Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Казуо Ишигуро получи нобелова награда за литература

Петък, 06 Октомври 2017 / Под прожектора
750
  • Казуо Ишигуро

Английският писател от японски произход Казуо Ишигуро е носителят на Нобеловата награда за литература за 2017 г.

От Нобеловия комитет съобщиха, че "наградата се присъжда на Казуо Ишигуро, който разкрива в романите си с огромна емоционална сила бездната под нашето илюзорно чувство за връзка със света".

„Това е огромна чест, най-вече защото означава, че аз вървя по стъпките на най-големите автори, живели някога“, каза той пред Би Би Си.

По думите му в момента светът се намира в един особено несигурен момент, изразявайки надежда, че Нобеловите награди ще бъдат сила за позитивна промяна.

Неговите издатели от „Faber & Faber“ написаха в Туитър, че са особено развълнувани от спечелването на отличието.

На български негови книги са издавани от "Рива" и "Колибри" - "Остатъкът от деня", "Когато бяхме сираци", "Никога не ме оставяй". Преди 1989 г. на български са преведени "Още веднъж в Нагасаки" и "Художник на изменчивия свят".

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Казуо Ишигуро, нобелова награда, литература

StreetBoard

Градовете променят климата

Неделя, 22 Юли 2018 / Общество
Презастрояването и все по-малкото зелени пространства в големите градове допринасят за парниковият ефект   Горещината, която се излъчва от сградите в големите градове има пряко отношение към климатичните промени. Според американско проучване, презастрояването и все по-малкото зелени пло [...]

Отдели минута, спаси живот

Неделя, 10 Септември 2017 / Общество
Това е тазгодишното мото на Световния ден за превенция на самоубийствата     Световният ден за превенция на самоубийствата – 10 септември се отбелязва за 13-та поредна година. Посланието е всеки човек да прояви чувствителност към свои близки хора, които са потенциално застр [...]