Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Лекар спечели 30 000 лева за иновативна диагностика

Вторник, 18 Декември 2018 / Кариера
290
  • сн. Карол знание
  • сн. Карол знание
  • сн. Карол знание
  • сн. Карол знание
1 / 4

Д-р Иван Лютаков е победителят в конкурса „Предприемач в науката“

 

Капсула с размера на обикновено хапче ще помага за диагностика на хора с гастроентеорологични проблеми. Разработката е на д-р Иван Лютаков от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. С нея той спечели конкурса „Предприемач в науката“ на Фондация „Карол Знание“. Той ще получи финансиране за проекта си „Механично електронно контролирано хапче“ в размер на 30 000 лв. Журито открои бизнес концепцията му за създаване на интелигентна електронна капсула за перорално доставяне на медикаменти и аспириране на чревно съдържимо за изследвания.

Победителят в конкурса е докторант по гастроентерология в Медицински университет-София. Той подготвя свой стартъп и има амбицията да изгради диагностична компания. По време на презентацията си д-р Лютаков демонстрира с прототип, направен от подръчни материали как ще работи капсулата EnchanCAP. Тя ще е с размера на хапче и ще бъде разработена в екип с инженер по роботика, който беше представен на живо пред журито.

 

Заедно с този бизнес проект в конкурса Предприемач в науката на фондация Карол Знание се състезаваха още осем стратегии за комерсиализация на научни разработки. Всички те бяха представени във формат Pitch Presentation в оспорена надпревара на 5 декември 2018 г.

Какви са другите идеи за бизнес на учените? Асистент от Института по физиология на растенията и генетика към БАН иска да създаде безплатно мобилно приложение за земеделски производители, с което те могат да снимат и изпращат снимки на отглежданите растения. Изкуствен интелект да прави анализ и да връща анализа към производителите.

 

Друг учен от Института по електрохимия и енергийни системи на БАН предлага разработване на високоефективни електроди за получаване на евтин водород чрез алкална електролиза на вода с ниско влияние върху околната среда. Асистент от Института по Механика на БАН разработва полимерни нанокомпозити с увеличена здравина и твърдост, електрическа проводимост, микровълнова абсорбция и подобрена термична стабилност.

 

Доктор по ботаника от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН търси финансиране за биологично култивиране на Мурсалски чай и разкриване на фитотерапевтичния му потенциал.

 

Главен асистент по микробиология от Биологически Факултет на СУ работи върху растителна защита чрез изолиране на бактериофаги–антагонисти на фитопатогенни бактерии, за справяне с бактериоза по доматите и пипера.

 

Доктор по физика от Института по физика на твърдото тяло към БАН предлага нанотехнология за запис на информация с плътност 1 TB/cm2 и доживотна гаранция за трайност, която включва издръжливост на механични, термични и химични въздействия.

 

Докторант от Института по микробиология на БАН има амбицията да произвеждане нова, термостабилна липаза за различни приложения в индустрията. А последният проект за бизнес е за създаване на ДНК Скрининг - тест за профилактика на рак на пикочен мехур. Доктор и преподавател по генетика от Медицински университет-София е автор на проекта.

 

Членовете на журито в първото издание на конкурса Предприемач в науката бяха лекторите на обучението Предприемачи в науката. Целият формат е разработен за учени, а лектори и ментори са предприемачи-учени, които на финала стават жури за оценка на бизнес идеите. Затова и условие за участие в надпреварата за финансиране е преминаване на предприемаческото обучение. Лектор и член на журито, например, е проф. Николай Желев, световно известен български учен, създател на изкуствени сърца от стволова клетка. Той преподава медицинска биотехнологиа в Abertay University, Шотландия и е създал няколко биотехнологични стартъпа. Доц. Здравка Медарова е проподавател по радиология в Harvard Medical School и също има свой стартъп в Бостън. Тя участва в програмата освен като лектор и като ментор, като ще съдейства на наградения д-р Лютаков и още два проекта да бъдат структурирани и представени пред американски финансиращи институции.

Победителят в конкурса получава и възможност за участие със своя стартъп в състезанието IMAGINE IF в Кеймбридж.

Журито е удовлетворено от напредъка на участниците през трите месеца на програмата. Вски от тях успя да развие научния си проект в бизнес концепция.

Фондация Карол Знание е създадена в началото на годината в обществена полза и основен фокус – подкрепа на български проекти в приложната наука. Освен обучанието Предприемачи в науката и конкурсът Предприемач в науката, който предоставя 30 000 лв. финансиране, фондацията връчва и годишна стипендия на редовен докторант в размер на 8000 лв.

 

Вижте още: 

9 учени в надпревара за 30 000 лв.

Предприемачи в науката

Деница, която обича да открива неизвестното

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

лекар, диагностика, гастроентерология, Иван Лютаков, предприемач, Карол знание

StreetBoard

Свалят табелите на неизправните автомобили

Четвъртък, 23 Ноември 2017 / Общество
Собствениците им ще получават правото да се движат по пътищата след ремонтират колите си   МВР временно ще сваля регистрационните табели на автомобилите, които не са преминали техническия преглед. Регистрацията ще се възстановява, когато автомоилът бъде приведен в техническа изправност [...]

Трябва да ядем по-малко месо, за да спасим Земята

Четвъртък, 08 Август 2019 / Общество
Земеделието е причина за една четвърт от парниковите газове   Човечеството трябва да намали консумацията на месо и да използва по-рационално ресурсите на земята. Човешката дейност вече засяга 70% от сухоземната повърхност, а близо една четвърт от емисиите парникови газове са свързани с [...]