Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ще изчезне ли снежната шапка на Алпите

Събота, 18 Февуари 2017 / Места
701
  • bgtraveler.com

Покривката ще намалее с 30% дори покачването на глобалните температури да бъде овладяно

 

Във всяка от държавите, през които преминава, планината има различно име, или по-скоро произношение - Alpi на италиански, Alpen на немски, Alpes на френски…

Алпите са най-голямата планина на Европа, която започва от Генуезкия залив на Лигурско море и завършва при Виенската котловина. Веригата с около 1200 км дължина е всъщност малък сегмент от Алпо-Хималайската планинска ве­рига, която опасва почти една чет­върт от Земното кълбо и започва от Атласките планини в Африка, пре­сича Южна Европа и след Хималаите достига до островите на Индо­незия.

Алпите започват от Австрия и Словения, преминават през Италия, Швейцария, Лихтенщайн и Германия до Франция и Монако. Навсякъде със собствено лице, но с общ чар – пасищата, ски пистите и ледниците.

Най-забележителното творение на ледниците са над 700 алпийски езера, повечето от които днес са места са туризъм. Специфичният релеф и ледниците правят Алпите най-привлекателната планина за туризъм – или нещо като най-големият зимен курорт в света. 

 

 

От години обаче снежната шапка бавно се топи, и въпреки че скоро няма изчезне, с времето може да намалее дотолкова, че да застраши сериозно основния поминък на хората от най-населената планинска верига.

Снежната покривка в Алпите ще намалее с 30 на сто до края на този век, дори ако покачването на глобалните температури бъде ограничено до 2 градуса Целзий в съответствие със споразумението от международната конференция за климата в Париж, сочи поредното изследване, публикувано в Cryosphere.

"Алпийската снежна покривка ще намалее, но с колко ще е това намаляване ще определят бъдещите парникови емисии", казва Кристоф Марти, един от ръководителите на проучването.

В случай че парниковите емисии не бъдат ограничени, дебелината и площта на снежната покривка могат да намалеят със 70 на сто, предупреждават учени от Федералния политехнически институт в Швейцария.

А ако се стигне до този катастрофален сценарий, ски-сезон ще има единствено в курортите, които са на над 2500 метра надморска височина.

Резултатите показват, че каквото и да е нивото на парниковите емисии, снежната покривка ще бъде по-тънка "на всички надморски височини и през всички периоди".

 

 

Досега учените не знаеха какви ще са последствията от покачването на температурите върху снеговалежите в Алпите, тъй като повечето климатични модели предвиждат малко увеличаване на валежите през зимата. Поради повишаването на температурите обаче ще има все по-силни дъждове, а не снеговалежи.

Преди години изследователи съобщиха, че заради топящите се ледници планините в Европа стават по-високи. Обяснението е, че земната кора е леко огъната навътре от тежестта на ледниците, но с топенето им се изправя и така издига планините.

Най-бързо се издигат френските Алпи в района на връх Монблан - с по около 0.09 см на година. Така за 50 години планинската верига ще е с около 5 см по-висока.

Изследванията са установили, че за периода 1850 - 1970 г. алпийските ледници са се стопили с 35%. През последните 30 г. топенето се е ускорило дотолкова, че над 5000 глетчера сега покриват едва 50 на сто от територията, върху която някога са се простирали.

Учени изчисляват, че ако до края на века температурата на въздуха през лятото се увеличи с 3 градуса по Целзий, до 2100 г. 80 % от алпийските ледници ще изчезнат. Ако температурите скочат с 5 градуса, до края на столетието на Алпите почти няма да има и помен от лед.

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Алпи, ледници, снежна покривка, ски туризъм

Street of Art

Годините й отиват

Петък, 13 Януари 2017 / Стил
61-годишната Ясмина Роси позира по бански, за да докаже, че красотата няма възраст    Обикновено рекламите на бански са силно сексуални, но както можете да видите, не е задължително да е така. 61-годишният модел Ясмина Роси доказва, че жената е красива на всяка възраст, а снимките [...]

Място за игра вкъщи

Неделя, 11 Септември 2016 / Стил
Децата много обичат да имат свое кътче, за което да се грижат    Продължаваме темата с играта - този път за мястото за игра, което можем да се опитамe да организираме на децата вкъщи. Разбира се, няма нищо по-хубаво от тичането навън, но в някои дъждовни или студени дни, децат [...]