Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Момичето от народа, което остана в сърцата на хората

Сряда, 23 Август 2017 / Под прожектора
815
  • Daily Express
  • playbuzz.com
1 / 2

Принцеса Даяна 20 години по- късно

 

Наричат я “принцесата на народа”, защото никога не забравяла откъде е тръгнала, въпреки че за мнозина животът й изглеждал като приказка.

Срамежливото момиче, което става принцеса за една нощ. Преди трийсет и пет години в Лондон лейди Даяна Спенсър обещава да обича, да почита, но не и да се подчинява на принц Чарлз. Според критици бракът им бил обречен, защото Чарлз приемал събитието като ангажимент, който трябва да изпълни.

 

 

Принцесата обаче поставя начало на нова епоха в Обединеното Кралство. Тя се превърна в модна икона по същия начин, по който това правят Джаки Кенеди или Одри Хепбърн - непреходен, елегантен и все още модерен", казва Елери Лин, куратор на изложбата "Даяна: Нейната модна история" в двореца Кенсингтън в Лондон.

Наричана "Срамежливата Ди" преди брака си с принц Чарлз, през 1981 г. русокосата красавица излиза от черупката си и осъзнава, че дрехите могат да бъдат използвани като мощен инструмент за комуникация.

 

 

Даяна е и първата жена в кралското семейство, носила панталони на вечерно събитие. Тя помогна и за модернизирането на кралския гардероб с тоалети, които оставиха трайни спомени, припомня Darik News.

Така например кадифената вечерна рокля на дизайнера Виктор Еделщайн, която принцесата облича в Белия дом през 1985 г., е една от най-известните й. В тази рокля принцесата танцува с американския актьор Джон Траволта на хита "Трябва да танцуваш" от филма "Треска в събота вечер", в който той участва.

 

 

Даяна води синовете си със себе си, за да подкрепят каузи в помощ на боледуващите от СПИН, бездомните и в борбата срещу противопехотните мини. Снимките на принцесата, която се ръкува с болни от СПИН пациенти през 1987 г., помогнаха за развенчаването на митовете около болестта, включително неоснователния страх, че тя се предава чрез допир.

 

 

Благотворителността й помага да е близо до народа си. Даяна дава пример на децата си за благородство и безгранична любов към хората и към семейството.

Принцесата загива при нелеп инцидент на 31 август 1997 г. заедно с любовника си Доди ал Файед. Лимузината им катастрофира в парижки тунел, докато ги преследват папараци с мотоциклети. Това събитие покосява обществото, но синовете й са белязани за цял живот да страдат. Смъртта й е мистерия и до днес. Алън Макгрегър, който е работил за Саудитска тайна служба разкри, че загадъчна звезда кара колата на принцесата минути, преди да се разбие. "Видях толкова много пробиви в сигурността й в този хотел и странни неща, че това трябваше да се случи рано или късно”, казва той пред в. „Мирър“.

 

 

Пред медиите 35-годишният Уилям разказва, че шокът от загубата на майка му все още го преследва. Хари, който е на 32 години, разкри, че е посещавал консултации със специалист, за да преодолее мъката.

На 31 август тази година се навършват 20-години от смъртта на принцесата.

„Тя все още е наша майка. Разбира се, като неин син мисля, че тя е най-добрата майка на света. Обгръщаше ни с любов със сигурност. Това, което ме удиви, е какво е направила. Всички тези въпроси, като закрилата на бездомните хора. Тя често срещаше критиката на политиците и редакторите в националната преса", казва принц Хари в документалния филм „Даяна, нашата майка: нейният живот и наследство".

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

принцеса Даяна, филм, 20 години от смъртта на Даяна

Street of Hope

Сугестопедия за деца, или как се учиш да караш колело

Петък, 31 Март 2017 / В клас
Как се обучават малките ученици по тази методика   Първото, което ми направи впечатление в училището по чужди езици и изкуства „Артис“, е разликата между олющените стени на старата сграда на средното училище в тих столичен квартал и светлината и тишината на етажа на специал [...]

Две трети от учителите искат нова система

Петък, 08 Юли 2016 / В клас
  Гилдията се чувства подготвена за работа по новите учебни програми   Над 70% от учителите смятат, че образованието се нуждае от нова структура, а повече от половината казват, че не усещат подкрепа от родители и ученици, показва изследване на агенция „Галъп интернешънъл&ldq [...]