Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Бистришкият водопад

Събота, 24 Март 2018 / Места
1322
  • Albena Volta, Facebook
  • Albena Volta, Facebook
1 / 4

Водопадът над дупнишкото село Бистрица е един от най-красивите в България

 

Пролетта закъснява, но съвсем скоро слънцето отново ще се завърне, така че да започваме с плановете за разходки. Бистришкият водопад, познат сред местните и като Самоковището, е едно от местата, които горещо ви препоръчваме да включите в картата си от интересни природни обекти за тази година. Хората от района го наричат Перления водопад заради чистите като перли води и невероятните рилски гледки.

Като влезете в Дупница (откъм София) пропускате отбивката в ляво за Паничище и Седемте рилски езера и хващате следващата голяма отбивка в ляво за парк Рила. Шосето минава покрай едноименния дупнишки квартал Бистрица, подминава го и на следващото кръгово кръстовище вече има и указателна стрелка за село Бистрица – на първия изход от кръговото кръстовище. От това кръгово кръстовище до село Дупница не е много път – 2-3 километра. Селото се вижда в далечината, точно в подножието на рилските хълмове.

Ако решите, може да запазите стая в селото - има много семейни вили, които предлагат домашен уют и домашна храна. В селото няма табели за екопътеката и водопада, но добър ориентир е църквата. Вляво от нея ще видите паркинг, продължавате направо и ще видите екопътеката. Черният коларски път криволичи край красивата Бистришка река, а пред вас се открива табела с предстоящия маршрут. По пътя нагоре има заслони и пейки за почивка, които предлагат красиви гледки.

 

 

Пътят от селото до водопада отнема два часа. А горе ви чакат невероятни гледки – водата пада от 35-40 метра и се разлива на множество падове. Има мостче, което ви води до горната част на водопада, откъдето също се открива красива панорама.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Бистришки водопад, Самоковището, село Бистрица, Дупница, водопад, природа, екопътека

Street of Hope

Училищата ще могат да въвеждат нови учебни предмети

Сряда, 01 Юни 2016 / В клас
  Ще има и иновативни учебни заведения, но засега без допълнителни пари     Дългоочакваното модернизиране на училищното образование изглежда на една крачка разстояние. МОН е на път от догодина да даде свобода на всяко българско училище да въведе нови методи на преподаване, н [...]

Дистанционното обучение: Колко часа работят учителите?

Четвъртък, 02 Април 2020 / В клас
Според проучване сред 2500 педагози 46% от учителите са преподавали онлайн още в началото на изолацията   Между 10 и 12 часа е работният ден на учителите след въвеждането на онлайн обучението. Това показва проучване на Синдикат „Образование“ сред 2500 учители и директори от [...]