Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Всяко четвърто ромче не влизало в училище

Петък, 24 Март 2017 / В клас
423
  • infomreja.bg - ромската махала в Гърмен

Повечето от тези деца отпадат от образованието след 4 клас

 

23% ромските деца никога не са посещавали училище и детска градина. Няма отпадащи ученици от 1 до 4 клас, но след това до 12 клас само 3-4% от тези деца завършват средно образование, а само 1% - висше. Данните са на Синдиката на българските учители и бяха изнесени на конференция, организирана от СБУ.
 От работата на ромските организации няма видими резултати, въпреки сериозните суми, които се усвояват по различни проекти, посочва председателят на синдиката Янка Такева. Пътят за справяне с проблема са едновременно рестрикции като спиране на детските надбавки и помощи за семейства, които не изпращат децата си на училище заедно с насърчителни мерки като безплатен транспорт, учебници, закуски, социални стипендии, целодневна организация на работа и др.

За решаване на проблема обаче най-важно е да се намери начин повече хора от тези общности да се включат в системата на професионалното образование. В момента в България расте трето поколение, родено от неграмотни майки, а 80% от ромите са неграмотни, обобщава проблема Такева. Според нея, ако детето отпадне от училище, то следвало да бъде поето от професионалното образование, ако отпадне и от там - да бъде поето от неправителствена организация или предприятие.
Предложенията от работата на конференцията ще бъдат предоставени на управляващите от следващото редовно избрано правителство.

 

Вижте още:

Голям или малък успех са 200 роми, завършили гимназия

Дете роди първото бебе на годината

Децата имат нужда от обич

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

роми, образование, училище, СБУ, Янка Такева

Street of Art

Яжте ябълката с кората

Неделя, 12 Март 2017 / Хранене и Здраве
В кората на ябълките се съдържат фитохимикали с доказано антиоксидантно и антираково действие   Всички знаем, че полезните вещества на плодовете са в техните кори, но изследвания показват, че в корите на ябълките има “антиракови” агенти, припомня zdrave.bg Специалисти са а [...]

Роджър Уотърс гостува у нас с новото си турне Us + Them

Вторник, 26 Септември 2017 / Под прожектора
Шоуто е комбинация от творби от дългогодишната кариера на музиканта с Pink Floyd и нови песни    Английският музикант Роджър Уотърс гостува с новото си грандиозно турне Us + Them на 4 май в зала "Арена Армеец", съобщиха организаторите от "София мюзик ентерпрайсис".  [...]