Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

СХДВ: Как да се владеем и да правим най-доброто за детето си?

Неделя, 31 Октомври 2021 / Родители
414
  • unsplash.com

Търсете положителните страни на детето и решавайте заедно затрудненията

 

Родителството е една от най-удовлетворяващите и същевременно най-трудните житейски мисии. При родителите на деца със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност предизвикателствата са още по-големи. Но има и един друг принцип, който се отнася за всяко едно нещо, включително и за родителството. Той гласи: „Колкото повече вложиш от себе си в дадено нещо, толкова по-хубав е резултатът.“ Това, което има ключово значение, са вниманието и времето, които родителите влагат в опознаването на детето си, в откриването на причините за неговите затруднения, в търсенето на решения и създаването на пълноценни и радостни моменти в общуването с него.

Изисква се огромно търпение, когато за пореден път детето не се справи със задачите в училище заради липсата на фокус, покаже съпротива срещу четенето или постоянно забравя домашната си работа. В тези ситуации родителите е нужно да си напомнят, че детето не избира съзнателно да има такива затруднения и че това са неща, които създават негативни емоции и в него.

И все пак, като родители на дете със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, често се сблъсквате с огромното предизвикателство да овладеете собствените си емоции, за да не реагирате по нараняващ детето ви начин.

Как може да се справите по-добре с тези трудни моменти?

 

Първо, признайте емоциите си

 

Нормално е да се чувствате фрустрирани от това, че детето ви има тези затруднения, които не са лесни за разрешаване. Изпитайте емпатия към себе си. Дайте си признание за това, че полагате толкова много усилия да се информирате и сте станали експерти в тази област в желанието си да откриете най-добрите начини, по които да помогнете на детето си.

 

Забелязвайте уникалността на детето си

 

Лесно е да се отдадете само на фрустрацията от факта, че детето ви е различно от връстниците му. Но разликите не са само негативни.

Обърнете внимание на силните му страни. Показва ли креативност в някаква област? Има ли музикален талант? Намира ли добри решения на практически въпроси? Кои са положителните му качества?

Помогнете му да развива силните си страни, за да подсилите усещането му за успех и добра самооценка.

 

Подходът на напътстването

 

Подходът на напътстването би бил особено полезен. Когато осъзнавате, че поведенческите и учебните затруднения на детето идват от нещо, което то не е избрало съзнателно, тогава методът с наказанията няма да изглежда подходящ за постигане на промяна.

Валидирайте чувствата на детето си – слушайте, показвайте истински интерес към това, което го вълнува. Избягвайте да го съдите. По-добре показвайте на детето какво е поведението му като използвате техниката на огледалото. Тази техника за отразяване и при деца с аутизъм, но се прилага успешно и при Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Възприемайте себе си много повече като ментор и треньор на детето си, който мотивира и напътства, отколкото като някой, който налага наказания.

 

Източник: neuro-therapy.eu

 

Вижте още:

Как работи мозъкът на хиперактивните деца и аутистите?

Разликата между гневен изблик и нервен срив

Какво е да си майка на хиперактивно дете?

В обувките на хиперактивното дете

Биохимичният подход при Синдрома на хиперактивност и дефицит на вниманието

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

родители, деца, възпитание, образование, СХДВ, хиперактивност, СОП

StreetInside

Физиката зад Акашовите записи и стреса върху менталното тяло

Понеделник, 18 Април 2016 / На предела
  Каква е нашата памет и може ли науката да помогне да обясним как работи? Какво трябва да правим с езотеричния термин „акашови записи“ и има ли начин да се отървем от негативното подсъзнателно контролиране на стреса? Според Оксфордския онлайн речник нашата памет е сбор от вс [...]

Сбогом, Слънце: Кога и как ще настъпи краят на Земята?

Събота, 12 Октомври 2019 / На предела
Учените правят мрачни прогнози за бъдещето на нашия свят    Първо се очаква Слънцето да нарасне до размера на червен гигант и да изгори всички планети. Когато от тях са останали само въглени, червеният гигант ще започне да се охлажда и ще се свие до размерите на бяло джудже. Това щ [...]