Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Алкохолът не пречи на сърцето, но и не помага

Неделя, 04 Декември 2016 / Хранене и Здраве
1007
  • pixabay.com

Умерена консумация означава не повече от една чаша алкохол на ден за жените и не повече от две за мъжете

 

Няма категорична връзка между консумацията на алкохол и сърдечното здраве, показа ново изследване, в рамките на което е било проследено състоянието на близо 2 хиляди пациенти, които са били подложени на компютърно-томографска ангиография - минимално инвазивен метод за оглеждане на кръвоносните съдове.
Заключението на учените е, че няма връзка между навиците на хората да консумират алкохол и риска от запушване на артериите им. Тези резултати противоречат на предишни изследвания, според които умерената консумация на алкохол води до понижен риск от сърдечни заболявания, при които плаки се натрупват в артериите и могат да предизвикат инфаркт.
Д-р Юлия Каради от Центъра по сърдечни и сърдечносъдове болести към университета "Земелвайс" в Будапеща, Унгария заяви, че не е открита връзка между наличието на коронарна болест на сърцето и консумацията на алкохол.
"Именно по тази причина не можем да потвърдим защитната роля на умерената консумация на алкохол. В същото време няма никакви убедителни доказателства, че тежкото пиянство увеличава риска от запушване на артериите", допълни Д-р Юлия Каради.
Умерената консумация означава не повече от една чаша алкохол на ден за жените и не повече от две за мъжете. Нито една изследване обаче до момента не доказва, че алкохолът сам по себе си защитава сърцето.
Изводът от последното проучване на изследователите е, че няма връзка между алкохола и вероятността от образуване на плаки в артериите. Не е от значение също дали консумираният алкохол е вино, бира или ликьор.

framar.bg

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

алкохол, сърце, сърдечно здраве

StreetView

22 години на път: Аржентинско семейство обиколи 102 държави с античен автомобил

Събота, 12 Март 2022 / Приключения
Съпрузите Херман и Канделария Зап се връщат с четири деца   Аржентинско семейство, тръгнало на път за шест месеца за "пътешествието на живота си", го приключва след 22 години утре в Буенос Айрес, като се връща с четири деца, съобщи АФП. В Гуалегуайчу, на няколко часа и 230 км от Буенос [...]

В Мадрид отвори подводен бар

Неделя, 22 Май 2022 / Приключения
Проектът събира средства за опазване на морските екосистеми   Джин-тоник под водата вкомпанията не на хора, а на морски обитатели. Това преживяване за смелчаци предлага първият в света подводен бар, който отвори врати в Мадрид. Neptunia Pubmarin е проект на марката джин Hendrick's в пар [...]