Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Българите на Еверест

Събота, 19 Май 2018 / Приключения
1041
  • Photo by Ted Bryan Yu, unsplash.com

 

14 българи стъпиха на най-високия връх от 1984 година досега, но не всички се върнаха 

 

Българинът Слави Несторов е изкачил връх Еверест с благотворителна кауза на 19 май. Той започва експедицията си в началото на май, а целта му е да привлече вниманието към заболяванията, свързани с уринарни инфекции. Несторов е 14-ият българин, стъпил на най-високата точка на Земята.

 

Джомолугма

 

Оригиналното име на най-високият връх - 8848 м - в света Джомолунгма, всъщност означава “Богинята Майка на света“. Алпинистите казват, че върхът не може да бъде покорен, защото Богинята Майка трябва да те допусне до себе си.

Първите опити за организиране на изкачвания на Еверест са от 1893 година, но Непал и Китай не пускат чужденци на своя територия. Първата експедиция е английска и се осъществява през 1921 година, но човешки крак стъпва на върха едва през 1953 година – това са новозеландецът Едмънд Хилари и шерпът Норкей Тензинг.

Първата българска експедиция до Еверест е през 1984 година. От 101 кандидати са избрани 24 от най-подготвените алпинисти. На 20 февруари те поемат към върха. Битката с техническите трудности и лошото време по Западния гребен на върха отнемат повече от 3 месеца. На 20 април 1984 г. инженер Христо Проданов пръв от българите стъпва на върха. След като 7 часа радиостанцията му мълчи, в 18.15 ч се чува леко почукване и съобщението на Христо, че е на върха. Първият българин, изкачил Еверест, обаче не се завръща. Той става 13-ият алпинист, покорил световния първенец без кислород и първият алпинист, който го прави по Западния гребен.

 


Няколко часа след като лекарят на експедицията д-р Стайко Кулаксъзов обявява новината за гибелта на Христо Проданов, ръководителят Аврам Аврамов взема решение експедицията да продължи. Втората атака е насрочена за 1 май и за нея участниците са разпределени в 6 групи, две спомагателни и четири щурмови, разказва в. „Марица“. В първата щурмова група са Иван Вълчев и Методи Савов, които на 3 май напускат базовия лагер, а на 8 май в 17.15 ч. са на върха. След 15-минутен престой двамата започват слизане по южния склон, което обаче се оказва драматично. След принудително нощуване на около 8750 м двамата ни алпинисти стигат почти до безпомощност. След много усилия Иван тръгва да търси помощ надолу. Тя обаче идва отгоре, защото Николай Петков и Кирил Досков изкачват върха на 9 май за рекордното време от 6 часа и 11 минути и оказват помощ на изпадналите в беда сънародници.
Изкачвайки се по Западния гребен и слизайки по Южния склон, четиримата ни алпинисти за първи път осъществяват пълния траверс на Еверест, което влиза в историята на световния алпинизъм под името „Българският траверс”. Границата на 8000 метра преминават още Трифон Джамбазов, Петко Тотев, Стамен Станимиров, Костас Канидис и Динко Томов.

Най-високо от неизкачилите върха достига Людмил Янков, който в нощта на 20 април, търсейки Христо Проданов, стига до около 8500 м.

 

Юбилейната експедиция

 

През 2004 година се провежда юбилейна българска експедиция до Еверест по повод 20-ата годишнина от първото българско изкачване. Христо Христов, Николай Петков, Дойчин Боянов и Иван Вълчев успяха да изкачат върха, но планината отново взе своите жертви.

 

 

26-годишният Христов е намерен на около 200 м под върха, но има доказателства, че е успял да го достигне. Тялото му остана завинаги в планината. Сред местните шерпи има поверие, че мъртвите не бива да се прибират от планината. „Върховете не се покоряват, защото човек не може да подчини природата с желанието си“, казва Христо Христов, потегляйки към Еверест.

Подобно на Боян Петров и той казва, че изкачването на върховете не се разглежда от алпинистите като собствено постижение или предизвикателство спрямо себе си, а с годините се превръща в начин на живот.

 

 

По същото време под върха изчезва и племенницата на Христо Проданов – Мариана Проданова-Масларова. Тя не е част от българската експедиция, тъй като не е искала да бъде обвинявана за присъствието си сред избраните алпинисти - съпругът й Иван Масларов е председател на Федерацията по алпинизъм. Затова Мариана изкачва върха като част от руско-бразилска експедиция. 43-годишната Масларова е била видяна за последно на второто стъпало под върха на височина 8680 м – на същото място, където е открит замръзналият Христо Христов. По пътя към върха, на 8050 м, Мариана среща двама българи - Иван Вълчев и Иван Темелков. Двамата слизат надолу, тъй като ръководителят Методи Савов е наредил приключване на националната експедиция, в чийто състав са те.

По пътя нагоре Мариана засича изтощения Христо Христов, на когото се опитва да вдъхне сили и кураж. Тъй като никой нито потвърди, нито отрече племенницата на първия български покорител на върха Мариана Проданова-Масларова да е изкачила Еверест на 22 май 2004 г. отбелязвам го като твърде възможно, но не и официално, пише доц. Сандю Бешев в „Марица“. Той обаче смята, че е успяла, тъй като много е приличала на своя чичо Христо Проданов и според всички катерачи, които са я познавали, е била много добре подготвена.
През 2009 г. на Еверест стъпват съпрузите Петя Колчева и Камен Колчев.

 

 

Сливенският лекар Атанас Скатов, който изкачва Еверест през 2014 година от северната страна, а през 2017 година от южната, е първият веган, стъпил на най-високия връх на земята. В тези експедиции той е използвал кислород и шерп, а през тази година имаше намерение да се изкачи за трети път без чужда помощ. След изчезването на Боян Петров обаче китайските власти не му разрешиха изкачване на върха без шерп и кислород и Скатов се отказа.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Еверест, Джомолунгма, най-високият връх, български експедиции

StreetBoard

Продават жилище заради дълг от 295 лева

Петък, 25 Ноември 2016 / Истории от града
Съдия-изпълнител продава половин апартамент на пенсионерка от Враца заради стари задължения за парно   Семейство от Враца може да загуби част от жилището си заради символичен дълг към местната топлофикация, съобщи bTV. От топлофикационното дружество са категорични, че до крайн [...]

Училището ви чака

Петък, 15 Септември 2017 / Истории от града
Бъдете онези честни и смислени хора, заради които си струва да има територия, наречена България   Добро утро, скъпи деца! 15 септември е. Ставайте, че е време да ходите до училище. Дано да сте взели букети още от вчера, защото днес пред павилионите за цветя ще е пълно със закъснели роди [...]