Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Децата имат нужда от обич

Сряда, 21 Септември 2016 / Гласът на детето
1202
  • dnes.bg

След намесата на медиите държавата обеща приемно семейство за изоставения в болницата Мустафа. Но ще има ли кой да го прегърне, докато се лекува?

 

Историята на болния от левкемия Мустафа от село Бряговец, изоставен от един месец в болницата обиколи медиите и предизвика вълна от съчувствие и възмущение. Нещата тръгнаха от призив във „Фейсбук“ от лекари от Детската онкохематология в Пловдив, които призоваха хората да дарят дрешки за изоставеното дете. Тази сутрин майката Джейлян Халилова обясни пред Нова телевизия, че не може да посети детето, защото няма пари да отиде до болницата. Тя призна, че вторият й съпруг не иска при себе си нейните 4 деца и че затова ги е оставила на родителите си.

Джейлян е ходила на училище една седмица и е родила на 12 години. Повтаряме – тя съобщи без притеснение, че е ходила на училище една седмица. Не може да чете и пише, не може да говори добре български език, не работи, но има 4 деца. И това обяснява всичко.

Би могло да обясни и 15-минутното интервю в сурешния блок на Нова телевизия, но не виждаме как и на кого помогна настървеното и непрекъснато задаване на въпроса „Не ти ли е мъчно за него?“ и „Защо си го изоставила“...Майката не можеше да отговори адекватно, защото тя самата не е получила грижа, която да я подготви за това да бъде родител. И преди 9 години, когато детето Джейлян е родило, това вероятно също е било новина за медиите, вероятно отново е предизвикало дискусия за малолетните родилки, за да стигнем днес до последствията от това.

Сега въпросът е защо детето е оставено месеци наред без медицинска грижа и трябва да бъде зададен на социалните служби.

 

Майката на Мустафа също е жертва на порочния модел и липсата на отношение в обществото

 

Въпросът е какво и как ще направи обществото, за да спре раждането на деца от деца. Защото Мустафа е жертва на една сбъркана система за производство на източници на социални помощи (от тази година непълнолетните родители вече не получават детски надбавки и социални помощи в пари, а в натура, но от тази мярка тепърва може да се очаква ефект).

Мустафа обаче е жертва на

 

липсата на отношение към всички като него

 

– вероятно преместването на децата на Джейлян в приемни семейства и осигуряването на адекватна грижа за тях е трябвало да стане много по-рано. Разбира се, отнемането на деца от родителите им е крайна мярка, но социалните служби са били запознати със случая на детето, след като се е наложило да се намесват и във връзка с продължаването на лечението му. 

Мустафа е жертва и на медиите, които повече показват сензация и търсят рейтинг, отколкото се опитват да решат проблемите на децата като него. И не могат да ги решат, защото проблемът на Мустафа е, че има нужда от майка, обич и закрила от близък човек.

Така че тази история поставя за пореден път въпроса за мотивацията, санкциите и стимулите за малцинствата да образоват децата си, което да намали броя на малолетните майки и което би трябвало да им даде по-добри възможности да се грижат за себе си и децата, които създават.

Джейлян е на 21 години и има четири деца – най-голямото на 9, болно и изоставено. Не ходи на училище, защото бил болен. Очевидно и никой не е имал грижата и за здравето му и отговорността за живота му – нито семейството, нито обществото. 

Заедно с другите три деца Мустафа е бил отглеждан от баба си и дядо си в една стая, без баня, без достатъчно храна, без хигиена, без обич. Но както казват други от квартала, условията били добри, защото имали ток и вода. И деца са имали. Но не и отношение към тях. Поне такава картина се видя от показаното от камерите, които нахално бръкнаха в личната драма на семейството. Ако изобщо има смисъл от това, той е в това да се промени 

 

моделът, който създава тези деца

 

Защото децата имат нужда само от обич и грижа. И нито едно дете няма вина за това, че е родено от дете. То иска само майчина прегръдка.

Със сигурност проблемът няма да се реши лесно. Но няма и да се реши докато институциите си прехвърлят отговорността и чакат някой да покаже ужасяваща история, за да се сезират за проверки. Работата на социалните работници е да предотвратяват това, а не да реагират, когато стане скандал. На терен - с всяко семейство, отглеждащо деца в подобни условия. На терен - с всяко семейство, спиращо децата си от училище и превръщайки ги в източник на доходи. На терен - с човешко отношение и адекватна подкрепа за всяко семейство, което търси начин да отгледа децата си и да се погрижи за тях, но има затруднения. Без значение от етнос и религия. И, разбира се, не е във възможностите само на социалните работници, въпрос на целенасочена политика и мерки е. За да не се допуска повече спиране на лечението на болно дете и да не се стига до това то да е оставено само на грижата на лекарите и състраданието на чужди хора.

Сега Мустафа ще се лекува с месеци, след което ще му бъде осигурено приемно семейство. Дотогава ще бъде назначен социален работник, който да работи с него индивидуално, съобщи директорът на "Социално подпомагане - Пловдив" Надя Танева, цитирана от DarikNews. Тя допълни, че първата му задача ще е свързана с преодоляване на образователните, психологически и емоционални дефицити на детето. От социалната служба обясняват, че ще преценят дали да допуснат майката на детето до него, тъй като има опасност тя да постои няколко дни и след това отново да изчезне. А това да нарани момчето още повече. При условие, че това се е случвало и преди, въпросът става още по-сложен. Защото за Мустафа е по-важно да има кой да го прегърне докато води битка за живота си. 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

болно дете, Онкологична болница, Мустафа, Джейлян, деца, малолетни родители

StreetView

Пътуване до Бали: Завръщането

Петък, 26 Август 2016 / Приключения
  Когато започнахме да се настройваме на вълна „обратно в цивилизацията“, осъзнахме колко много ни е променило това изживяване   Десетте дни на Ява също минаха неусетно. След което се прибрахме отново в Бали. Бяхме заложили на луксозен хотел, който разполагаше с огромн [...]

Пътуване до Бали: Местните жители

Петък, 12 Август 2016 / Приключения
Как тръгваш към морето, а се оказваш на върха на планината, за да откриеш сърцето на този народ   На следващия ден – следваше отново нов хотел, с гледка към трите вулкана в областта Munduk, близко до северния плаж на Бали, отправихме се към делфински изживявания, настройвахме се [...]