Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Разработват кръвен тест за ранно откриване на рак

Петък, 19 Януари 2018 / Хранене и Здраве
283
  • digitaltrends.com

Учените се приближават все повече към една от най-големите цели на медицината - универсален кръвен тест за рак, съобщи БНР. Екип в университета "Джонс Хопкинс" е изпробвал метод, който открива осем общи форми на заболяването. Изследователите се надяват да създадат годишен тест, предназначен за ранно откриване на рака.

Туморите отделят малки частици от тяхната мутирала ДНК и протеините, които произвеждат, в кръвния поток. Тестът за откриване на рак търси мутации в 16 гена, които обикновено се появяват при болестта и осем протеина, които често се отделят. Приложен е на 1005 пациенти с рак на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса, хранопровода, дебелото черво, белия дроб или гърдата, при които туморът все още не се е разпространил към други тъкани. Тестът е установил 70 процента от туморите.

Доктор Кристиан Томасети от "Джонс Хопкис" заяви, че тази област на ранното откриване е критична и резултатите са много вълнуващи. Професор Ричард Мърей, директор на Института за изследване на рака в Манчестър, обясни, че когато пациентите усетят някакви симптоми, то тогава болестта вече е започнала да се разпространява. „Идеята на кръвния тест е да можете да продължите живота си. Ще можете да отидете в аптеката или при личния си лекар и да направите кръвен тест, може би дори всяка година. Така те ще могат да откриват рака много по-рано. За туморите на панкреаса и яйчниците ранното откриване в момента е невъзможно. Ако го откриваме по-рано, ще можем да спасяваме човешки животи“, казва проф. Мърей.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

рак, кръвен тест, изследване

StreetView

Версайският дворец чака пратка, закъсняла с над 3 века

Понеделник, 25 Февуари 2019 / Места
Мраморен блок, предназначен за параклиса, ще бъде доставен по Сена    Блок от червен мрамор, който е бил поръчан преди 350 години, ще бъде доставен по река Сена във Версайския дворец, съобщава РИА Новости. Закъснялата пратка се очаква през 2024 година.Камъкът е бил изгубен през&nbs [...]

Най-дългият мост в света свърза Хонконг и Макао

Сряда, 24 Октомври 2018 / Места
Съоръжението е с дължина от 55 км и се очаква да донесе икономическо оживление   Девет години след първата копка в Китай беше открит най-дългият мост в света. Съоръжението е с дължина от 55 км и свързва Хонконг и Макао. Проектът е на стойност 20 млрд. долара. Съоръжението е уникално и [...]