Ползите от вкусните червени плодове са многобройни
Първото усещане за лято идва с узрелите череши в градината, или пък на пазара. Името на любимите на всички плодове идва от един град на брега на Черно море. В древността е принадлежал на гърците и се наричал Керасунда. Днес, разположеният на черноморското крайбрежие на Мала Азия град, се нарича Гиресун.
В древността местността се славела с вишните си, а черешите всъщност са тяхната дива разновидност.
За пръв път тези плодове са описани от ученика на Аристотел Теофраст през III век пр.н.е. Римляните ги наричали cerasi, тоест “плодове от Кераса”. От латинския корен на думата произхожда и английското cherry, и българското “череша”.
Сладки или кисели, черешите всъщност са много полезни. Оказва се, че те могат да бъдат естествено лекарство за някои заболявания.
Черешите са добър източник на фибри, витамини и минерали, включително калий, калций, витамин А и фолиева киселина. Те също са добре известни със своите антиоксидантни свойства. Антиоксидантите са жизненоважни за доброто здраве, тъй като предпазват клетките от увреждания, причинени от свободните радикали.
Черешите съдържат антоцианини и цианидин, които имат противовъзпалителен ефект. Изследвания са показали, че тези антиоксиданти могат да бъдат от полза при възпалителни състояния, като артрит.
Черешовият сок пък може да помогне при борбата с високото кръвно налягане.
Проучванията от Международното дружество по спортно хранене установяват, че пиенето на сок от черни череши в продължение на седем дни преди и по време на тежко натоварване, свежда до минимум мускулната болка. Освен това, понижава нивото на пикочната киселина в кръвта и по този начин облекчава състоянието при подагра.
Плодовете съдържат висока концентрация на ключови фитохимикали, включително мелатонин, които участват в регулирането на нашите цикли на сън. Изследванията на European Journal of Nutrition установяват, че сокът от вишни е полезен за подобряване на съня - както за неговото качество, така и за времетраенето му.