Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Уроците на обичта

Вторник, 15 Ноември 2016 / Към себе си
768
  • pixabay.com

 

Дори да не сме ги научили от родителите си, рано или късно, стигаме до тях

 

Родителите ви са се развели, когато сте били деца, обвинявали сте ги, липсвали са ви, но в един момент сте разбрали, че разделени, двамата са много по-щастливи и ви дават много повече обич. Или пък са ви отгледали във вечни скандали, обиди, лишения и унижения. Загубили сте близък, когото не можете да прежалите, борил сте се за всичко, но някъде вътре в себе си чувствате, че много, много искате някой да ви обича. Или пък сте имали щастието да растете в здраво семейство, в уважение, обич и признание? Всеки от нас носи собствената си уникална история и уроците, които е избрал да научи именно чрез нея. Но във всички тях може би има нещо общо - те са уроците на обичта, която сме получили и дали. Ще се опитаме да ги обобщим, без да претендираме, че сме изчерпателни.

 

1. Заслужаваш най-доброто

 

Това е урокът, който повечето хора научават от родителите си. В България не е винаги така, тук често хората се делят на двете крайности – онези, чиито родители са се раздавали в толкова голяма степен, че са ги превърнали в завършени егоисти, и другите – чиито родители-егоисти са ги подтискали и превърнали в жертви на тиранията си още като деца. И двете крайности обаче не водят до нищо добро – известно е, че както манията за величие, така и комплексът за малоценност са страните на една и съща монета – тази на непълноценно изживяното детство. Ако не сте научили този урок от родителите си, научете го сега, за да можете да го предадете на децата си. Осигурете им любов и внимание, най-доброто, или по-скоро най-подходящото за тях, образование, научете ги на любов към четенето, разхождайте се с тях, играйте с тях, накарайте ги да повяврат в силите си, за да могат един ден да вярват, че наистина заслужават най-доброто. Така, както всеки от нас заслужава най-доброто, стига да вярва в себе си.

 

2. Можеш да напуснеш по всяко време

 

Много са ситуациите и хората, които ни карат да се чувстваме „завързани“. Когато нещо не ни удовлетворява, рано или късно нещастието чука на вратата. Дали това е работа, която не ни кара да се чувстваме пълноценни и уважавани, или е връзка, в която не сме обичани, животът е твърде кратък, за да си позволим да го живеем така. Не забравяйте, че можете да напуснете по всяко време – чувството за свобода е ключово в пътя към щастието. Така, както майката е готова да пусне малкото си да отлети и да опознае света, за да намери щастието си. 

 

3. Първо обичай себе си

 

Това послание често се бърка с егоизма, но знаем, че ако човек не обича себе си, той не може да привлече в живота си нищо хубаво -.нито партньор, който да го обича, нито приятели, дори обичта на роднините му понякога е под въпрос. Затова е важно да не забравяме, че живеем собствения си живот и няма възраст, на която да е късно да научим този урок. Една майка, прекарваща времето си между печката, пералнята и прахосмукачката може да осигури чист дом, но ако тя не намира и време за пълноценна почивка, в него вероятно няма да го има онзи уют, който идва от щастието на взаимната обич. А обичта към другите започва там, където започва любовта ни към самите нас.

 

4. Не забравяй останалите

 

Закъде сме без другите? Едно от най-важните неща на щастието е, че то никога не е пълно, ако не е споделено. Обичта е взаимен процес и ние изразяваме обичта към себе си чрез обичта си към другите. Поздравете приятел за успешната стъпка в кариерата, похвалете колега за добре свършената работа, благодарете на този, който се е сетил, че имате нужда от кафе, изненадайте близките си. Раздавайте усмивката си и ще получите същото от хората около себе си. Помагайте, това ще ви донесе щастие. Погрижете се животинка, това ще ви накара да се почувствате по-добре. Засадете цвете, или направете нещо друго, мъничко, но ценно за света...

 

5. Никога не се предавай

 

Трудности е имало и винаги ще има. Няма как да вали вечно и няма как да не изгрее слънце след бурята. А дъгата след дъжда носи нови предизвикателства. Можете да изгубите работата си, можете да страдате от несподелена любов, можете да имате трудности, за които никога не сте подозирали, но не се предавайте. Изход винаги има и всеки край е ново начало. Ако проблемите са твърде много, запитайте се дали не трябва да поемете по различен път. Какво ви казва сърцето? Слушате ли вътрешния си глас, който ви показва новата възможност, която ви дава провалът? Усещате ли обичта на близките си хора и подкрепата, която имате, за да продължите? Дори сега да не знаете отговора, той ще дойде – тогава, когато най-малко очаквате. Просто обмислете целта и не спирайте да вървите.

 

6. Парите нямат значение

 

Парите са важни, парите ни дават свободата да живеем спокойно, да посещаваме прекрасни места, да бъдем по-често с близките си...Парите в голяма степен са резултат от усилията ни в професията и доказателство за това, че може би сме добри. Но какво значение би имало всичко това, ако няма с кого да го споделим? Парите не са всичко в живота. Щастливи сме тогава, когато работим онова, което наистина ни изразява като личности и с което наистина можем да дадем нещо на света. Дали ще сте щастлив като зидар или като мениджър на голяма компания, зависи от вас и таланта ви. Но когато правим това, което ни идва отвътре, нещата се случват с лекота и не се връщаме изморени при близките си вечер. Всеки разбира щастието по различен начин, но то не се изразява в пари, а в преживявания.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

обич, живот, щастие, семейство, родители, търсене

StreetView

Пет места, които пазят българския дух

Понеделник, 11 Юли 2016 / Места
  Местата, които пазят традициите, историята и духа на Възраждането в България, са много повече, разбира се. Тук разказваме за пет от тях, където хората са запазили гордия си дух и до днес заедно с традициите и занаятите.    Копривщица   Безспорно Копривщица е еди [...]

Остров Тасос – любимото гръцко място на българите

Понеделник, 20 Ноември 2017 / Места
Все повече наши сънародници купуват имоти в Гърция, за да си осигурят целогодишно място за почивка     Маслинови горички, кипариси, запазена природа и всички удобства за морски туризъм. Най-дългата плажна ивица на европейска територия и кристална морска вода. Всъщност това са мал [...]