Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Тайната на гласа на Фреди

Вторник, 19 Април 2016 / Под прожектора
2474
  • webcafe.bg

Специалисти по акустика от Австрия, Чехия и Швеция са анализирали архивни записи на солиста на групата Queen

 

Специалисти по акустика от Австрия, Чехия и Швеция са анализирали архивни записи на солиста на групата Queen Фреди Меркюри, а също така и на имитиращ го рок певец и са изяснили в какво именно се състои уникалността на гласа на Фреди. Изследването на учените е представено в изданието Logopedics Phoniatrics Vocology, съобщава Lenta.ru, цитирано от Megavselena.

Учените не потвърдили слуховете за четириоктавния диапазон на гласа на певеца. „Гласът на Фреди Меркюри е в пределите на нормите – нито повече, нито по-малко“ казва водещият автор на изследването Кристиан Хербст (Christian Herbst).

Въпреки популярния образ на певеца, Фреди Меркюри по-скоро е бил баритон, който е пеел като тенор, като майсторски е управлявал своя глас. Известно е, че той е отказал предложение да пее като баритон в дует с оперната звезда Монсерат Кабайе – Меркюри се е опасявал, че феновете му няма да познаят гласа му във „вид“ на баритон.

 

 

Освен това учените са изследвали изкривяванията на гласа, които Фреди е осъществявал при своето специфично пеене. Карайки съвременен певец да имитира този стил на Фреди, учените записали на видео случващото се неговия ларинкс със скорост 4000 кадъра в секунда.

Установено било, че солистът на Queen е пеел в почти същия стил, както и майстора на туванското гърлено пеене – при него са вибрирали не само гласните, но и вентрикуларните гънки. И накрая Фреди Меркюри се е отличавал с необичайно неравно и бързо вибрато.

Queen е британска рок група, получила най-голяма известност в средата на 70-те години, и една от най-успешните банди в историята на рок музиката. Нейни участници са били Джон Дийкън, Брайън Мей, Роджър Тейлър и Фреди Меркюри – вокалист и фронтмен на групата до своята смърт през 1991 година.

 

megavselena.bg

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Фреди Меркюри, глас, изследване

Street of Hope

4000 учители не стигат преди началото на учебната година

Понеделник, 20 Август 2018 / В клас
МОН разработва информационна система за регистрация на педагозите   До края на годината информационната система на МОН ще има нова функционалност. Всички студенти, завършили педагогическа специалност, ще могат да се регистрират в нея като ще имат възможност да избират общината, в която [...]

Детските съдби зад стените на интерната

Събота, 14 Юли 2018 / Гласът на детето
МОН закри и интерната в село Керека, остават да работят още 4 специализирани училища в страната   Село Керека, Габровско е известно с това, че в него се е намирало едно от първите килийни училища в България. Там е построен и първият паметник на св. св. Кирил и Методий в България. Името [...]