Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Алкохолът не пречи на сърцето, но и не помага

Неделя, 04 Декември 2016 / Хранене и Здраве
847
  • pixabay.com

Умерена консумация означава не повече от една чаша алкохол на ден за жените и не повече от две за мъжете

 

Няма категорична връзка между консумацията на алкохол и сърдечното здраве, показа ново изследване, в рамките на което е било проследено състоянието на близо 2 хиляди пациенти, които са били подложени на компютърно-томографска ангиография - минимално инвазивен метод за оглеждане на кръвоносните съдове.
Заключението на учените е, че няма връзка между навиците на хората да консумират алкохол и риска от запушване на артериите им. Тези резултати противоречат на предишни изследвания, според които умерената консумация на алкохол води до понижен риск от сърдечни заболявания, при които плаки се натрупват в артериите и могат да предизвикат инфаркт.
Д-р Юлия Каради от Центъра по сърдечни и сърдечносъдове болести към университета "Земелвайс" в Будапеща, Унгария заяви, че не е открита връзка между наличието на коронарна болест на сърцето и консумацията на алкохол.
"Именно по тази причина не можем да потвърдим защитната роля на умерената консумация на алкохол. В същото време няма никакви убедителни доказателства, че тежкото пиянство увеличава риска от запушване на артериите", допълни Д-р Юлия Каради.
Умерената консумация означава не повече от една чаша алкохол на ден за жените и не повече от две за мъжете. Нито една изследване обаче до момента не доказва, че алкохолът сам по себе си защитава сърцето.
Изводът от последното проучване на изследователите е, че няма връзка между алкохола и вероятността от образуване на плаки в артериите. Не е от значение също дали консумираният алкохол е вино, бира или ликьор.

framar.bg

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

алкохол, сърце, сърдечно здраве

StreetInside

Диагнозата „мое“

Понеделник, 15 Март 2021 / Към себе си
Желанието да притежаваме нещата прави живота ни сложен и изпълнен с трудности   Диагнозата "мен" и "мое"! Дали повечето ни страдания не идват именно от желанието ни за притежание! Моите приятели! Моят интимен партньор! Моите деца! Моята работа, бизнес професия! Моята власт! Моята кола! [...]

Уроците на обичта

Вторник, 15 Ноември 2016 / Към себе си
  Дори да не сме ги научили от родителите си, рано или късно, стигаме до тях   Родителите ви са се развели, когато сте били деца, обвинявали сте ги, липсвали са ви, но в един момент сте разбрали, че разделени, двамата са много по-щастливи и ви дават много повече обич. Или пък са в [...]