Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Черешите са източник на антиоксиданти

Неделя, 03 Юни 2018 / Хранене и Здраве
539
  • pixabay.com

Ползите от вкусните червени плодове са многобройни

 

Първото усещане за лято идва с узрелите череши в градината, или пък на пазара. Името на любимите на всички плодове идва от един град на брега на Черно море. В древността е принадлежал на гърците и се наричал Керасунда. Днес, разположеният на черноморското крайбрежие на Мала Азия град, се нарича Гиресун.

В древността местността се славела с вишните си, а черешите всъщност са тяхната дива разновидност.

За пръв път тези плодове са описани от ученика на Аристотел Теофраст през III век пр.н.е. Римляните ги наричали cerasi, тоест “плодове от Кераса”. От латинския корен на думата произхожда и английското cherry, и българското “череша”.

Сладки или кисели, черешите всъщност са много полезни. Оказва се, че те могат да бъдат естествено лекарство за някои заболявания.

Черешите са добър източник на фибри, витамини и минерали, включително калий, калций, витамин А и фолиева киселина. Те също са добре известни със своите антиоксидантни свойства. Антиоксидантите са жизненоважни за доброто здраве, тъй като предпазват клетките от увреждания, причинени от свободните радикали.

Черешите съдържат антоцианини и цианидин, които имат противовъзпалителен ефект. Изследвания са показали, че тези антиоксиданти могат да бъдат от полза при възпалителни състояния, като артрит.

Черешовият сок пък може да помогне при борбата с високото кръвно налягане.

Проучванията от Международното дружество по спортно хранене установяват, че пиенето на сок от черни череши в продължение на седем дни преди и по време на тежко натоварване, свежда до минимум мускулната болка. Освен това, понижава нивото на пикочната киселина в кръвта и по този начин облекчава състоянието при подагра.

Плодовете съдържат висока концентрация на ключови фитохимикали, включително мелатонин, които участват в регулирането на нашите цикли на сън. Изследванията на European Journal of Nutrition установяват, че сокът от вишни е полезен за подобряване на съня - както за неговото качество, така и за времетраенето му.

 

 

 





Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

череши, антиоксиданти, хранене, здраве, фибри

StreetBoard

Масови оставки в сектора на услугите очакват синдикатите

Петък, 11 Ноември 2016 / Общество
Тъй като в тази сфера има най-много работни места, това може да се окаже риск за икономиката   Държавата да отпусне 47 млн. лева допълнително за увеличение на заплатите и „запушване” на дупките в системата на детските ясли и спешните медицински центрове, настоява Конфедераци [...]

Шанс за живот: Цяла България спасява бебе

Петък, 29 Юли 2016 / Истории от града
  Майка му благодари на хората чрез писмо, писано от нея от името на детето й   Да преживееш пет кръвопреливания, още преди да се родиш - преди няколко месеца столична АГ болница отправи призив за спешно даряване на кръв за още неродено бебе - стотици се отзоваха. Момченцето вече [...]