Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Зорница Русинова е новият социален министър

Сряда, 18 Май 2016 / Общество
915
  • БГНЕС

Зорница Русинова е новият социален министър. Парламентът гласува номинацията й след скандал между АБВ и БСП и в отсъствието на премиера Бойко Борисов. Русинова беше заместник на досегашния министър Ивайло Калфин, който подаде оставка заради оттеглянето на партията си от управлението. 

Това е четвъртата персонална промяна в кабинета „Борисов 2”, след като оставки подадоха бившият министър на вътрешните работи Веселин Вучков, на правосъдието Христо Иванов и на образованието Тодор Танев.

Номинацията на Зорница Русинова дойде от премиера Бойко Борисов, който се мотивира с факта, че тя повече от 15 години работи в министерството и така ще се осигури приемственост между нея. Премиерът не присъства по време на дебатите и гласуването, тъй като е на официална визита в Узбекистан.

АБВ, които оттеглиха подкрепата си за кабинета и съответно социалния си министър Ивайло Калфин обаче, подкрепиха идеята за приемственост в социалната политика, гласувайки "за". Самият Калфин сутринта е внесъл в деловодството на парламента оставката си като народен представител - след напускането на социалното ведомство той имаше право да се върне като депутат. 

БСП не подкрепи предложението с основен аргумент, че социалистите са опозиция на това управление и работят за неговата оставка. „Ще оставя време на колегите, които за една нощ се превърнаха в опозиция, да си направят изводите и да си извадят мотивите“, обърна се председателят на БСП Корнелия Нинова към АБВ.

Зорница Русинова заема поста заместник – министър на труда и социалната политика в политическия кабинет на Ивайло Калфин от 19 ноември 2014 г.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

МТСП, Зорница Русинова, социален министър

StreetInside

Планетариум и екологична батерия си поделят наградата "Предприемачи в науката"

Четвъртък, 19 Декември 2019 / Кариера
Конкурсът на Фондация „Карол Знание“ се провежда за втора година при все по-сериозна конкуренция   Изграждане на планетариум в София и производство на екологична батерия за морския и речния транспорт – това са двата проекта, които си разделят наградата от 30 [...]

Осъждането на другите е опасно

Петък, 07 Юни 2019 / Към себе си
Природата пази строго равновесието и не е наша работа да пречим на това   От гледна точка на природата няма добри или лоши хора. Има само такива, които се подчиняват на нейните закони, и такива, които нарушават правилата. Вторите в крайна сметка винаги са изложени на въздействието на си [...]