Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Алкохолът не пречи на сърцето, но и не помага

Неделя, 04 Декември 2016 / Хранене и Здраве
881
  • pixabay.com

Умерена консумация означава не повече от една чаша алкохол на ден за жените и не повече от две за мъжете

 

Няма категорична връзка между консумацията на алкохол и сърдечното здраве, показа ново изследване, в рамките на което е било проследено състоянието на близо 2 хиляди пациенти, които са били подложени на компютърно-томографска ангиография - минимално инвазивен метод за оглеждане на кръвоносните съдове.
Заключението на учените е, че няма връзка между навиците на хората да консумират алкохол и риска от запушване на артериите им. Тези резултати противоречат на предишни изследвания, според които умерената консумация на алкохол води до понижен риск от сърдечни заболявания, при които плаки се натрупват в артериите и могат да предизвикат инфаркт.
Д-р Юлия Каради от Центъра по сърдечни и сърдечносъдове болести към университета "Земелвайс" в Будапеща, Унгария заяви, че не е открита връзка между наличието на коронарна болест на сърцето и консумацията на алкохол.
"Именно по тази причина не можем да потвърдим защитната роля на умерената консумация на алкохол. В същото време няма никакви убедителни доказателства, че тежкото пиянство увеличава риска от запушване на артериите", допълни Д-р Юлия Каради.
Умерената консумация означава не повече от една чаша алкохол на ден за жените и не повече от две за мъжете. Нито една изследване обаче до момента не доказва, че алкохолът сам по себе си защитава сърцето.
Изводът от последното проучване на изследователите е, че няма връзка между алкохола и вероятността от образуване на плаки в артериите. Не е от значение също дали консумираният алкохол е вино, бира или ликьор.

framar.bg

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

алкохол, сърце, сърдечно здраве

Street of Hope

Ваканцията ще е до 9 януари

Сряда, 04 Януари 2017 / В клас
Образователният министър размисли заради грипа и ниските температури   Коледната ваканция за учениците в цялата страна е удължена до петък 6 януари включително със заповед на министъра на образованието в оставка Меглена Кунева, съобщиха от образователното минист [...]

Как да се държим, ако детето заеква?

Неделя, 28 Март 2021 / Гласът на детето
Не гледайте на детето като на болен, който се нуждае от специално съчувствие   Нарушенията на плавността на речта са нормално явление във възрастта 4-5 години, когато детето иска да каже много неща, но говорният му апарат все още не е готов да произнесе всички сложни звуци и думи от бъл [...]