Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Всяко четвърто ромче не влизало в училище

Петък, 24 Март 2017 / В клас
413
  • infomreja.bg - ромската махала в Гърмен

Повечето от тези деца отпадат от образованието след 4 клас

 

23% ромските деца никога не са посещавали училище и детска градина. Няма отпадащи ученици от 1 до 4 клас, но след това до 12 клас само 3-4% от тези деца завършват средно образование, а само 1% - висше. Данните са на Синдиката на българските учители и бяха изнесени на конференция, организирана от СБУ.
 От работата на ромските организации няма видими резултати, въпреки сериозните суми, които се усвояват по различни проекти, посочва председателят на синдиката Янка Такева. Пътят за справяне с проблема са едновременно рестрикции като спиране на детските надбавки и помощи за семейства, които не изпращат децата си на училище заедно с насърчителни мерки като безплатен транспорт, учебници, закуски, социални стипендии, целодневна организация на работа и др.

За решаване на проблема обаче най-важно е да се намери начин повече хора от тези общности да се включат в системата на професионалното образование. В момента в България расте трето поколение, родено от неграмотни майки, а 80% от ромите са неграмотни, обобщава проблема Такева. Според нея, ако детето отпадне от училище, то следвало да бъде поето от професионалното образование, ако отпадне и от там - да бъде поето от неправителствена организация или предприятие.
Предложенията от работата на конференцията ще бъдат предоставени на управляващите от следващото редовно избрано правителство.

 

Вижте още:

Голям или малък успех са 200 роми, завършили гимназия

Дете роди първото бебе на годината

Децата имат нужда от обич

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

роми, образование, училище, СБУ, Янка Такева

StreetView

Коледното градче в Драма

Неделя, 10 Декември 2017 / Места
Всяка година в месеца на коледните чудеса гръцкият град заживява нов живот, за да ви срещне с героите и магията на коледния дух   Известният Коледен базар в Драма се провежда от 14 години и вече има своите традиции с мирис на канела и коледни звънчета. Когато пристигнете, ви посрещат м [...]

Китай променя климата с проект за изкуствен дъжд

Понеделник, 09 Април 2018 / Места
До 2050 г. около 5,7 милиарда души на Земята са изложени на риск от недостиг на вода   Китай е на път да реализира огромен проект за промяна на климата в Тибет, съобщава South China Morning Post, цитиран от dir.bg. Целта на проекта е да засява изкуствено облаците с кристализационни ядр [...]