Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Бистришкият водопад

Събота, 24 Март 2018 / Места
701
  • Albena Volta, Facebook
  • Albena Volta, Facebook
1 / 4

Водопадът над дупнишкото село Бистрица е един от най-красивите в България

 

Пролетта закъснява, но съвсем скоро слънцето отново ще се завърне, така че да започваме с плановете за разходки. Бистришкият водопад, познат сред местните и като Самоковището, е едно от местата, които горещо ви препоръчваме да включите в картата си от интересни природни обекти за тази година. Хората от района го наричат Перления водопад заради чистите като перли води и невероятните рилски гледки.

Като влезете в Дупница (откъм София) пропускате отбивката в ляво за Паничище и Седемте рилски езера и хващате следващата голяма отбивка в ляво за парк Рила. Шосето минава покрай едноименния дупнишки квартал Бистрица, подминава го и на следващото кръгово кръстовище вече има и указателна стрелка за село Бистрица – на първия изход от кръговото кръстовище. От това кръгово кръстовище до село Дупница не е много път – 2-3 километра. Селото се вижда в далечината, точно в подножието на рилските хълмове.

Ако решите, може да запазите стая в селото - има много семейни вили, които предлагат домашен уют и домашна храна. В селото няма табели за екопътеката и водопада, но добър ориентир е църквата. Вляво от нея ще видите паркинг, продължавате направо и ще видите екопътеката. Черният коларски път криволичи край красивата Бистришка река, а пред вас се открива табела с предстоящия маршрут. По пътя нагоре има заслони и пейки за почивка, които предлагат красиви гледки.

 

 

Пътят от селото до водопада отнема два часа. А горе ви чакат невероятни гледки – водата пада от 35-40 метра и се разлива на множество падове. Има мостче, което ви води до горната част на водопада, откъдето също се открива красива панорама.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Бистришки водопад, Самоковището, село Бистрица, Дупница, водопад, природа, екопътека

StreetInside

Каква би трябвало да е истинската ни цел, за да постигнем реален успех?

Събота, 12 Септември 2020 / Кариера
Целта на личностното и бизнес израстване и развитие е човек да придобива знания, които да превръща в умения. Само така наистина израства и става наистина силен – като прилага наученото на практика. Това лекува психическите травми и проблеми. И това изгражда живота, за който мечтаем. Пр [...]

Диплома на един клик разстояние

Сряда, 14 Юни 2017 / Кариера
Ако дистанционната форма на обучение се въведе по-широко, това ще помогне на много хора, които нямат физическа възможност да посещават висшите училища   Обучението и преподаването са дълбоко засегнати от предизвикателствата на дигиталната ера. Дистанционното образование предоставя на пр [...]