Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Бомбата с двойките на седмокласниците била на Орешарски

Петък, 10 Юни 2016 / В клас
4959
  • dnes.bg

 

Просветният министър Меглена Кунева обяви, че този випуск е бил слаб и на оценяването в 4-ти клас

 

 

Министърът на образованието Меглена Кунева намери обяснение за слабите резултати на матурите на седмокласниците в лошото им представяне през 2013-та година. Пред БНТ тя обясни, че тогава същият випуск се е представил много зле и в националното оценяване след 4-ти клас, а това било по времето на Пламен Орешарски.

На изпита по математика в 7 клас има над 16 хил. слаби оценки, а по български език и литература двойките бяха близо 10 хиляди. Според министъра това е резултат от слабата подготовка на децата през годините и засилените мерки за сигурност сега.

"Няма следа тогавашният министър да е взел мерки", обясни Кунева.

 

 

В този ред на мисли, Кунева изрази задоволоство от добрите резултати на четвърколасниците през тази година, въпреки че тя самата е министър от февруари, за да се приема това за нейна заслуга.

"Имаме две трети петици и шестици, надявам се да задържим това ниво и резултатите да са добри и след седми клас", каза министърът на образованието.

"Тази година четвъртокласниците са с много високо представяне, което означава, че докато стигнат седми клас, ще имат много високи резултати. Трябва да си дадем сметка, че има голям брой деца, за които българският език не е майчин и към тях трябва да има специална грижа. Имаше камери, които не допуснаха да се преписва. От предишни години като сигнали чувахме, че има изтичане на тестове и т.н. Тестът наистина се разпространява много масово, въпросът е отговорите от теста да не влизат обратно, затова заложихме всички необходими мерки за сигурност, за да няма преписване. Ако има сигнали за нередности, нека достигнат до нас. Ще направим така, че да не може отговорите да достигат до децата, които се явяват на изпит", обясни Кунева.

Сегашното ръководство на министерството не иска да бяга от отговорност и ще вземе мерки за подобряване на ситуацията, увери Кунева. Тя обяви, че работи с желание и уважение към системата на образованието и иска следващото голямо присъединяване на България да е към образованите нации в Европа. "Хора с недостиг в образованието, които не могат да се реализират, са опасност за националната сигурност. Защото тя зависи и от българския дух", каза министърът. 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Матури, Седмокласници, Меглена Кунева

StreetInside

Воините на Светлината

Понеделник, 10 Април 2017 / На предела
  Чувствате ли се различен от другите? Имате ли натрапчивото чувство, че сте дошъл на земята с някаква цел?   Много хора се чувстват различни от останалите. Те са объркани от света и се чудят какъв е смисълът на всичко това. Имат силно чувство, че има нещо, което трябва да направ [...]

Да си млад в България

Понеделник, 02 Септември 2019 / Към себе си
Съпричастни сме в социалните мрежи, а се крием от доброто   Малко поводи ми останаха вече да се гордя с това, че съм част от младото поколение на България. За жалост чуваме за все нови и нови примери на деградация. Живеем във време, в което младите хора сякаш се самоубиват. Всеки [...]