Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Всяко четвърто ромче не влизало в училище

Петък, 24 Март 2017 / В клас
505
  • infomreja.bg - ромската махала в Гърмен

Повечето от тези деца отпадат от образованието след 4 клас

 

23% ромските деца никога не са посещавали училище и детска градина. Няма отпадащи ученици от 1 до 4 клас, но след това до 12 клас само 3-4% от тези деца завършват средно образование, а само 1% - висше. Данните са на Синдиката на българските учители и бяха изнесени на конференция, организирана от СБУ.
 От работата на ромските организации няма видими резултати, въпреки сериозните суми, които се усвояват по различни проекти, посочва председателят на синдиката Янка Такева. Пътят за справяне с проблема са едновременно рестрикции като спиране на детските надбавки и помощи за семейства, които не изпращат децата си на училище заедно с насърчителни мерки като безплатен транспорт, учебници, закуски, социални стипендии, целодневна организация на работа и др.

За решаване на проблема обаче най-важно е да се намери начин повече хора от тези общности да се включат в системата на професионалното образование. В момента в България расте трето поколение, родено от неграмотни майки, а 80% от ромите са неграмотни, обобщава проблема Такева. Според нея, ако детето отпадне от училище, то следвало да бъде поето от професионалното образование, ако отпадне и от там - да бъде поето от неправителствена организация или предприятие.
Предложенията от работата на конференцията ще бъдат предоставени на управляващите от следващото редовно избрано правителство.

 

Вижте още:

Голям или малък успех са 200 роми, завършили гимназия

Дете роди първото бебе на годината

Децата имат нужда от обич

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

роми, образование, училище, СБУ, Янка Такева

Street of Art

Отново РевЮлюция в НДК

Неделя, 20 Ноември 2016 / Под прожектора
Концертът на група "Ревю" е част от „Киномания 2016“     Група "Ревю" отново представя новия си албум "Ревюлюция" с участието на актьори от филми и спектакли с музиката на групата, „Таралежков” и „Лоши петли” като част от програмата н [...]

Разделете чинията на три части

Петък, 15 Май 2020 / Хранене и Здраве
Какво е правилното съотношение на хранителните съставки, за да сме в добра форма? Един от най-простите начини да се погрижите за това имунната ви система да остане силна и храненето ви балансирано по време на пандемията от коронавирус, е да се доверите на "магическото" число три. Този модел [...]