Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Лекар спечели 30 000 лева за иновативна диагностика

Вторник, 18 Декември 2018 / Кариера
765
  • сн. Карол знание
  • сн. Карол знание
  • сн. Карол знание
  • сн. Карол знание
1 / 4

Д-р Иван Лютаков е победителят в конкурса „Предприемач в науката“

 

Капсула с размера на обикновено хапче ще помага за диагностика на хора с гастроентеорологични проблеми. Разработката е на д-р Иван Лютаков от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. С нея той спечели конкурса „Предприемач в науката“ на Фондация „Карол Знание“. Той ще получи финансиране за проекта си „Механично електронно контролирано хапче“ в размер на 30 000 лв. Журито открои бизнес концепцията му за създаване на интелигентна електронна капсула за перорално доставяне на медикаменти и аспириране на чревно съдържимо за изследвания.

Победителят в конкурса е докторант по гастроентерология в Медицински университет-София. Той подготвя свой стартъп и има амбицията да изгради диагностична компания. По време на презентацията си д-р Лютаков демонстрира с прототип, направен от подръчни материали как ще работи капсулата EnchanCAP. Тя ще е с размера на хапче и ще бъде разработена в екип с инженер по роботика, който беше представен на живо пред журито.

 

Заедно с този бизнес проект в конкурса Предприемач в науката на фондация Карол Знание се състезаваха още осем стратегии за комерсиализация на научни разработки. Всички те бяха представени във формат Pitch Presentation в оспорена надпревара на 5 декември 2018 г.

Какви са другите идеи за бизнес на учените? Асистент от Института по физиология на растенията и генетика към БАН иска да създаде безплатно мобилно приложение за земеделски производители, с което те могат да снимат и изпращат снимки на отглежданите растения. Изкуствен интелект да прави анализ и да връща анализа към производителите.

 

Друг учен от Института по електрохимия и енергийни системи на БАН предлага разработване на високоефективни електроди за получаване на евтин водород чрез алкална електролиза на вода с ниско влияние върху околната среда. Асистент от Института по Механика на БАН разработва полимерни нанокомпозити с увеличена здравина и твърдост, електрическа проводимост, микровълнова абсорбция и подобрена термична стабилност.

 

Доктор по ботаника от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН търси финансиране за биологично култивиране на Мурсалски чай и разкриване на фитотерапевтичния му потенциал.

 

Главен асистент по микробиология от Биологически Факултет на СУ работи върху растителна защита чрез изолиране на бактериофаги–антагонисти на фитопатогенни бактерии, за справяне с бактериоза по доматите и пипера.

 

Доктор по физика от Института по физика на твърдото тяло към БАН предлага нанотехнология за запис на информация с плътност 1 TB/cm2 и доживотна гаранция за трайност, която включва издръжливост на механични, термични и химични въздействия.

 

Докторант от Института по микробиология на БАН има амбицията да произвеждане нова, термостабилна липаза за различни приложения в индустрията. А последният проект за бизнес е за създаване на ДНК Скрининг - тест за профилактика на рак на пикочен мехур. Доктор и преподавател по генетика от Медицински университет-София е автор на проекта.

 

Членовете на журито в първото издание на конкурса Предприемач в науката бяха лекторите на обучението Предприемачи в науката. Целият формат е разработен за учени, а лектори и ментори са предприемачи-учени, които на финала стават жури за оценка на бизнес идеите. Затова и условие за участие в надпреварата за финансиране е преминаване на предприемаческото обучение. Лектор и член на журито, например, е проф. Николай Желев, световно известен български учен, създател на изкуствени сърца от стволова клетка. Той преподава медицинска биотехнологиа в Abertay University, Шотландия и е създал няколко биотехнологични стартъпа. Доц. Здравка Медарова е проподавател по радиология в Harvard Medical School и също има свой стартъп в Бостън. Тя участва в програмата освен като лектор и като ментор, като ще съдейства на наградения д-р Лютаков и още два проекта да бъдат структурирани и представени пред американски финансиращи институции.

Победителят в конкурса получава и възможност за участие със своя стартъп в състезанието IMAGINE IF в Кеймбридж.

Журито е удовлетворено от напредъка на участниците през трите месеца на програмата. Вски от тях успя да развие научния си проект в бизнес концепция.

Фондация Карол Знание е създадена в началото на годината в обществена полза и основен фокус – подкрепа на български проекти в приложната наука. Освен обучанието Предприемачи в науката и конкурсът Предприемач в науката, който предоставя 30 000 лв. финансиране, фондацията връчва и годишна стипендия на редовен докторант в размер на 8000 лв.

 

Вижте още: 

9 учени в надпревара за 30 000 лв.

Предприемачи в науката

Деница, която обича да открива неизвестното

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

лекар, диагностика, гастроентерология, Иван Лютаков, предприемач, Карол знание

Street of Art

Защо не отслабвате?

Събота, 01 Юли 2017 / Хранене и Здраве
    Ако не харесвате начина, по който изглеждате, тогава бъдете постоянни в решението си да промените нещата   Всяка жена иска да изглежда по-добре, а дори и онези, които в очите на околните са стройни и слаби, често са на диета. Има обаче пухкави дами, които цял живот смен [...]

Подводните картини на Сандор Гонзалес

Сряда, 19 Юни 2019 / Под прожектора
42-годишен художник от Куба предизвика световен интерес със своите рисунки, направени под вода   Сандор Гонсалес започва да се гмурка преди 6 години. Флората и фауната на океана го вдъхновяват и той решава да експериментира с творене на няколко метра дълбочина, въоръжен с шнорхел и бути [...]