Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Дама сяда в социалното кресло

Петък, 13 Май 2016 / Общество
965
  • Зорница Русинова отговаря за европейската програма за човешки ресурси, с която наскоро избухна скандал

 

Заместничката на Ивайло Калфин Зорница Русинова се очаква да го наследин на поста

 

Премиерът Бойко Борисов ще предложи Зорница Русинова за нов социален министър. До момента тя беше заместник на Ивайло Калфин с ресор пазар на труда.

Вчера председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че обсъжда с партньорите в коалицията номинацията на вицепремиера Томислав Дончев и кандидатурата му е добре приета. 

"Дончев е от войниците на ГЕРБ, той няма шанс да не се съгласи с нещо, което партията или аз като правителство му кажем. Така че за тези, които пак искат да си направят реклама на мой гръб - изобщо не е вярно", коментира по този повод премиера Бойко Борисов, цитиран от Дарик.

 

Пред журналисти Дончев заяви, че предложение да оглави социалното министерство не е получавал. "Да, с министър-председателя коментирахме и вчера по време на полета, и днес, всякакви подобни сценарии. Вариантът аз да поема тези функции не е стоял от гледна точка на категоричността, че това би довело до много тежка щета за всички останали ресори. А и, простете, ако един човек става за всичко, той по всяка вероятност не става за нищо", коментира Дончев, цитиран от БТА. 

По повод настанолото объркване Цветан Цветанов заяви, че е изпълнил "това, което сме се договорили с премиера и не смятам, че това трябва да бъде драма".

Борисов мотивира кандидатурата на Русинова така: „Зорница Русинова от 15 години е там. Беше зам.-министър на Калфин. И тъй като той се справяше добре, искам да има и приемственост. И мисля, че тя има и подкрепата, поне съдейки по това, което поразпитах. Очаквам мнението и на социалните партньори - работодатели, двата синдиката. Отговаряла е и по европейските програми. Много добър приятел е в Брюксел и мисля, че с помощ и от наша страна, както помагахме и на Калфин, ще се справим".

Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство. Притежава магистърска степен по българска филология и английска филология от Софийски университет „Св. Климент Охридски". Заемала е ръководни длъжности в Министерство на труда и социалната политика и в Министерство на държавната администрация и административната реформа в периода 2007 - 2012 година.

 

 

Притежава дългогодишен опит в управление на програми и проекти, натрупан в Програмата на ООН за развитие, Американската агенция за международно развитие и Българо-швейцарска програма за сътрудничество.

Под нейно ръководство са били "най-богатите" звена от ведомството -  Агенция по заетостта, Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" и проект "Красива България".

Именно с европейската програма за подпомагане на пазара на труда избухна скандал, след който вече бившият министър Ивайло Калфин анулира вече извършен подбор на фирми по апетитна за бизнеса мярка.  

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Зорница Русинова, социален министър, европейски програми

Street of Art

Защо пълнеем от алкохола

Събота, 28 Май 2016 / Хранене и Здраве
  Защото е пълен с „празни калории“   Алкохолните напитки се правят от ферментирали натурални захариди и скорбяла, която превръща захаридите в алкохол. Те са високо калорични, но без хранителна стойност, защото осигуряват „бърза“ енергия, която пречи на из [...]

Забавни предястия

Неделя, 19 Февуари 2017 / Хранене и Здраве
Няколко идеи за интересни солени лакомства   Злояди или не, децата винаги се радват много, когато участват в изработването на нещо красиво. Заниманията в кухнята са забавни и полезни, така че опитайте с тези идеи. Много са подходящи за детско парти вкъщи, но не само.    Тара [...]