Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ще стигнат ли местата в детските градини в София

Вторник, 21 Февуари 2017 / В клас
974
  • Очаква се местата да стигнат за всички желаещи

Столична община обяви близо 10 хиляди свободни места 

 

През тази година свободните места за прием в детските градини и ясли в София са 9900, от които 9700 за целодневен прием и 200 за почасови занимания, съобщиха от Столична община. И този път от кметството уверяват, че броят на местата съответства на броя на децата.

Свободните места са публикувани в Информационната система за обслужване на детските градини на Столична община. Информацията за местата е достъпна общо - от меню "Свободни места" - по възрастови групи, райони и детски заведения,  както и в отделните профили на всяко от детските заведения.

С една регистрация родителите могат да направят отделни кандидатури за своите деца за всяка желана детска градина. Първо желание на кандидатурата носи най-много допълнителни точки - 3, второ желание – 2 точки, и трето - 1 точка.
Крайният срок за кандидатстване по електронен път е 11 май, а на 12 май ще е първото класиране.

Преди около 2 седмици Столичният общински съвет прие промяна на условията за прием на деца в детските градини в София. Според тях педагогическият съвет на всяка общинска детска градина ще определя самостоятелно какви да бъдат допълнителните критерии, ако желаещите за записване са повече от местата. Работата на родител или настойник на дете, което кандидатства за място в детска градина, вече няма да бъде критерий при класирането за записване.

Ако обаче постоянният адрес на един от родителите е в района на детската градина, детето ще получава една допълнителна точка.

В последните години от общината винаги успокояват, че местата са достатъчно, но когато се обяви класирането, много деца остават извън детските заведения. Една от причините е, че механичното сравняване на местата с броя на децата в града не показва истинската картина. В много от централните, пренаселените и "по-младите" райони децата са повече от местата, а в други остават незаети бройки. За тази учебна година например най-голям беше недостигът за децата в яслите, особено в районите „Младост“, „Триадица“, „Овча купел“ и „Подуяне“. За групите в детските градини проблеми с местата нямаше в 15 от 24 района.

 

 

По темата:

5000 деца остават извън градините

Детска градина за всички, но не е ясно къде

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

детски градини, ясли, свободни места, прием

Street of Art

Къщички за игра

Неделя, 04 Септември 2016 / Стил
  Какво по-хубаво от това да накараме децата да играят навън?   Може би само това сами (с наша помощ) да създадат нещо, да се грижат за него, да го развиват и поддържат. Дори да нямате двор, с малко желание и повече въображение можете да съберете съседите и да намерите място за е [...]

Най-големият баритон на Америка ще пее със Софийската филхармония

Неделя, 29 Октомври 2017 / Под прожектора
Томас Хемпсън е сред най-уважаваните съвременни музиканти    Томас Хемпсън, най-големият баритон на САЩ, ще изнесе концерт със Софийската филхармония на 14 декември от 19 ч. в зала „България“. В програмата ще прозвучат някои от най-обичаните арии от опери, оперети [...]