Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Еверест – огромно сметище на покрива на света

Петък, 07 Юни 2019 / Места
259
  • youtube.com
  • alanarnette.com
  • metro
1 / 3

Тонове боклук и човешки жертви в името на мечтата да се качиш на най-високия връх

 

Тонове боклук и десетки загинали – заради огромния наплив от алпинисти в последните години Еверест се превръща в огромно сметище, а ледовете започват да се топят. А желанието на хиляди катерачи да достигнат най-високия връх води след себе си екологична катастрофа.

В благоприятните за изкачване дни, когато покоряването на върха е разрешено, склоновете са буквално претъпкани от алпинисти и техните помощници. Само през тази година жертви заради блъсканицата на върха станаха 10 алпинисти. Отделно от това подножието на Еверест е заринато с боклуци, чието сваляне остава сериозно предизвикателство.

Пред „Дойче вече“ Дава Стевен, предприемач и собственик на експедиционна компания,  ръководил над 150 алпиниста, разказва, че когато през 2007 година се изкачил за пръв път, бил силно разочарован от купчините боклуци на върха. Още тогава решил, че всяка година ще прави експедиции, свързани с почистването му. Досега участниците в тях са изнесли от планината 18 тона отпадъци.

Флуоресцентни палатки, изхвърлена екипировка за катерене, празни газови бутилки и дори човешки екскременти затрупват добре утъпкания маршрут до върха на върха, извисяващ се на 8 848 метра над морското равнище, описва картината БГНЕС.

 

 

Преди  старта на сезона през май правителството на Непал изпрати 14-членен екип с цел да свали 10 тона боклук от Еверест в рамките на месец и половина.

Екипът е събрал и опаковал трите тона боклук, включително празни консервни кутии, бутилки, пластмаси и изхвърлени съоръжения за катерене от базовия лагер и околните райони.

Армейски хеликоптер е транспортирал една трета от събраните отпадъци в Катманду за рециклиране. Останалите биоразградими отпадъци бяха отнесени в намиращия се в съседство Охалдунга за правилно обезвреждане.

 

 

Преди шест години Непал въведе изискване за депозит от 4 000 долара за екип, който ще бъде възстановен, ако всеки алпинист свали най-малко осем килограма отпадъци, но само половината от катерачите се връщат с боклука си.

Дава Стевен обаче казва, че новите закони не се прилагат стриктно. Той плаща около 100 рупии (0,77 евро) за всеки килограм боклук, свален от планината, за да насърчи алпинистите да следват закона. Предприемачът смята, че и човешките останки, които се разкриват с топенето на ледовете, също могат да бъдат събрани в специални алуминиеви торби и свалени.

Другият проблем е „обезледяването“ на върха. Много от алпинистите топят леда, за да получат вода, но по-големият проблем са климатичните промени, които смаляват ледниците и създават опасност от лавини. "Ледникът продължава да се топи,  всяка година ние чистим и следващата година излиза нов боклук отдолу, така че никой не може да каже  колко точно отпадъци има там", казва Стевен.

 

Вижте още: 

Българите на Еверест

Върхът е точка на преодоляване

Ще изчезне ли снежната шапка на Алпите

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Еверест, алпинизъм, екология, отпадъци, замърсяване

Street of Art

България за втори път е на финал на Евровизия

Петък, 13 Май 2016 / Под прожектора
  Поли Генова ще пее 8-ма на големия финал в събота   Българката Поли Генова, която успешно премина през полуфиналите на международния песенен конкурс Евровизия 2016, ще пее в шведската столица в събота под №8 от 26 участници във финала. Снощи Поли вдигна публиката на крака с изп [...]

Годината на жълтото земно куче

Понеделник, 22 Януари 2018 / Стил
Обичайте кучето и през 2018-та то ще ви се отблагодари по най-добрия начин      През нощта на 16 февруари 2018 година според китайския календар Червеният огнен петел ще отстъпи трона на Кучето. Годината на жълтото земно куче ще продължи до 4 февруари 2019 година. Ето каква ще [...]