Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Без надежда за „продавачите на надежда“

Петък, 07 Февуари 2020 / Общество
396
  • Търкането на билетчета се превърна в национален спорт и последна надежда

Парламентът прие промените, с които се отнемат лицензите на частните лотарийни игри

 

Помните ли онази баба, която няма пари за храна, на касата оставя кутията с яйцата, защото не й достига сумата, но купува билет от лотарията? А онази жена, която търка билетче на пейката на детската площадка, докато внучето й играе на пързалката? Е, първата вече няма да има проблем с плащането на яйцата, поне не и защото ще иска да си купи лотарийния билет от супермаректа. Втората... втората ще може да продължи да дава лошия пример на детето, дори родителите му да не са съгласни, че го учи, че нещата в този живот могат да дойдат наготово, но може и да се откаже, ако няма кой да й изплати печалбата в следващите месеци. А държавата... тя и досега не е получавала пълните данъци от частните лотарии, така че печели българският спорт. Поне това беше афиширано зад мотивите на законопроекта на Валери Симеонов, който, колкото и да звучи невероятно, парламентът експедитивно прие.

 

Промените в Закона за хазарта, които бяха гласувани окончателно днес, влизат в сила от публикуването им в „Държавен вестник“. След това лицензите за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, издадени на организатори, различни от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“, се прекратяват и съответните удостоверения се обезсилват.

Печалбите от игрите, които не са изплатени до влизането в сила на закона, се изплащат според съответните условия и правила.

С влизането в сила на промените в Закона, спира и разпространението и продажбата на билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци за участие в игрите от организатори, различни от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“.

Онези, които все пак са спечелили от лотарията, ще могат да потърсят печалбите си, но тъй като е вероятно фалиращите частни оператори да не ги изплатят, за късметлиите ще остане възможността да си търсят правата по съдебен ред. Тъкмо ще видим има ли такива печеливши наистина, или трите лева за талон, с които бедните хора предпочитаха да си купят надежда, а не яйца, са пълнили джобовете на хазартните босове. Впрочем, в държавното тото талоните за повечето моментни игри са по пет лева, така че или ще скочат драстично приходите за спорта, или ще спадне нивото на надеждата в обществото.

 

Дали зад инициативата на Валери Симеонов стоят такива благородни мотиви? Националната лотария е най-големият рекламодател в двете най-големи частни телевизии. Дали и как ще се отрази секването на този приход на медийната свобода и пазара на електронни медии? Дали някой е воден от благородния мотив, че хазартът е вреден за обществото, че дава фалшива надежда на бедните и прави по-богати богатите? Впрочем, къде бяха същите тези мотиви преди няколко години, когато лотарийните игри получиха разрешение за продажби навсякъде?

Е, купувачите на надежда имат още седмица преди талончетата да бъдат прибрани от касите за плащане на битови сметки, супермаркетите, бензиностанциите и лафките... 

 

Вижте още:

Омбудсманът: Минималната пенсия не може да е под линията на бедност

Бедността в числа

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Национална лотария, билети, талони, хазарт, лицензи

StreetInside

“Афера“ – една история за пробуждането

Събота, 10 Август 2019 / Към себе си
Точно, когато не очакваш нищо, съдбата решава да се намеси и да подреди нещата   Историята, която разказва романът „Афера“, може би е отразила в себе си историите на много хора и всеки, малко или много, ще се припознае в нея. Това е история за вълнението, когато откриеш в ли [...]

Диплома на един клик разстояние

Сряда, 14 Юни 2017 / Кариера
Ако дистанционната форма на обучение се въведе по-широко, това ще помогне на много хора, които нямат физическа възможност да посещават висшите училища   Обучението и преподаването са дълбоко засегнати от предизвикателствата на дигиталната ера. Дистанционното образование предоставя на пр [...]