Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кафето – приятел или враг

Събота, 17 Юни 2017 / Хранене и Здраве
560
  • unsplash.com

Много проучвания показват, че ползите от горчивата напитка са повече от вредите 

 

Със сигурност сте чували, че кафето е вредно и с него не трябва да се прекалява. Основната причина за това е, че то съдържа кофеин, който пречи на съня. В същото време обаче в кафето има и много полезни вещества – вероятно вече знаете, че то съдържа антиоксиданти и намалява риска от много заболявания.

Ето и някои от съставките в чаша черно кафе:

Витамин В2 (Рибофлавин)

Витамин В5 (пантотенова киселина)

Витамин В1 (Тиамин)

Витамин B3 (ниацин)

Фолат

Манган

Калий

Магнезий

Фосфор.

 

Това, с което кафето наистина “блести” обаче, са антиоксидантите.

Иначе, от всички безалкохолни напитки, кафето е с най-високо съдържание на кофеин - стимулант, който може да подобри функцията на мозъка и да стимулира метаболизма. Кофеинът изпълнява функцията на инхибиторен невротрансмитер (мозъчен хормон), като блокира натрупването на аденозин в мозъка. По този начин кофеинът увеличава активността в мозъка и стимулира освобождаването на други невротрансмитери като норепинефрин (норадреналин) и допамин. Това намалява умората и ни кара да се чувстваме по-концентрирани.

Има многобройни проучвания, които показват, че кофеинът може да доведе до краткосрочно усилване на мозъчната функция, включително подобрено настроение, бързина на реакциите, бдителност и обща когнитивна функция.

Кофеинът може също така да повиши метаболизма (изгарянето на калории) с 3-11%.

Въпреки това, някои от тези ефекти вероятно ще бъдат краткосрочни. Ако пиете кафе всеки ден, тогава ще изградите толерантност към него и ще намалите описаните ефекти.

В същото време обаче кафето може да ви помогне да предпазите мозъка си в напреднала възраст, намалявайки риска от болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Болестта на Алцхаймер е най-често срещаната невродегенеративна болест, водеща причина за деменция. Проучванията показват, че пиещите кафе имат до 65% по-нисък риск от развитие на болестта на Алцхаймер и с 32-60% по-нисък риск от болестта на Паркинсон.

Кафето създава предпоставки за намаляването на риска от диабет тип 2. Диабетът тип 2 се характеризира с повишени нива на кръвната захар, дължащи се на резистентност към ефектите на инсулина. Това е много често заболяване ... то се е увеличило 10 пъти в рамките на няколко десетилетия и сега засяга над 300 милиона души.

Интересно е, че консуматорите на кафе изглежда имат значително намален риск от развитие на това заболяване, като някои проучвания показват, че за пиещите кафе има 23 до 67% по-малка вероятност да станат диабетици.

При пиещите кафе има до 84% по-нисък риск от развитие на цироза, като най-силен е ефектът за тези, които пият 4 или повече чаши на ден. С до 40% по-нисък е и рискът от развитие на рак на черния дроб.

Проучване на Харвард от 2011 година показва, че при хората, които пият повече кафе, рискът от депресия намалява с 20%. Има дори изследвания, които показват, че пиенето на кафе намалява риска от самоубийства с 53%.

 

Вижте още:

Кафето пази от рак 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

кафе, полезни свойства на кафето, кофеин, антиоксиданти

Street of Hope

Заедно в детската градина

Понеделник, 09 Май 2016 / В клас
  В 30 детски градини в страната ще бъдат създадени условия за обучение на деца със специфични потребности     В 30 детски градини в страната ще бъдат създадени условия за обучение на деца със специфични потребности. Това ще стане със средства, набрани в кампанията „За [...]

Когато детето не иска да ни слуша

Вторник, 10 Май 2016 / Родители
  Как да кажем „не“, което да звучи като „да“ - продължение    "Не" е силна дума, която лесно се казва. Детето ще ви чува често да използвате тази дума, както и вие ще я чувате от него. За всеки родител е необходимо да казва “не” на детето [...]