Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Голям или малък успех са 200 роми, завършили гимназия

Понеделник, 24 Октомври 2016 / Общество
3348
  • vesti.bg

Можем ли да преглътнем 400 хиляди лева държавни пари, за да осигурим няколко бели лястовици, които да дадат надежда

 

Днес в градския транпорт се чувствах изключително нетолерантна и подразнена от три ромски деца на видима възраст 13-15 години. Две момичета и момче. Качиха се шумно, залитайки, пияни, с пластмасова бутилка с нещо, което приличаше на вино. Разменяха бутилката помежду си, заваляха на език, който не ми харесваше да слушам и се закачаха с останалите хора. И малки деца.

За минути целият автобус замириса на алкохол – във време, в което е претъпкано и няма къде да избягаш. И в което, около тях беше пълно с деца, прибиращи се от училище. Сигурна съм, че много хора си мислеха, как тези деца (ромчетата) нямат никакво бъдеще, така както съм абсолютно сигурна, че не се прибираха от училище. И се сетих за ромските стипендии, които настроиха българите срещу властта.

И аз като повечето майки в България, които не винаги могат да осигурят всичко или най-доброто за детето си, реагирам раздвоено на идеята да има държавна подкрепа само за една част от децата, а за друга - не. Въпреки че прекрасно осъзнавам, че идеята на ромските стипендии е да стимулира ромските деца, които искат да учат, за да завършат повече от основно образование. И опасенията ми не са толкова в посока как детето ми е дискриминирано, ако по инициатива на неправителствена организация държавата отпусне пари от бюджета за стипендии за 700 ромски деца. А, защото първосигнално си помислих, дали родителите на тези деца не биха злоупотребили с получените от децата им пари, така както всички знаем, че се случваше с детските надбавки.

„Дано всеки да има очи и сърце, за да разбере - 700 деца в гимназията би било много голям успех, ако са стигнали до това ниво на образованието“, каза днес по повод родителското вълнение министърът на образованието Меглена Кунева. С което се опита да оправдае решението на държавата да финансира проекта. Кунева посочи, че годишно държавата дава 21 млн. лв. за стипендии и субсидии за деца. Тя уточни, че проектът за ромските стипендии няма за цел да накара тези деца просто да ходят на училище, а и да подобрят успеха си.

Става въпрос за 1200 стипендии от по 30 евро месечно, които ще бъдат разпределени на 700 ученици с цигански произход, които са завършили 8-ми клас. Парите са по проект на Ромски образователен фонд, по който просветното министерство ще участва с 40% от сумата. Проектът е на обща стойност 561 400 евро, което означава, че държавата ще отдели за тези деца 218 080 евро. Като резултат инициаторите очакват за две години 200 ромски ученици да завършат успешно 12-ти клас и успешно да положат държавните зрелостни изпити.

Проектът е успешно приложен Сърбия, Македония, Словакия и очакванията са да даде резултати и в България.

Това, което ядоса много родители, някои от които решиха да подадат жалба за дискриминация, беше информацията, че през първата година учениците ще получават стипендията си независимо от успеха. Това, което остана някъде встрани от възмущението, е, че тъй като стипендиите са ограничен брой, те ще бъдат раздадени на най-успешните и мотивираните след срещи с родителите им. Така описана, идеята звучи като опит да се помогне на малка група ромски деца, които да станат светлия пример за други от етноса си.

Истината е, че тези роми, които искат да работят, работят. И тези от тях, които искат да пращат децата си на училище, намират начин да го направят. Със сигурност за бедните семейства, които искат да изучат децата си, всяка допълнителна финансова помощ, ще е безценна. Но тя е безумно малка капка в морето на целия проблем с неграмотността на хората от това малцинство. Колкото и голям успех да са 700 продължили след 8-ми клас деца, това не решава проблема с огромната армия от неграмотни и отпадащи много по-рано от училище. Така че, работещте мерки са по-скоро в образоване на родителите, включване на тези родители в пазара на труда и осъзнаване – от именно тези родители на стойността на това да учиш и да работиш за хляба си. Има много такива ромски семейства, не ме разбирайте погрешно. Говорим за онази половина от около 500-хилядна общност, за която това по една или друга причина не важи.

От 1989 година насам всяка година от училище отпадат между 10 000 и 33 000 деца, основно от цигански произход. А ромите със средно и висше образование са под 10% от всички в етническата група. Много повече са неграмотните. Всичко, което може да е полезно за решаването на този пробем, е добре дошло. Но, ако държавата иска да постигне истински ефект, нека провери работи ли модела със стипендиите в гимназията и да осигури подкрепа за всички деца от бедни семейства, които искат да завършат училище.

Иначе лично аз се надявам от цялото си сърце повече никога да не видя подобна гледка в градския транспорт или по улиците. Но, за съжаление, такива във всякакъв смисъл изоставени деца има много. И не са само роми.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

роми, стипендии, училище, образование, гимназия

Street of Art

Обявиха номинациите за Оскари 2017

Вторник, 24 Януари 2017 / Под прожектора
  Художникът Теодор Ушев е сред номинираните с късометражния анимационен филм "Сляпата Вайша"   Мюзикълът La La Land получи 14 номинации за Оскар, изравнявайки досегашния рекорд на "Титаник" и "Всичко за Ева", предадоха световните информационни агенции. За Оскар ще се б [...]

Хосе Карерас ще пее с оркестъра на Софийската опера у нас

Четвъртък, 20 Декември 2018 / Под прожектора
  67-членната формация познава отлично голяма част от класическите арии на испанския тенор   Оркестърът на Софийска опера и балет беше избран от великия испански тенор Хосе Карерас да изпълнява музиката от репертоара за последния му концерт в България на 11 май 2019 г в Арена Арме [...]