Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Одобриха устройство за лечение на хиперактивност

Петък, 28 Юни 2019 / Гласът на детето
1191
  • understood.org

Специалисти обаче смятат, че са нужни още изследвания

 

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) одобри устройство за стимулиране на нервната система за лечение на деца със синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието (СХДВ - ADHD). Това е първият път, когато агенцията одобрява лечение за това разстройство, което не е лекарство.

Много семейства търсят алтернативи за лечение на хиперактивност.  Експерти обаче имат опасения за прилагането на новия метод.

Ето какво мислят д-р Нелсън Дорта и Елизабет Харстад, цитирани от Understood.

Устройството е одобрено в САЩ за лечение за деца на възраст от 7 до 12 години. Устройството също е одобрено в Европа и Канада за лечение на епилепсия и депресия.

 

Как работи?

 

Децата носят устройството, което е с размера на мобилен телефон, докато спят. Свързано е с жица с пластир, който залепва за челото. Устройството генерира нискочестотен електрически импулс. Той стимулира тригеминалния нерв. Ето защо този подход на лечение се нарича тригеминална нервна стимулация (TNS).

TNS повишава активността в ключовите части на мозъка. Тези области "са важни за регулиране на вниманието, емоциите и поведението", се казва в съобщение за пресата за одобряването на устройството.

„Вълнуващо е да имате повече възможности за лечение. Но трябва да сме предпазливи ”, казва Елизабет Харстад. Тя е поведенчески педиатър в Бостънската детска болница и преподавател по педиатрия в Медицинското училище в Харвард.

"Одобрението на FDA не означава непременно, че TNS определено е безопасно и ефективно лечение на СХДВ", казва Харстад. "Резултатите от едно малко клинично изпитване не означават, че новото лечение е готово да се използва широко в клиничната помощ".

 

Какви изследвания са направени?

 

Агенцията цитира клинично проучване, което сравнява симптомите на разстройство с хиперактивност и  дефицит на вниманието на две групи деца: тези, които използват устройството, и тези, които използват плацебо. Това проучване показа, че симптомите са се подобрили повече при децата, използващи активни устройства, отколкото при децата, използващи фалшиви.

Децата понасят добре лечението. Най-често съобщаваните нежелани реакции са сънливост, желание да се яде повече и проблеми със съня.

Проучването е проектирано така, че семействата и клиницистите да не знаят кои деца имат активни устройства и кои деца имат плацебо. Този подход не позволява убежденията на хората да повлияят на резултатите.

Според Дорта обаче проучването има някои недостатъци. Той е педиатричен невропсихолог в Ню Йорк и асистент в колежа на лекари и хирурзи на Колумбийския университет.

 

Ето някои от притесненията му относно клиничното изпитване:

- Проучването не е много голямо. С общо 62 деца, 32 използвани активни устройства и 30 използвани фалшиви.

- Децата са наблюдавани само за четири седмици на нощно лечение и една седмица без лечение.

- Производителят на устройството - NeuroSigma - има връзки с двама от съавторите на изследването. Един от тях е главният лекар на NeuroSigma.

 „Искам устройството да се изучава от други екипи, които нямат никакви връзки с компанията. Искам тези други изследователи да потвърдят, че устройството е безопасно и ефективно, преди да предложа това лечение“, казва Дорта.

 

Какво друго трябва да знаят семействата?

 

Устройството е достъпно само по лекарско предписание. Според FDA устройството не трябва да се използва:

- Близо до мобилен телефон, защото сигналите на телефона могат да прекъснат терапията.

- От деца с пейсмейкъри или инсулинови помпи

- От деца, които в момента приемат лекарства за СХДВ.

Устройството е изследвано само като "монотерапия" за СХДВ. Това означава, че е използвано само по себе си - не в комбинация с друго лечение.

Но какво да кажем за децата с това разстройство, които също трябва да бъдат лекувани за други здравословни проблеми? Харстад отбелязва, че СХДВ често се появява при състояния като депресия и аутизъм. „Резултатите от изследването трябва да бъдат възпроизведени в по-големи, по-разнообразни извадки от деца“, казва тя.

Дорта е на същото мнение. "Като цяло FDA не изисква толкова данни, за да одобри устройство, колкото да одобри лекарството", казва той. „Това ново лечение все още е много експериментално. Необходими са повече изследвания за безопасността и ползите от използването на TNS за лечение на СХДВ“, смята специалистът.

 

Вижте още:

В обувките на хиперактивното дете

Разликата между гневен изблик и нервен срив

Какво е да си майка на хиперактивно дете?

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

СХДВ, хиперактивност, дефицит на вниманието, обучителни затруднения, лечение, деца, родители

StreetInside

Психическа защита от агресия

Понеделник, 23 Май 2016 / На предела
  Техники за отбрана от психически атаки и енергийни вампири     Много често енергията ни се разрушава от враждебната енергия на някой друг. Ако сте сигурни, че някой източва енергията ви или ви въздейства разрушително чрез агресията си, тук ще намерите няколко метода за пс [...]

Какво отключва тревожността и паническите атаки?

Неделя, 01 Септември 2019 / Към себе си
  Тревожността и паническите атаки се отключват, когато човек влезе в конфликт със самия себе си. Това е конфликт на съзнателно и на подсъзнателно ниво. В такъв конфликт нашите цели, нужди и желания на съзнателно ниво са влезли в конфликт с нашите цели, нужди и желания на подсъзнателно [...]