Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Биохимичният подход при Синдрома на хиперактивност и дефицит на вниманието

Събота, 18 Ноември 2017 / Хранене и Здраве
422
  • pixabay.com

 

Какви са алтернативите на лекарствата за повлияване на това състояние, според данните събрани в последните години?

 

 

Синдромът на хиперактивност и дефицит на вниманието е едно от най-честите нарушения в детската възраст. В различните държави се отчита честота на синдрома между 5 и 10 %. Децата в това състояние имат проблеми с вниманието и концентрацията. Те изпитват трудности да самоконтролират поведението си и са свръхактивни. При някои се наблюдава само хиперактивност, при други може да има само дефицит на вниманието. Има и деца, с комбинирано разстройство, при които са съчетани по различен начин и в различна степен симптоми и на двете състояния. Тези симптоми пречат на обучението на децата, а често създават и конфликтни ситуации в училище. При някои хора състоянието продължава да ги съпътства и в зрелия живот и създава проблеми на работното им място и в ежедневието. Съвременната медицина предлага няколко медикамента за подобряване на състоянието, но те не са ефективни при всички пациенти, а нежеланите лекарствени реакции са много и често са тежки. Какви са алтернативите на лекарствата за повлияване на това състояние, според данните събрани в последните години?

Омега–3 мастни киселини: Множество проучвания показват (виж. секция „Източници” след статията), че индивидите засегнати от синдрома на хиперактивност и дефицит на вниманието имат по-ниски нива на омега–3 мастни киселини (EPA и DHA) в организма си, както и че съотношението омега-6/омега-3 мастни киселини в тези хора е по-високо от нормалното. Други проучвания показват подобряване на състоянието на децата след допълнителен прием на омега-3 мастни киселини (рибено масло). Приемът на рибено масло трябва да бъде продължителен – обикновено ефективността е видима след 3 месечен прием на сравнително високи дози омега – 3 мастни киселини. Рибеното масло трябва да бъде пречистено от замърсителите на Океана, а дали е така се вижда в анализ сертификата, който може да бъде предоставен от продавача или производителя. В маслото не трябва да бъдат добавени витамини, за да се избегне риска от предозирането им при продължителния прием. В рибеното масло не трябва да бъдат добавени и други масла. Често в него се добавят масла, съдържащи омега-6 мастни киселини. Добавянето на омега–6 мастни киселини в рибеното масло е лишено от всякаква логика, тъй като съвременната диета е пребогата на омега-6 мастни киселини, а в организма на деца със синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието омега-6 мастните киселини са в повече, както бе казано по-горе в статията. Нашето предложение за масло, което отговаря на всички описани критерии е Норвежко Рибено Масло. То е и единственото масло в Света, което е проучвано при деца с проблем в развитието и ефективността му е категорично доказана.

Цинк: Цинкът е основен микроелемент в живите същества. Хората набавят необходимия им цинк чрез храната, като около 38% от цинка, който се съдържа в нея се резорбира в кръвта. Дефицитът на цинк е често срещан сред хората ментални и поведенчески проблеми. Установено е, че голяма част от децата със синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието имат някаква степен на цинков дефицит – от гранични стойности до тежък дефицит. Нивото на цинк в кръвта може да бъде изследвано, но правилното вземане и обработване на кръвта е от изключителна важност. Ако това условие не бъде изпълнено, лъжливо високите стойности на цинк в резултатите от кръвната проба са чести, поради външното й замърсяване. В България има лаборатории, които са специализирани в изследването на метали и техните резултати обикновено са точни. Не е препоръчително да се приема повече от 7-10 мг цинк дневно продължително време, ако преди това не е изследвано нивото на цинка в кръвта. Обикновено оптималната стойност на цинка в кръвта е 15 μmol/l. От друга страна няколко проучвания показват подобряване на състоянието на децата със синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието след прием на цинк (виж. секция „Източници” след статията). Нашето предложение на качествен цинк е Нутрисорб Течен Цинк с аскорбат. Продуктът е произведен от английската фирма BioCare. За производството на продуктите на BioCare се използват висококачествени суровини, а добавянето на подсладители, оцветители и ароматизатори се избягва, където е възможно. Това прави хранителните добавки подходящи за чувствителни хора.

Гинко билоба – действието и ефективността на гинко билоба са добре познати на всички. Няколко проучвания показаха подобряване на състоянието на децата със синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието при прием на малки дози гинко билоба. В проучванията децата са приемали между 80 и 250 мг гинко билоба с много добър ефект по отношение на концентрацията и вниманието. Важно е да се използва наистина качествен продукт, за да е сигурно, че децата получават необходимата доза гинко.

Комбинацията от тези три добавки е възможна и би довела до още по-бърз и осезаем ефект. Не бива да се забравя, че при добра поносимост и липса на нежелани реакции добавките трябва да се приемат поне 3 месеца, за да имат очаквания ефект.

д-р Милена Коцева
homeostaza.bg

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

хиперактивност, дефицит на вниманието, рибено масло, цинк

StreetInside

Различните поколения „духовни воини”

Понеделник, 30 Януари 2017 / На предела
Индиго хора се раждат много години преди да се заговори за особеностите на тези деца, но всяка следваща генерация е по-съвършена   Индиго децата са различни от останалите, често имат проблеми в общуването и ги обединява задачата да помогнат в духовното пробуждане на света.  Това е [...]

Хора на лъжата

Вторник, 27 Септември 2016 / Към себе си
Осем знака за фалшиво любезните хора, от които да стоим настрана     Колко често ви се случва да се разочаровате от хората около себе си? Много хора разпознават успешно престорено милото поведение, но сред нас има такива майстори на манипулациите, че се случва и да се объркаме. За [...]