Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Японките си искат очилата

Четвъртък, 14 Ноември 2019 / Стил
220
  • twitter
  • twitter
1 / 2

В социалните мрежи се води истинска война срещу забрана, въведена от много компании

 

Хаштаг „забрана за очила” набра популярност в Япония, а в социалните мрежи разпалено се дискутира ограничението, което е въведено от няколко компании. Повод за това е филм, излъчен по телевизия Nippon за това, как в много японски фирми работодателите принуждават своите служителки да се откажат от очилата в полза на контактните лещи. Това се случвало, дори когато са налице медицински противопоказания за ползването на лещи. Аргументът бил, че очилата правели служителките да изглеждат по-малко дружелюбни.

 

Изискването жените да се появяват на работа с обувки с висок ток, но без очила, е отражение на старото традиционно японско мислене, което обаче няма никаква връзка с качеството на тяхната работа и е дискриминационно, смятат експерти, цитирани от BBC. 

От своя страна, привържениците на неформалната забрана твърдят, че очилата не се съчетават с традиционните японски дрехи. В отговор са публикувани снимки на известни хора, облечени в кимоно и носещи очила.

 

През март в японските социални мрежи по подобен начин започна кампания срещу изискването служителките да носят на работа грим. В началото на годината възмущение предизвика искането жените да ходят на работа, обути в обувки с висок ток. Тогава стана популярен хаштагът #KuToo, съставен от думите kutsu (обувка) и kutsuu (болка) – по аналогия с #MeToo. Посланието е, че никой няма право да задължава жените да носят обувки, които не са им удобни.

 

Вижте още:

Дронове срещу преумората

Барът с маймунките

Магията, наречена сакура

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Япония, очила, забрана, дискриминация, жени

StreetInside

За търсачите на промяната в себе си

Вторник, 19 Април 2016 / Към себе си
Знанието не означава непременно осъзнаване, а осъзнаването не е задължително обвързано с промяна в действията     Ако се надявате тази статия да ви даде ценна информация, която да промени някакви ситуации в живота ви, вероятно сте от онези гладни колекционери, за които тя е писана [...]

Да си млад в България

Понеделник, 02 Септември 2019 / Към себе си
Съпричастни сме в социалните мрежи, а се крием от доброто   Малко поводи ми останаха вече да се гордя с това, че съм част от младото поколение на България. За жалост чуваме за все нови и нови примери на деградация. Живеем във време, в което младите хора сякаш се самоубиват. Всеки [...]