Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Правилният избор е този, който ни носи покой

Събота, 14 Декември 2019 / Към себе си
930
  • unsplash.com

Умът ни често се опитва да ни саботира чрез поредица от отровни мисли

 

Малък квартален магазин. Докато пазарувах забелязах една позната, която не съм виждала от години. Излязохме заедно от магазина и за кратко вървяхме в една посока.
- Видя ли собственичката? Момичето, което ни обслужваше? - попита тя.
- Да! Красиво, младо момиче! - отвърнах аз.
- Да, да! Не спират да вдигат цените! Откакто й тръгна магазина си сложи изкуствени мигли, устни и вече кара последен модел мерцедес! - възмутено отвърна тя.
- Ами, ако цените не ти харесват винаги можеш да си избереш друг магазин, поне има голям избор на такива в квартала. А момичето има пълното право да върши каквото и както иска. Животът си е неин! Не е наша работа! - усмихнато казах аз и я попитах как е тя, за да сменя темата. Но тя продължи:
- И все пак, кога ще стане нещо от тези млади хора? В първия миг щом усетят пари и бум да ги покажем. Аз не разбирам, затова съм избрала духовното! Не мислиш ли, че е така?
- Ще ти кажа мнението си само и единствено, защото попита иначе не бих обсъждала. Не мислиш ли, че в днешно време просто заменихме лъскавите коли с " духовен Мерцедес"? Да се бием в гърдите колко сме важни и специални, защото се "въртим на носа си", както обичам да казвам, е друг начин да покажем величието и превъзходството си? Няма разлика между повечето пари в скъпи вещи и постоянното парадиране на това колко сме духовни и сме над тези, които са избрали материалното. Всъщност това не е духовност, а поредната изкривена форма на нашето огромно Его. Замисли се! Дори ти съдиш и критикуваш това младо момиче, а си приела, че си духовен човек! Всеки е там, където трябва да е на този етап от живота си. Духовен или недуховен са само етикети. Всеки има своя път и своите уроци, и никой с нищо не е по-специален от другия, нито пък има право да го осъжда. Всички сме ученици в този свят и цял живот ще прелистваме белите страници, докато търсим собствента си истина! Просто всички сме различни и сме на различни етапи...
- Хмм, незнам! - каза тя.
- Добре ли се чувстваш от гнева и негодуванието си към това момиче? Цялото това обсъждане носи ли ти покой? - попитах аз.
- Не! Изобщо! Дори точно обратното!
- Тогава защо ти е всичко това? Така няма да промениш нито нея, нито света. Но ще си се отровила с глътка от мрака. Грижи се за покоя си! Само така ще си истински полезна на света! - казах аз.
- Дааа, така е! Пфу, направо ми олекна!
С широки усмивки и топла прегръдка се разделихме. Никога незнаем кога и как животът ще ни даде шанс да избираме между покоя си и това да угодим на вечните прищевки на ума да ни саботира и намали радостта в нас, чрез поредица от отровни мисли. Ако обаче се научим да се наблюдаваме и да осъзнаваме мига, тогава всеки път ще можем ясно да насочваме цялото си същество към светлината и вътрешния покой. Когато стоя пред даден избор винаги си задвам въпроса:“ Коя от тези опции ще ми донесе истински покой?“. Тогава какъвто и да е отговора, просто го правя... Може да не е духовен, или възвишен, може да е свързан дори с изразяване на вътрешен дискомфорт... Стига да ми носи покой, значи това е моят избор!

 

Вижте още:

Ключът в нас

Нивата на съзнанието и съвременното разбиране за света

Откъде идва енергията на живота и защо я блокираме

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

избор, хармония, щастие, спокойствие, радост

StreetBoard

2000 майки са се върнали предсрочно на работа

Понеделник, 25 Септември 2017 / Общество
В края на септември стартира и програмата, по която държавата ще осигури безплатни детегледачки за децата извън градините     Над 2000 жени са се върнали на работа преди да децата им да навършат една година, показват данните на социалното министерство, оповестени от министър Бисе [...]

Цената на мръсния въздух

Петък, 09 Септември 2016 / Общество
Световната икономика губи трилиони долари заради замърсяването на въздуха, посочват от Световната банка    5.5 млн. души в света умират всяка година заради замърсяването на въздуха, показват данни на Института за здравни показатели и оценки. Мръсният въздух е на четвърто [...]