Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кои ядки за какво са полезни?

Събота, 19 Януари 2019 / Хранене и Здраве
1755
  • unsplash.com

С някои от тях трябва да внимаваме

 

Ядките са вкусни и засищащи затова ги използваме, когато бързаме и трябва да хапнем или пък сме на диета. Оказва, че и при тях трябва да си поставим ограничения, за да не ни навредят.

Проучвания на изследователите от Кралския колеж в Лондон и Норвежкия университет за наука и технологии доказват, че ако добавим поне 20 грама ядки в менюто си, те могат да ни помогнат да намалим риска от различни видове заболявания. Когато приемаме определено количество ядки, ние се предпазваме до 30% от коронарна болест на сърцето, почти до 30% от рак и 15% от преждевременна смърт, цитира изследването scmp.com.

„Открихме, че приемът на ядки води до последователно намаляване на риска от много различни заболявания, което е силен индикатор, че съществува истинска връзка между консумацията на ядки и различните здравни проблеми“, коментира авторът на проучването, Дагфин Ауне, изследовател в катедрата по епидемиология и биостатистика в Лондонския колеж.

Въпреки, че ядките съдържат мазнини, те са полезни заради огромното количество фибри и протеини, които имат, помагат при затлъстяване.

Диетологът и учител по здравословно хранене Мишел Лау ни съветва да консумираме по време на диетата не повече от една шепа ядки, за да не жертваме добрия резултат. Диетологът дава съвет и затова, че ядките трябва да са сурови, без сол и захар.

 

Едни от най подходящите ядки за нашия диетичен режим са:

 

- Бадеми можем да ядем до 30 г на ден. Бадемите съдържат повече фибри и витамин Е, отколкото всяка друга ядка. Витамин Е е антиоксидант, помага за намаляването на теглото и лошия холестерол. Подобряват работата на мозъка и влияят на дълголетието.

 

Някои витамини могат да бъдат опасни: Витамин Е

 

- Бразилските орехи са особено модерни напоследък, тъй като са богати на селен и антиоксиданти и имат роля в профилактиката на ракови и сърдечни заболявания. Те имат високо съдържание на фибри и полезни мазнини, които имат съществено значение при детоксикация и влияят върху функцията на щитовидната жлеза и контрола на възпалителните процеси в организма. Но е много важно да се приемат в ограничени количества, защото предозирането със селен е опасно.

 

Внимавайте с минералите: Селен

 

- Кашуто съдържа най-малко мазнини в себе си и това помага за диетичния режим на всяка дама, полезно е за диабетици. Понижава нивата на лошия холестерол и стимулира производството на добрия.

 

- За да набавите протеин диетата си похапвайте фъстъци. Фъстъците са полезни и при хора, които имат нисък брой тромбоцити.

 

- Шамфъстъците ни набавят необходимите полифеноли и флавоноиди, когато сме на диета. Те съдържат в себе си калий, витамин В6, мед и манган. Когато ги консумираме по време на диетичен си режим, те ни дават чувство на ситост и по този начин намаляваме калорийния прием през деня. Тези ядки също оказват благоприятно действие върху хората с диабет и високо кръвно.

 

Някои витамини могат да бъдат опасни: Витамин А

 

- Пекан или американски орех. Тези ядки съдържат повече от 19 витамина и минерала, доказано, е че също контролират лошия холестерол. Влияят и благоприятно върху нашия диетичен режим, тъй като съдържат магнезий, антиоксиданти и манган.

 

- Орехите са едно от най-добрите средства за изчистване на свободните радикали в организма.

 

За хората с алергии се препоръчва използването на разнообразна диета, богата на пълнозърнести храни, протеини, плодове и зеленчуци, като вместо ядки в менюто трябва да присъстват различни видове семки.

 

Вижте още: 

Крале от ядки

Мюсли – здравословното може да бъде и вкусно

Храни за мозъка

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ядки, хранене, антиоксиданти, диета

StreetBoard

Снегът затрупа страната

Петък, 06 Януари 2017 / Общество
776 населени места са без ток, голяма част от пътищата са затворени   Снежният апокалипсис, за който се готвеше държавата от последните дни, все пак се случи. В момента напълно спрени от движение са пътищата в 6 области, а 776 населени места са без ток. Има и села без вода. Междувременн [...]

Иззетите гъби не са отровни

Петък, 22 Юли 2016 / Истории от града
Полската компания производител на култивираните печурки ще иска компенсация за претърпените загуби     В гъбите, иззети от търговската верига „Кауфланд“ в средата на юни, не е открито отровното вещество атропин, съобщиха днес от Българската агенция по безопасност на х [...]