Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

С какво да храним децата през зимата

Неделя, 04 Ноември 2018 / Хранене и Здраве
56
  • picjumbo.com

Специалистите по хранене препоръчват в менюто през зимата да се включат повече сезонни сезонни местни плодове и зеленчуци

 

С приближаването на зимата, когато няма много свежи зеленчуци и слънце, неминуемо трябва да променим начина си на хранене така, че да компенсираме недостига на някои важни витамини и хранителни вещества за нашия организъм. Това е особено важно за децата, които сега растат и се развиват. Дори да консумират здравословни храни, като риба, плодове и зеленчуци, мляко и млечни храни, в някои случаи децата се нуждаят от допълнителни добавки на Витамин Д през зимата и омега-3 мастни киселини. Освен, че ги прави податливи на вируси и настинки, липсата на достатъчно витамини и минерали може да повлияе сериозно на растежа, както и на нервно-психическото и половото развитие на подрастващите, припомнят от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

Лекарите и специалистите по хранене препоръчват в менюто на децата през зимата да се включат повече сезонни, както и преработени местни плодове и зеленчуци. Техните безспорни предимства за здравето в студените дни и повишават имунната защита на детския организъм. Знаете ли, например, че в доматите се съдържа един от най-силните антиоксиданти - липкопенът, който е като истински щит и предпазва от вируси и настинки. Научните доказателства показват, че той се абсорбира най-добре от тялото, когато доматите са преработени. Е, как да не повярваме на мама и на баба, когато казват, че освен вкусна, лютеницата е и много полезна. Чушките, патладжаните, морковът и лукът са едни от най-богатите на витамини. В чушките има повече Витамин С от цитрусовите плодове, морковите правят зрението остро, като на орлите, а портокаловият сок съдържа достатъчни количества от така важният за здравите кости, зъбки и имунитета на децата Витамин D.

Как да балансираме детското меню, за да осигурим на децата си сила, здраве и енергия през предстоящия зимен сезон, е темата на дискусия, организирана от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в рамките на специализираното изложение ИнтерФууд&Дринк (8-ми ноември, Интер Експо Център, София).

 

Вижте още:

Плодове и зеленчуци за добро настроение

Здравословното хранене на децата е наша отговорност

Защо е важно да ядем плодове и зеленчуци?

Консервите – начин на употреба





Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

хранене, деца, витамини, плодове, зеленчуци

StreetView

Селска разходка в Западните Родопи

Четвъртък, 21 Юли 2016 / Места
Няколко от прекрасните кътчета от България, където се докосвате до историята и природата     Лещен   Едно от най-живописните села, архитектурен резерват, който ще ви върне назад във времето. Идеално място за почивка, ако търсите тишина и спокойствие, с. Лещен се намира на [...]

Цената на една мечта

Събота, 10 Декември 2016 / Приключения
Как е да погледнеш от върха - зависи дали ще откриеш там това, за което си тръгнал да го изкачваш   Колко струва една мечта? С концерта на Avantasia беше лесно - няколко молитви слуховете да се окажат истина, билет за фестивала в Каварна и чакане... Тази от днес (13 юли 2016 г.) - конк [...]