Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Тайната на гласа на Фреди

Вторник, 19 Април 2016 / Под прожектора
2407
  • webcafe.bg

Специалисти по акустика от Австрия, Чехия и Швеция са анализирали архивни записи на солиста на групата Queen

 

Специалисти по акустика от Австрия, Чехия и Швеция са анализирали архивни записи на солиста на групата Queen Фреди Меркюри, а също така и на имитиращ го рок певец и са изяснили в какво именно се състои уникалността на гласа на Фреди. Изследването на учените е представено в изданието Logopedics Phoniatrics Vocology, съобщава Lenta.ru, цитирано от Megavselena.

Учените не потвърдили слуховете за четириоктавния диапазон на гласа на певеца. „Гласът на Фреди Меркюри е в пределите на нормите – нито повече, нито по-малко“ казва водещият автор на изследването Кристиан Хербст (Christian Herbst).

Въпреки популярния образ на певеца, Фреди Меркюри по-скоро е бил баритон, който е пеел като тенор, като майсторски е управлявал своя глас. Известно е, че той е отказал предложение да пее като баритон в дует с оперната звезда Монсерат Кабайе – Меркюри се е опасявал, че феновете му няма да познаят гласа му във „вид“ на баритон.

 

 

Освен това учените са изследвали изкривяванията на гласа, които Фреди е осъществявал при своето специфично пеене. Карайки съвременен певец да имитира този стил на Фреди, учените записали на видео случващото се неговия ларинкс със скорост 4000 кадъра в секунда.

Установено било, че солистът на Queen е пеел в почти същия стил, както и майстора на туванското гърлено пеене – при него са вибрирали не само гласните, но и вентрикуларните гънки. И накрая Фреди Меркюри се е отличавал с необичайно неравно и бързо вибрато.

Queen е британска рок група, получила най-голяма известност в средата на 70-те години, и една от най-успешните банди в историята на рок музиката. Нейни участници са били Джон Дийкън, Брайън Мей, Роджър Тейлър и Фреди Меркюри – вокалист и фронтмен на групата до своята смърт през 1991 година.

 

megavselena.bg

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Фреди Меркюри, глас, изследване

StreetBoard

Санирането продължава

Сряда, 30 Ноември 2016 / Общество
Кабинетът се застрахова и отпусна и парите за осигуряване на ремонтите и за 2017-та година      Програмата за саниране ще продължи да се изпълнява и през следващата година. Правителството отпусна необходимият 1 млрд. лева от бюджета за тази година, съобщи регионалният министъ [...]

„Сотбис“ няма да предлага предмети от рог на носорог

Неделя, 25 Ноември 2018 / Общество
Аукционната къща осъжда бракониерството и търговията със застрашени видове   “Сотбис” реши да сложи край на продажбата на предмети, изработени от рог на носорог и изтегли три артефакта от търга си в Хонконг следващата седмица, след призив на природозащитни групи, съобщава АФ [...]