Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как да пазим децата от слънцето

Вторник, 03 Юли 2018 / Хранене и Здраве
501
  • unsplash.com

Проучване на dm България показва, че повечето хора не знаят основни правила за защита от опасните ултравиолетови лъчи

 

 

Хората са все по-информирани за значението на слънцезащитата, но не спазват основните правила за неутрализиране на влиянието на UV лъчите. Това е и една от причините през последните години да се наблюдава ръст на заболяванията на кожата, свързани със слънцето. Най-честите грешки, които се допускат са неправилни избор и употреба на слънцезащитни продукти, прекомерно излагане на слънце и неподходящо облекло през горещите дни. Това показва проучване на най-голямата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас, dm България, която стартира кампанията „Слънчеви деца“ в помощ на родителите. Проучването разглежда практиката на 7 български топ дерматолози. Те препоръчват да се нанасят 2 мг слънцезащитен продукт на всеки квадратен сантиметър кожа.

Според д-р Айлин Шеф, специалист по клинична и естетична дерматология, родителите обикновено не използват достатъчно количество слънцезащитен крем, за да покрият всички области, които са подложени на действието на ултравиолетовите лъчи. Един от най-изтъкнатите дерматолози в България, доц. Кирил Праматаров от болница „Лозенец“, казва, че за да се постигне степента на защита, указана чрез слънцезащитния фактор, е необходимо да се нанасят 2 мг препарат на квадратен сантиметър. Това е около 36 грама или 6 пълни чаени лъжички за тялото на възрастен човек. Той споделя, че проучване на Българско дерматологично дружество (БДД) показва, че българите обикновено използват около половината от това количество.

Освен това много хора не използват слънцезащитни продукти в облачни дни, което също е грешка. През облаците преминават до 80% от UV лъчите и затова фотозащитата не трябва да се пренебрегва в мрачно време.

Не трябва да се забравя и, че защитата трябва да се подновява на всеки 2-3 часа и след всяко излизане от водата. Дори и да е указано, че кремът или лосионът са водоустойчиви, част от тях се отмива при къпане в морето или басейна, а друга остава по кърпата след подсушаване.

Практиката на д-р Шеф показва, че много родители не подновяват достатъчно често фотозащитния крем, разчитайки, че продуктът е с дълготрайно действие или водоустойчив.

 

За децата трябва да се купуват

продукти с фактор 50+

 

Детската кожа е особено чувствителна към слънчевите лъчи и затова е необходимо да ѝ се осигури безкомпромисна защита. Ето защо участниците в проучването препоръчват за деца да се използват кремове и лосиони с фактор 50+. Освен това е добре да се ползват кремове и лосиони. Все по-популярните спрейове са удобни за нанасяне, но не осигуряват необходимата плътност на покритието. Затова те са по-подходящи за възрастните.

 

Децата трябва да са на плажа

до 11 и след 17 часа

 

Според участниците в проучването на dm, една от най-често срещаните грешки на родителите е, че разчитайки на слънцезащитните продукти, оставят децата прекалено дълго да играят навън и забравят, че слънцето е опасно не само на плажа, но и в парка и при игри около блока.

 

Затова трябва да се спазва златното правило децата да са изложени на слънце преди 11 и след 17 часа, казват дерматолозите. Дори и тогава, е важно да са на сянка под чадър или тента, особено в най-горещите дни през юли и август. Друго задължително правило е децата до две години въобще да не се излагат директно на слънце, дори и със слънцезащитен крем, съветват от БДД.

 

Шапка и слънчеви очила

са задължителни

 

Правилният избор на облекло за лятото е от ключово значение за предпазване на детската кожа. Д-р Шеф, която е един от най-добрите специалисти по детска дерматология у нас, казва, че децата трябва да са със слънчеви очила, шапка и широки дрехи от естествени материи. Добре е родителите да имат и резервни дрехи, които да слагат на децата, ако блузката им се намокри при игра на плажа. Причината е, че мокрите дрешки полепват по тялото и не позволяват на кожата да диша.

 

Отстъпка от 20%

за слънцезащитни продукти 

 

За да помогне на родителите да предпазят децата си и себе си през лятото, dm България стартира за шеста поредна година кампанията „Слънчеви деца“. В рамките на инициативата, до 18 юли 2018 г. във всички 72 магазина на веригата в 25 града слънцезащитните продукти ще бъдат с 20% намаление. То важи както за харесваната собствена марка на компанията SUNDANCE, така и за останалите български и международни брандове.

 

В първия етап на кампанията, компанията е осигурила шатри за 15 детски градини в страната. Така над 3 000 деца могат да играят и да се забавляват на сянка и родителите ще бъдат спокойни, че те са защитени докато дойде време за лятната ваканция.

 

Подкрепа за фондация

„Живот със Синдром на Даун“

 

В рамките на кампанията „Слънчеви деца“ dm България стартира и дарителска акция във всички свои магазини. При покупка на слънцезащитни продукти от dm марката SUNDANCE в периода от 01.05. до 31.08.2018г. 0,10 лв. от стойността на продукта ще бъдат дарени в полза на дейността на фондация "Живот със Синдром на Даун". Така ще бъде подпомогната целта на фондацията да промени общественото мнение и нагласи към хората със Синдром на Даун. През 2016г. и 2017г. чрез поредица от забавни и информативни видеоклипове посланията на фондацията достигнаха до над 3 000 000 души, Последните им проекти са свързани директно с помагане в развитието на децата със Синдром на Даун.

Всички ние като родители сме посветени на това да защитаваме децата си и да им осигурим незабравими преживявания и забавления през лятото. Ето защо чрез нашата инициатива искаме да помогнем на хората да научат повече за слънцезащитата и ваканцията да не бъде помрачена от изгаряния и други кожни проблеми предизвикани от слънцето. За нас това е важна част от политиката ни да поставяме човека в центъра на нашата дейност и затова подкрепяме важни социални инициативи и да помагаме на хората да направят добър и информиран избор при покупката на слънцезащитни продукти“, казва Георги Търнев, управител на dm България.

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

слънце, ултравиолетови лъчи, Слънчеви деца, dm България, кожа, защита

StreetView

Лондон е най-влиятелният град в Европа

Неделя, 25 Март 2018 / Места
По критериите за условия на работниците английските градове се представят зле, но не е така за работодателите   За втора поредна година Лондон оглавява класацията на най-влиятелните градове в Европа, следван от Париж, Мадрид, Москва и Бирмингам. Класацията на най-влиятелните градове, по [...]

Панагюрище – духът на Априлското въстание

Вторник, 10 Юли 2018 / Места
В последните години градът се развива и като дестинация за различен туризъм   В последните години градът на Райна Княгиня се развива не само като исторически център, който пази в сърцето си от най-светите периоди от българската история. А и като място, на което разходката се съчетава с [...]