Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Одобриха устройство за лечение на хиперактивност

Петък, 28 Юни 2019 / Гласът на детето
811
  • understood.org

Специалисти обаче смятат, че са нужни още изследвания

 

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) одобри устройство за стимулиране на нервната система за лечение на деца със синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието (СХДВ - ADHD). Това е първият път, когато агенцията одобрява лечение за това разстройство, което не е лекарство.

Много семейства търсят алтернативи за лечение на хиперактивност.  Експерти обаче имат опасения за прилагането на новия метод.

Ето какво мислят д-р Нелсън Дорта и Елизабет Харстад, цитирани от Understood.

Устройството е одобрено в САЩ за лечение за деца на възраст от 7 до 12 години. Устройството също е одобрено в Европа и Канада за лечение на епилепсия и депресия.

 

Как работи?

 

Децата носят устройството, което е с размера на мобилен телефон, докато спят. Свързано е с жица с пластир, който залепва за челото. Устройството генерира нискочестотен електрически импулс. Той стимулира тригеминалния нерв. Ето защо този подход на лечение се нарича тригеминална нервна стимулация (TNS).

TNS повишава активността в ключовите части на мозъка. Тези области "са важни за регулиране на вниманието, емоциите и поведението", се казва в съобщение за пресата за одобряването на устройството.

„Вълнуващо е да имате повече възможности за лечение. Но трябва да сме предпазливи ”, казва Елизабет Харстад. Тя е поведенчески педиатър в Бостънската детска болница и преподавател по педиатрия в Медицинското училище в Харвард.

"Одобрението на FDA не означава непременно, че TNS определено е безопасно и ефективно лечение на СХДВ", казва Харстад. "Резултатите от едно малко клинично изпитване не означават, че новото лечение е готово да се използва широко в клиничната помощ".

 

Какви изследвания са направени?

 

Агенцията цитира клинично проучване, което сравнява симптомите на разстройство с хиперактивност и  дефицит на вниманието на две групи деца: тези, които използват устройството, и тези, които използват плацебо. Това проучване показа, че симптомите са се подобрили повече при децата, използващи активни устройства, отколкото при децата, използващи фалшиви.

Децата понасят добре лечението. Най-често съобщаваните нежелани реакции са сънливост, желание да се яде повече и проблеми със съня.

Проучването е проектирано така, че семействата и клиницистите да не знаят кои деца имат активни устройства и кои деца имат плацебо. Този подход не позволява убежденията на хората да повлияят на резултатите.

Според Дорта обаче проучването има някои недостатъци. Той е педиатричен невропсихолог в Ню Йорк и асистент в колежа на лекари и хирурзи на Колумбийския университет.

 

Ето някои от притесненията му относно клиничното изпитване:

- Проучването не е много голямо. С общо 62 деца, 32 използвани активни устройства и 30 използвани фалшиви.

- Децата са наблюдавани само за четири седмици на нощно лечение и една седмица без лечение.

- Производителят на устройството - NeuroSigma - има връзки с двама от съавторите на изследването. Един от тях е главният лекар на NeuroSigma.

 „Искам устройството да се изучава от други екипи, които нямат никакви връзки с компанията. Искам тези други изследователи да потвърдят, че устройството е безопасно и ефективно, преди да предложа това лечение“, казва Дорта.

 

Какво друго трябва да знаят семействата?

 

Устройството е достъпно само по лекарско предписание. Според FDA устройството не трябва да се използва:

- Близо до мобилен телефон, защото сигналите на телефона могат да прекъснат терапията.

- От деца с пейсмейкъри или инсулинови помпи

- От деца, които в момента приемат лекарства за СХДВ.

Устройството е изследвано само като "монотерапия" за СХДВ. Това означава, че е използвано само по себе си - не в комбинация с друго лечение.

Но какво да кажем за децата с това разстройство, които също трябва да бъдат лекувани за други здравословни проблеми? Харстад отбелязва, че СХДВ често се появява при състояния като депресия и аутизъм. „Резултатите от изследването трябва да бъдат възпроизведени в по-големи, по-разнообразни извадки от деца“, казва тя.

Дорта е на същото мнение. "Като цяло FDA не изисква толкова данни, за да одобри устройство, колкото да одобри лекарството", казва той. „Това ново лечение все още е много експериментално. Необходими са повече изследвания за безопасността и ползите от използването на TNS за лечение на СХДВ“, смята специалистът.

 

Вижте още:

В обувките на хиперактивното дете

Разликата между гневен изблик и нервен срив

Какво е да си майка на хиперактивно дете?

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

СХДВ, хиперактивност, дефицит на вниманието, обучителни затруднения, лечение, деца, родители

Street of Art

Косата тази есен: Плитки, къдрици и разплетени снопчета

Сряда, 27 Септември 2017 / Стил
  Тази есен модата при прическите изглежда са събрани от всички стилове, които познаваме.   Вечната плитка   Ако можете да плетете плитка, просто разделете косата сплетете 2-3 плитки и ги съединете небрежно в една. Получавате визия на небрежна елегантност, която ще ви послу [...]

Lord Bishop Rocks ще пеят отново в София през септември

Неделя, 16 Юли 2017 / Под прожектора
  Сензационната американска рок банда Lord Bishop Rocks се завръща за концерт в София, съобщиха от Icreative Events. Lord Bishop Rocks са сензационно явление от Ню Йорк. Създадената през далечната 1999г. група, продължава да предизвиква и най-големите фенове на рокендрола със звук, в кой [...]