Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Анулират скандален проект за заетост

Сряда, 27 Април 2016 / Общество
1576
  • bnr.bg

 

Фирмите ще кандидатстват отново по мерките за обучение и заетост, обяви социалният министър Ивайло Калфин

 

 

Подадените от фирмите поръчки по мярката за обучение и заетост с европейски средства ще бъдат анулирани. Това съобщи социалният министър Ивайло Калфин на пресконференция по темата. Целта е в обществото да не остане съмнение, че безвъзмездната помощ за наемане на работници ще бъде разпределена непрозрачно.

Става въпрос за проект по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, с който държавата подкрепя бизнеса за обучение и наемане на работници на възраст над популярното ограничение за младежи до 29 години и хора на възраст над 55 години. Кандидатстването обаче беше спряно само за два дни след „отварянето“ на мярката, а за по-малко от пет дни бяха класирани над 180 фирми от над 3700 кандидатствали (Виж Европари за частни заплати – само за избрани).

Десетки фирми възразиха срещу бързото прекратяване на приема на заявки по мярката и заподозряха министерството в опит да подари европейската помощ за наемането на работници от точно определени компании. Сред одобрените например бяха компании като Футболен клуб „Лудогорец“, „Дюни“ и „Албена“, които трябваше да получат субсидия за заплатите на подкрепа десетки и дори стотици работници.

Затова фирми от Пловдив, Варна, Стара Загора и Карлово подадоха сигнал и до Европейската служба за злоупотреби с еврофондовете (ОЛАФ), като посочиха, че в някои бюра по труда заявките са били обработвани за секунди. 

 

 

„Тази операция е за 81 млн. лева. В нея се предвиждат няколко етапа. Първият етап е свързан с предоставяне на заетост на рисковите групи. Идеята беше да започнем с една малка част, като през летния сезон стимулираме фирмите да наемат повече безработни. Решението беше за 10% от операцията, което значи 8 млн. лева, да бъдат отпуснати за първата стъпка”, обясни Ивайло Калфин, цитиран от „Фокус“.

Кандидатстването за тази програма ставало само по електронен път. Заявките обаче се въвеждали от служителите в съответните бюра по труда.

„Заявки за първият етап се приемаха 2 дни и те бяха 3720 заявки за тези дни. В края на втория ден прекратихме подаването на документи, след като видяхме, че заявките надвишават допустимите”, обясни пред медиите министърът.

През тези два дни заявки са приемани в 107 бюра по труда в цялата страна, като в едно бюро няколко компютъра са приемали заявки и за това е имало няколко заявки подадени в един и същ момент. „От самото начало аз нямам увереност, че поставяме фирмите при равнопоставени условия”, каза министърът.

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ОПРЧР, скандал, мярка, заетост, програма, МТСП, анулират

Street of Hope

Всеки може да чете

Петък, 29 Септември 2017 / Гласът на детето
Семинар за родители на деца със специални образователни потребности ще проведе авторката на книгата Натали Хейл     "Всеки може да чете" - това е името на книгата на Натали Хейл, както и темата на една специална среща - семинар, която организира Сдружението на родителите на деца с [...]

Работилница за добродетели

Понеделник, 30 Май 2016 / В клас
  Как се обучават хората, които ще водят часове по добродетели* за деца и родители   Неделя, 8 часа сутринта. В стаята, в която се провежда обучението на учители по добродетели, вече е пълно с усмихнати хора - музикален педадог, инженер, архитект, инструктор по йога, представ [...]