Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Къде какво може да се види в Нощта на музеите

Събота, 20 Май 2017 / Под прожектора
350
  • vesti.bg

Над 50 музея и галерии само в столицата отварят вратите си за посетителите

 

България за пореден път се включва в Европейската нощ на музеите. Стотици музеи и галерии в цялата страна ще работят до късно тази вечер без вход за посетители. Само в София те са над 50 и предлагат специална програма.

 

Националният исторически музей (НИМ) ще е отворен от 9.30 ч. До 24 ч. Той ще предложи на посетителите си постоянната си експозиция, нови експонати, посветени на 180-годишнината от рождението на Васил Левски, нова изложба, посветена на Деня на славянската писменост, „изложбата „Скрито покрито. Бельото на българката в началото на 20 век“ и изложбата "Вотиви", включваща 552 оброчни фигурки.

От 14 ч. до 15 ч. в НИМ ще се проведе възстановка на събитията от Априлското въстание (1876 г.). От 17 ч. Детският музейно-образователен център ще даде възможност на децата на работят с грънчарско колело, да научат повече за историята на българската писменост и да пишат с пера, като цената на заниманието е 7 лева. От 19 ч. ще се състои концерт на Камерен хор "Средец". Всички издания на НИМ ще са с намаление от 50% в Нощта на музеите.

 

В Националната галерия - клон Двореца ще бъде показан пърформанс на Луиз Ерве и Клое Майе със Стефан Додуров от 20 ч., 21 ч. и 22ч. Посетителите също ще могат да разгледат изложбите: "Георги Машев (1887 – 1946) – 130 години от рождението на художника", "Лунни делви", "Азербайджан – вселена от магически цветове", "Основоположници на българската фотография – Карастояновите" и "Дечко Узунов в колекцията на Боян Раден".

 

В "Квадрат 500" ще се организира събитието "Вълшебна нощ за деца" от 19 ч. до 21 ч., където най-малките ще могат да рисуват и оцветяват черно-бели рисунки. От 21 ч. ще се състои видеопредставяне на галерията, както и камерна изложба на автентични накити от племето масаи (Кения, Танзания) в зала 20. В зала 19 ще е подредена гостуващата изложба "Майстори на чешката авангардна фотография".

 

В Националния военноисторически музей вчера беше открита изложбата "Дълг по задължение: история и гледни точки", която разказва историята на наборната служба в България от 1878 г. до 2007 г. Посетителите ще могат да я разгледат в Нощта на музеите, както и да гледат концерта на Представителния оркестър на Сухопътните войски от 18 ч. До 20 ч. Там е разположена и инсталацията "Скритото послание на музея". От 21.30 ч. ще има лятно кино.

 

Националният етнографски музей ще представи изложбата си "Накити и български народни носии" от колекцията "Българско народно облекло", която беше открита вчера. От 18 ч. и 19 ч. Ще бъде представен проекта "Златната ябълка" от Момчил Степанов и ще има прожекция на първия кратък филм - "Легенда за първия кукер".

 

Посетителите на Националния археологически институт с музей – БАН ще могат да разгледат изложбата "Златното съкровище от Надсентмиклош" от 18 ч. до 24 ч.

 

"Музейко" ще даде възможност на посетителите си да разгледат най-новата им изложба "Влечуги", както и експозицията с експерименти, посветена на Алберт Айнщайн. Детският научен център е с безплатен вход от 10 до 18 ч.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Европейска нощ на музеите, НИМ, НВИМ, Квадрат 500, Музейко

Street of Hope

Да останем спокойни е възможно... когато напътстваме детето си

Неделя, 27 Януари 2019 / Родители
Позволете на децата си да изразят чувствата си   Искате да останете спокоен родител? Чудите се как да запазите спокойствие, когато детето ви го губи? Или, когато децата се боричкат (отново)? Дърпам завесата, за да ви покажа инструментите, които съм събирала през годините. Представям ви [...]

Над 4000 деца са приети в детски градини неправомерно

Вторник, 10 Юли 2018 / В клас
Над половината от децата, записани в детски заведения заради хронични заболявания, нямат право на това   Над 4000 деца са приети в столичните детски градини с предимство в нарушение на правилата и без класиране по официалния ред. Това става ясно от данни, оповестени от Националния иници [...]