 76 % от 1980 г., и според различни оценки е 400 000 - 460 000 животни.

 

 

С подкрепата на доброволци и дарители WWF финансират нови инициативи, с които помагат за увеличението на популацията на слоновете и носорозите. На предната фронтова линия са хората от околностите на резервата Селъс, които имат важна роля за опазването на дивата природа. Предотвратяването на бракониерсия лов на слонове и поддържането на местните скаутски отряди е една от важните стъпки за опазването на животните в резервата.

 

 

На хоризонта обаче се появява нова заплаха – съществува риск от развитието на промишлени дейности, които според природозащитниците могат да нанесат сериозни щети върху дивата природа в резервата. Това са проекти за добив на нефт и изграждане на язовир в района, които според WWF заплашват бъдещето на Селъс.

 

Подписка за опазване на резервата

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Резерват Селъс, Танзания, слонове, носорози, дива природа, WWF

Street of Art

Ямато отново ще свирят у нас

Вторник, 02 Октомври 2018 / Под прожектора
Невероятните барабанисти ще завършат своето европейско турне в България, този път с три концерта     Японските барабанисти Ямато отново ще свирят у нас – този път във Варна, Пловдив и София през ноември. Ако не сте ги слушали, си струва да го направите – шоуто, което п [...]

Българско хоро се изви в Брюксел

Неделя, 23 Април 2017 / Под прожектора
То вече е традиционно за българската общност в ЕС   За пети път в Брюксел се изви голямото българско хоро, превърнало се вече в традиция за балканските общности в града. Тази година събитието е организирано от евродепутата от ЕНП Ева Майдел и под патронажа на председателя на Европейски [...]