Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Живот без месо

Неделя, 08 Май 2016 / Хранене и Здраве
1505
  • picjumbo.com

 

Седем промени, които ще претърпите, когато спрете да ядете месо 

 

Винаги се е смятало, че ако станете вегетарианец, ще имате недостиг на важни хранителни вещества. Американската диетична асоциация обаче твърди, че правилно планираните вегетариански диети са здравословни, хранително адекватни и могат да осигурят ползи за здравето в превенцията и лечението на някои заболявания.

Проучване от 2013 година показва, че вегетарианците живеят с 20% по-дълго в сравнение с хората, които ядат месо. Тук показваме колко големи промени настъпват с тялото ни, когато спрем да ядем месо.

 

Кожата ви ще започне да свети

 

Предимствата ви от спирането на месото ще бъдат добре видими външно. Според холистичният диетолог Сюзън Тъкър, основател на Green Beat Life, по-големите количества минерали, антиоксидати и фибри, включени в диетите на растителна основа, ще помогнат за детоксикация на организма и ще направят кожата ви сияйна. Растителните диети могат да доведат до изчистване на проблеми с кожата като акне и екзема.

 

Вашето тяло е по-слабо киселинно

 

Тъкър обяснява, че преработените храни и продукти от животински произход, като мляко и сирене, водят до кисела среда в организма. Свръхкиселинността е причина често да усещате симптоми като гадене, умора, главоболие, и замъгленост. Растителните диети са по-алкални, противодействащи на киселинното съдържание и неговите нежелани симптоми. Консумирането на храна, богата на плодове, зеленчуци, бобови растения, и покълнали зърна може да помогне за повишаване на енергията и чистотата на организма.

 

Ще започнете да консумирате правилния вид протеин

 

Често срещано погрешно схващане е, че при прехода от месна към растителна диета тялото ви няма да може да получава протеина, от който се нуждае, за да работи правилно. Специалистът по вътрешни болести д-р Мишел МакМаккен обяснява, че хранещият се с месо, консумира средно с 1,5 пъти по-голямо количество от животински източници, от това, което е необходимо на организма. Излишният протеин се съхранява като мазнини и може да доведе до увеличаване на теглото и по-сериозни проблеми като диабет, сърдечни заболявания и рак.

Протеинът, който получавате от растителната храна, в действителност помага за предотвратяване на редица хронични заболявания. Според Джанис Стрейнджър, автор на Перфектната диета, най-дълго живеещите хора на земята получават 9-10% от общите им калории от протеин. Средният американец сега получава около 15- 20% от общите калории от протеин.

 

Нивата ви на холестерол ще намалеят

 

Подобно  на възпаленията, високите нива на холестерол в кръвта може да доведат до инсулт и сърдечни заболявания. Животинските продукти, като меса и сирена, са с високо съдържание на наситени мазнини, които причиняват висок холестерол и в крайна сметка вредят на сърцето. Според д-р МакМаккен проучванията недвусмислено показват, че тези, които преминават към диета на растителна основа, намаляват холестерола в кръвта си до 35%. Растителните диети са с ниско съдържание на наситени мазнини и високо съдържание на фибри - две характеристики, които водят до намаляване на нивата на холестерол в кръвта.

 

Вероятно ще отслабнете

 

Има много начини за загуба на тегло в резултат на растителната диета. Много хора отслабват в резултат от самото преминаване на протеини от по-нискокалорични източници като тофу и други вегетариански храни.

Скорошно проучване, публикувано в изданието на Академията за хранене и диетика, показва, че участниците, на които е предписана вегетарианска диета, губят средно по 3,5 кг. Ястия, богати на плодове, зеленчуци, боб и ядки, могат да доведат до още по-бърза загуба на тегло.

 

Ще намалите риска от заболявания

 

Едно от най-големите предимства от преминаването към диета на раститечна основа е, че ще намалите възпаленията в тялото си и крайна сметка ще намалите риска от много сериозни заболявания. Според специалиста по вътрешни болести д-р Мишел МакМаккен, тези, които ядат месни и силно преработени храни, имат повишени нива на възпаления в организма. Хроничните възпаления водят до автоимунни заболявания, диабет, инсулти, инфаркти и редица други сериозни усложнения.

Естествено противовъзпалителните растителни диети са пълни пълни с фитонутриенти, като антиоксиданти и фибри. Те обикновено включват по-малко хранителни елементи, които водят до хронични възпаления, каквито са наситените мазнини и токсините.

 

Ще ви е добре, защото пазите природата 

 

Избирайки растителна диета, вие ще имате влияние върху околната среда и дивата природа. Според статия от 2014 година, публикувана в Pacific Standard, животновъдството е най-големият източник на емисии парникови газове. Животновъдната индустрия причинява повече вредни емисии, отколкото всички видове транспорт. Освен това използва голяма част от горите на земята, водата и дивите местообитания. Избирайки растителна храна, вие заемате позиция срещу унищожаването на ресурсите на земята и нейните жители.

 

Ето и една добра цел:

 

"Без добро здраве, е трудно да се радваш на живота. Така че ще се грижа за себе си и моите близки, за да сме винаги здрави“

 

Източник: Lifehack

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

вегетарианство, месо, ползи от растителната диета

StreetBoard

Председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов подаде оставка

Сряда, 09 Януари 2019 / Общество
Тя е била поискана от премиера Борисов заради неуредиците с електронните винетки   Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов подаде оставка, съобщиха от Министерския съвет. Оставката е била поискана от премиера Бойко Борисов на [...]

Григор Димитров стана шампион в Бризбейн

Неделя, 08 Януари 2017 / Българи от ново време
Григор Димитров спечели първата си титла от 2014 г., след като победи световния номер 5 Кей Нишикори във финала на турнира по тенис в Бризбейн.Първата българска ракета в тениса показа отлична игра срещу трети играч от топ 10 в рамките на турнира, като даде надежди на японеца за успех само [...]