Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Цветето на живота

Понеделник, 05 Февуари 2018 / Стил
239
  • gradina.zamakabg.com


Безсмъртниче или Силивряк, това растение умее да възкръсва буквално от нищото

 

Едно от защитените растения в нашата родина е Безсмъртничето. То напълно оправдава името си, защото е преживяло ледниковия период преди два милиона години и е живо и до днес. Това цвете е като птицата феникс, защото изпада в анабиоза т. е състояние на мнима смърт. Ако се изсушат части от растението, при първата капка вода те ще се съживят, ще пуснат корени и ще могат да се засадят отново. Безсмъртничето издържа до три години без вода, след което изпада в анабиоза.

Расте само в Родопите, познато е още като Орфеево цвете или Силивряк.

Легендите за появата на Орфеевото цвете са две. Първата разказва, че Орфей подразнил бога на виното и веселието Дионис, защото посрещал Слънцето на върха на Родопа планина със свои последователи. Дионис толкова се разгневил, че заповядал да убият великия поет и музикант. Заръчал да разпръснат тялото му на парчета по цялата планина, за да не може да се съедини. Така и станало и от всяка капка кръв на Орфей се възродило светло-лилавото цвете наречено на своя сътворител.

Другата древна легенда твърди, че мъката на Орфей по любимата му Евридика, която той не успял да спаси от смъртта, била толкова голяма, че от сълзите му се родил нов живот, а именно цветето на вечността.

 

 

Преди 5000 години траките познавали лечебните свойства на Орфеевото цвете, което приготвяли на чай и за това били толкова здрави и силни. Понякога го изгаряли, за да вдишат дима му, за да изпаднат в транс и да видят бъдещето си. Моми виели венци и подарявали цветето, защото вярвали в неговата магическа сила.

До днес се приготвят различни отвари и мехлеми за болки в бъбреците и коленете.

Науката открива Безсмъртничето през 1834 г., когато то е регистрирано от Имре Фривалдски - унгарски ботаник и ентомолог. Откритото край Асеновград непознато растение ученият кръщава на името на своя учител Карл Хаберле (Haberlea Rhodopensis).

 

 

То е изследвано в много държави, но резултатите се пазят в тайна. Публикации цитират специалисти от НАСА, според които това растение разговаряло чрез електромагнитни вълни, но само с малка горска птичка, рееща се над него. По всяка вероятност растението притежава чувствителна "антена", долавяща чуруликането, а самото то отговаря в "друг честотен диапазон". Човешкото ухо не може да регистрира това общуване.

Смята се, че Орфеевото цвете е в основата на тибетската отвара на младостта. Според специалистите чаят е с доказан антиоксидантен ефект и пречиства бъбреците, черния дроб, жлъчката, премахва шлаките, натрупани по кръвоносните съдове, стопява мазнините по корема и около талията. Това води до отслабване, подмладяване и регулиране на физиологичните процеси в организма. След терапия с тибетския чай кожата, косата и ноктите стават здрави, лъскави и блестят.

Безмъртничето е включено в червената книга на България.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Силивряк, Безсмъртниче, Орфеево цвете, Родопите

StreetBoard

Айкидо - хармония по пътя напред

Вторник, 14 Февуари 2017 / Истории от града
  Срещата с бойното изкуство в ранна възраст изгражда характера на децата и ги учи на уважение   Можете ли да си представите 27 деца на възраст от 5 до 15 години в една зала за тренировка? Ако влезете в залата на „Айки Будо“ на ул. „Върбица“ в столицата, в [...]

Несъстоялата се тиха революция

Четвъртък, 10 Ноември 2016 / Общество
А пожелахме ли да сме свободни    "Юлияне! Я ела тука, мойто момче. Я! Връзката ми се развърза. Я да я завържеш! (Юлиян се навежда неохотно да я завърже) Ааа, не така, мойто момче, не така. Ха сега кръгом. А да видя сега как ще ми завържеш връзките. (Юлиян се навежда заднишком към [...]