Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Цветето на живота

Понеделник, 05 Февуари 2018 / Стил
304
  • gradina.zamakabg.com


Безсмъртниче или Силивряк, това растение умее да възкръсва буквално от нищото

 

Едно от защитените растения в нашата родина е Безсмъртничето. То напълно оправдава името си, защото е преживяло ледниковия период преди два милиона години и е живо и до днес. Това цвете е като птицата феникс, защото изпада в анабиоза т. е състояние на мнима смърт. Ако се изсушат части от растението, при първата капка вода те ще се съживят, ще пуснат корени и ще могат да се засадят отново. Безсмъртничето издържа до три години без вода, след което изпада в анабиоза.

Расте само в Родопите, познато е още като Орфеево цвете или Силивряк.

Легендите за появата на Орфеевото цвете са две. Първата разказва, че Орфей подразнил бога на виното и веселието Дионис, защото посрещал Слънцето на върха на Родопа планина със свои последователи. Дионис толкова се разгневил, че заповядал да убият великия поет и музикант. Заръчал да разпръснат тялото му на парчета по цялата планина, за да не може да се съедини. Така и станало и от всяка капка кръв на Орфей се възродило светло-лилавото цвете наречено на своя сътворител.

Другата древна легенда твърди, че мъката на Орфей по любимата му Евридика, която той не успял да спаси от смъртта, била толкова голяма, че от сълзите му се родил нов живот, а именно цветето на вечността.

 

 

Преди 5000 години траките познавали лечебните свойства на Орфеевото цвете, което приготвяли на чай и за това били толкова здрави и силни. Понякога го изгаряли, за да вдишат дима му, за да изпаднат в транс и да видят бъдещето си. Моми виели венци и подарявали цветето, защото вярвали в неговата магическа сила.

До днес се приготвят различни отвари и мехлеми за болки в бъбреците и коленете.

Науката открива Безсмъртничето през 1834 г., когато то е регистрирано от Имре Фривалдски - унгарски ботаник и ентомолог. Откритото край Асеновград непознато растение ученият кръщава на името на своя учител Карл Хаберле (Haberlea Rhodopensis).

 

 

То е изследвано в много държави, но резултатите се пазят в тайна. Публикации цитират специалисти от НАСА, според които това растение разговаряло чрез електромагнитни вълни, но само с малка горска птичка, рееща се над него. По всяка вероятност растението притежава чувствителна "антена", долавяща чуруликането, а самото то отговаря в "друг честотен диапазон". Човешкото ухо не може да регистрира това общуване.

Смята се, че Орфеевото цвете е в основата на тибетската отвара на младостта. Според специалистите чаят е с доказан антиоксидантен ефект и пречиства бъбреците, черния дроб, жлъчката, премахва шлаките, натрупани по кръвоносните съдове, стопява мазнините по корема и около талията. Това води до отслабване, подмладяване и регулиране на физиологичните процеси в организма. След терапия с тибетския чай кожата, косата и ноктите стават здрави, лъскави и блестят.

Безмъртничето е включено в червената книга на България.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Силивряк, Безсмъртниче, Орфеево цвете, Родопите

Street of Hope

Дете почина след насилие в училище

Събота, 25 Февуари 2017 / Гласът на детето
Момичето е било ритано в корема от свой съученик   Пореден случай с насилие в училище завърши трагично. 11-годишно момиче почина след като според първоначалната информация е било ритано в корема от свой съученик. Инцидентът е станал вчера следобед в 52 Основно училище в столичния кварта [...]

Пижамено парти за децата, болни от рак

Сряда, 15 Февуари 2017 / Гласът на детето
Отбелязваме Международния ден на децата с онкохематологични заболявания   Омбудсманът Мая Манолова организира пижамено парти в подкрепа на децата, болни от рак. Инициативата бе организирана съвместно със Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“, за да се даде гласнос [...]