
Приемът на пробиотици по време на бременност влияе по същия начин
Една капсула рибено масло на ден през бременността и по време на първите месеци от кърменето може да намали риска за бебето от хранителни алергии, предполагат учени, цитирани от ВВС. Употребата на Омега-3 от майката е довела до намаляване на риска от алегии от яйца до едногодишна възраст с 30%, показва голям анализ на проучвания от Империал Колидж в Лондон.
Експертите посочват, че са нужни по-големи проучвания, за да се проследи за по-дълго ефектът при децата. Но проучването е потвърдило, че диетата по време на бременност може да засегне развитието на алергии в ранен етап от живота.
Едно от 20 деца в Обединеното кралство страда от хранителни алергии от ядки, яйца, мляко или пшеница и проблемът се разраства.
Този вид алергии е причинен заради неправилното функциониране на имунната система и от прекалено реагиране на тези безвредни храни, което води до симптоми като обриви, подуване, повръщане и хрипове.
Д-р Робърт Бойл, водещ автор на проучването от Департамента по медицина в Империал Колидж, Лондон посочва, че пробиотиците и рибеното масло могат да намалят риска от развитие на хранителна алергия при децата и би трябвало тези открития да се вземат предвид, когато се обновяват напътствията за бременни.
Добавките съдържат Омега-3 мастни киселини, които също присъстват и в мазната риба. Съветът на специалистите е бременната жена да консумира не повече от две порции мазна риба седмично поради нивата на живака в някои риби и да избягва месо от акула и риба меч.
Учените наблюдавали 19 проучвания от рибено масло, вземано по време на бременност, включващо 15 000 души и установили, че намаляването на риска от алергия от яйца се равнява на 31 по-малко случаи на алергия към 1 000 деца.
Изследователите също са наблюдавали и ефектите от прием на пробиотик, взиман по време на бременност и открили, че рискът от развитие на екзема при деца от 1 до 3 години, намалява с 22%.
„По-категорични отговори за възможната роля на пробиотиците и рибеното масло в превенцията на детски алергии може да има само от по-големи проучвания, които да проследят децата и в училищна възраст“, казва Сеиф Шахийн, професор по епидемиологията на дихателната система в Университета на Queen Mary в Лондон.