
Смокините – имаме щастието да им се радваме за кратко през годината, но точно затова са един от най-любимите и вкусни плодове.
Смокините обаче са и много полезни, защото имат високо съдържание на витамини и минерали.
Количеството на фибри е 3% (в което преобладават водно-разтворимите пектини, но се съдържат и водно-неразтворими целулози), на белтъци - 1%, на органични киселини - 0,2-0,4%, минерали - калий, калций,магнезий, фосфор, сяра, манган; желязо, мед, селен, витамини - С, В1, В2, В6, РР, бета-каротен, витамин Е. Сушените са с по-концентриран състав.
Затова тези плодове са особено полезни за хора със сърдечни заболявания и отоци, за хора, страдащи от анемия и диабетици. Ензимите, които се съдържат в състава на смокиновите плодчета, намаляват съсирването на кръвта и намаляват риска от съдови тромбози.
Изследвания, проведени в университета Инсбрук в Австрия, показват, че смокините узряват почти до точка на разваляне, като това увеличава антиоксидантните им свойства.
Този вкусен плод е най-богатият на фибри и помага за понижаване на холестерола и нормализиране на кръвната захар при диабет тип 2. Пектините свързват йоните на тежките метали (олово, кадмий, живак, стронций и др.) и изчистват организма.
Неразтворимите фибри (целулоза, хемицелулоза и лигнини) в състава на смокинята пък предпазват от злокачествени заболявания на дебелото черво. Резултатите от проучване, включващо близо 52 хиляди жени в пременопауза показват намаление на риска от рак на гърдата с 34% при тези, които често ядат смокини.
Българската народна медицина използва листата на смокинята, като противогъбично лекарство, при затруднено дишане, кашлица и стомашно чревни болки. Ползва се и като отвара срещу главоболие и зъбобол.