Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Японките си искат очилата

Четвъртък, 14 Ноември 2019 / Стил
114
  • twitter
  • twitter
1 / 2

В социалните мрежи се води истинска война срещу забрана, въведена от много компании

 

Хаштаг „забрана за очила” набра популярност в Япония, а в социалните мрежи разпалено се дискутира ограничението, което е въведено от няколко компании. Повод за това е филм, излъчен по телевизия Nippon за това, как в много японски фирми работодателите принуждават своите служителки да се откажат от очилата в полза на контактните лещи. Това се случвало, дори когато са налице медицински противопоказания за ползването на лещи. Аргументът бил, че очилата правели служителките да изглеждат по-малко дружелюбни.

 

Изискването жените да се появяват на работа с обувки с висок ток, но без очила, е отражение на старото традиционно японско мислене, което обаче няма никаква връзка с качеството на тяхната работа и е дискриминационно, смятат експерти, цитирани от BBC. 

От своя страна, привържениците на неформалната забрана твърдят, че очилата не се съчетават с традиционните японски дрехи. В отговор са публикувани снимки на известни хора, облечени в кимоно и носещи очила.

 

През март в японските социални мрежи по подобен начин започна кампания срещу изискването служителките да носят на работа грим. В началото на годината възмущение предизвика искането жените да ходят на работа, обути в обувки с висок ток. Тогава стана популярен хаштагът #KuToo, съставен от думите kutsu (обувка) и kutsuu (болка) – по аналогия с #MeToo. Посланието е, че никой няма право да задължава жените да носят обувки, които не са им удобни.

 

Вижте още:

Дронове срещу преумората

Барът с маймунките

Магията, наречена сакура

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Япония, очила, забрана, дискриминация, жени

StreetInside

12 начина да промените живота си

Сряда, 22 Февуари 2017 / Към себе си
    Как да избегнем прегарянето    Вероятно познавате това усещане – 10 часа сутринта е, а вие сте нервни след третата чаша кафе, а умът ви е като лепило. Изцедени сте – физически, психически и емоционално, и безразлични към нещата, които би трябвало да ви р [...]

А каква е вашата приказка?

Четвъртък, 04 Август 2016 / Към себе си
  Развиването на идентичностен капитал като разказване на приказка    В една дупка в земята живееше хобит... И би живял добре цял дълъг хобитски живот, ако... Но тогава щеше ли да има история, която да разкажем? Същото се отнася за всеки от Вас. Ако не излезете от уютната си [...]