Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Къде какво може да се види в Нощта на музеите

Събота, 20 Май 2017 / Под прожектора
568
  • vesti.bg

Над 50 музея и галерии само в столицата отварят вратите си за посетителите

 

България за пореден път се включва в Европейската нощ на музеите. Стотици музеи и галерии в цялата страна ще работят до късно тази вечер без вход за посетители. Само в София те са над 50 и предлагат специална програма.

 

Националният исторически музей (НИМ) ще е отворен от 9.30 ч. До 24 ч. Той ще предложи на посетителите си постоянната си експозиция, нови експонати, посветени на 180-годишнината от рождението на Васил Левски, нова изложба, посветена на Деня на славянската писменост, „изложбата „Скрито покрито. Бельото на българката в началото на 20 век“ и изложбата "Вотиви", включваща 552 оброчни фигурки.

От 14 ч. до 15 ч. в НИМ ще се проведе възстановка на събитията от Априлското въстание (1876 г.). От 17 ч. Детският музейно-образователен център ще даде възможност на децата на работят с грънчарско колело, да научат повече за историята на българската писменост и да пишат с пера, като цената на заниманието е 7 лева. От 19 ч. ще се състои концерт на Камерен хор "Средец". Всички издания на НИМ ще са с намаление от 50% в Нощта на музеите.

 

В Националната галерия - клон Двореца ще бъде показан пърформанс на Луиз Ерве и Клое Майе със Стефан Додуров от 20 ч., 21 ч. и 22ч. Посетителите също ще могат да разгледат изложбите: "Георги Машев (1887 – 1946) – 130 години от рождението на художника", "Лунни делви", "Азербайджан – вселена от магически цветове", "Основоположници на българската фотография – Карастояновите" и "Дечко Узунов в колекцията на Боян Раден".

 

В "Квадрат 500" ще се организира събитието "Вълшебна нощ за деца" от 19 ч. до 21 ч., където най-малките ще могат да рисуват и оцветяват черно-бели рисунки. От 21 ч. ще се състои видеопредставяне на галерията, както и камерна изложба на автентични накити от племето масаи (Кения, Танзания) в зала 20. В зала 19 ще е подредена гостуващата изложба "Майстори на чешката авангардна фотография".

 

В Националния военноисторически музей вчера беше открита изложбата "Дълг по задължение: история и гледни точки", която разказва историята на наборната служба в България от 1878 г. до 2007 г. Посетителите ще могат да я разгледат в Нощта на музеите, както и да гледат концерта на Представителния оркестър на Сухопътните войски от 18 ч. До 20 ч. Там е разположена и инсталацията "Скритото послание на музея". От 21.30 ч. ще има лятно кино.

 

Националният етнографски музей ще представи изложбата си "Накити и български народни носии" от колекцията "Българско народно облекло", която беше открита вчера. От 18 ч. и 19 ч. Ще бъде представен проекта "Златната ябълка" от Момчил Степанов и ще има прожекция на първия кратък филм - "Легенда за първия кукер".

 

Посетителите на Националния археологически институт с музей – БАН ще могат да разгледат изложбата "Златното съкровище от Надсентмиклош" от 18 ч. до 24 ч.

 

"Музейко" ще даде възможност на посетителите си да разгледат най-новата им изложба "Влечуги", както и експозицията с експерименти, посветена на Алберт Айнщайн. Детският научен център е с безплатен вход от 10 до 18 ч.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Европейска нощ на музеите, НИМ, НВИМ, Квадрат 500, Музейко

StreetInside

„Спейс екс“ изведе в орбита уникален атомен часовник

Сряда, 26 Юни 2019 / На предела
Американската космическа компания „Спейс Екс“ извърши успешно изстрелване на ракетата си носител „Фалкън хеви“ от космодрума в Кейп Канаверъл, щата Флорида. С нейна помощ в орбита бяха изведени 24 спътника, соларни платна и изследователска лаборатория. Ракетата излетя [...]

Дишането изхвърля 70% от токсините в тялото

Вторник, 30 Август 2016 / Към себе си
  Връзката между правилното дишане и здравето, щастието и баланса се обяснява с лекота както от медицината, така и от мистиката   Дишането може би е най-важната от всички функции в  тялото, защото в действителност всички останали функции зависят изцяло от него. Всички зн [...]