Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Цветето на живота

Понеделник, 05 Февуари 2018 / Стил
1210
  • gradina.zamakabg.com


Безсмъртниче или Силивряк, това растение умее да възкръсва буквално от нищото

 

Едно от защитените растения в нашата родина е Безсмъртничето. То напълно оправдава името си, защото е преживяло ледниковия период преди два милиона години и е живо и до днес. Това цвете е като птицата феникс, защото изпада в анабиоза т. е състояние на мнима смърт. Ако се изсушат части от растението, при първата капка вода те ще се съживят, ще пуснат корени и ще могат да се засадят отново. Безсмъртничето издържа до три години без вода, след което изпада в анабиоза.

Расте само в Родопите, познато е още като Орфеево цвете или Силивряк.

Легендите за появата на Орфеевото цвете са две. Първата разказва, че Орфей подразнил бога на виното и веселието Дионис, защото посрещал Слънцето на върха на Родопа планина със свои последователи. Дионис толкова се разгневил, че заповядал да убият великия поет и музикант. Заръчал да разпръснат тялото му на парчета по цялата планина, за да не може да се съедини. Така и станало и от всяка капка кръв на Орфей се възродило светло-лилавото цвете наречено на своя сътворител.

Другата древна легенда твърди, че мъката на Орфей по любимата му Евридика, която той не успял да спаси от смъртта, била толкова голяма, че от сълзите му се родил нов живот, а именно цветето на вечността.

 

 

Преди 5000 години траките познавали лечебните свойства на Орфеевото цвете, което приготвяли на чай и за това били толкова здрави и силни. Понякога го изгаряли, за да вдишат дима му, за да изпаднат в транс и да видят бъдещето си. Моми виели венци и подарявали цветето, защото вярвали в неговата магическа сила.

До днес се приготвят различни отвари и мехлеми за болки в бъбреците и коленете.

Науката открива Безсмъртничето през 1834 г., когато то е регистрирано от Имре Фривалдски - унгарски ботаник и ентомолог. Откритото край Асеновград непознато растение ученият кръщава на името на своя учител Карл Хаберле (Haberlea Rhodopensis).

 

 

То е изследвано в много държави, но резултатите се пазят в тайна. Публикации цитират специалисти от НАСА, според които това растение разговаряло чрез електромагнитни вълни, но само с малка горска птичка, рееща се над него. По всяка вероятност растението притежава чувствителна "антена", долавяща чуруликането, а самото то отговаря в "друг честотен диапазон". Човешкото ухо не може да регистрира това общуване.

Смята се, че Орфеевото цвете е в основата на тибетската отвара на младостта. Според специалистите чаят е с доказан антиоксидантен ефект и пречиства бъбреците, черния дроб, жлъчката, премахва шлаките, натрупани по кръвоносните съдове, стопява мазнините по корема и около талията. Това води до отслабване, подмладяване и регулиране на физиологичните процеси в организма. След терапия с тибетския чай кожата, косата и ноктите стават здрави, лъскави и блестят.

Безмъртничето е включено в червената книга на България.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Силивряк, Безсмъртниче, Орфеево цвете, Родопите

StreetInside

Разчистете целите си, за да ги постигнете

Събота, 11 Юни 2016 / Към себе си
Как да накараме големите и амбициозни планове наистина да заработят „За да откъснем себе си далеч от ежедневието, от навиците, от менталния мързел, който крие от нас странностите на реалността, ние трябва да получим нещо като истински здрав удар като от дебела сопа.” Йожен Йоне [...]

Пет минути на ден към целта

Неделя, 22 Май 2016 / Към себе си
Един прост навик, който може да промени живота ви   В днешния свят е невероятно лесно да отклоним вниманието си от това, което наистина има значение за нас. Всеки ден сме бомбардирани от разсейващи неща от всички посоки. Да успееш да ги сведеш до минимум и да съсредоточиш вниманието си [...]